Vesti

Bilt: Svi spremni za primenu dogovorenog

“Kosovo i Srbija žele primenu dogovorenog sporazuma o normalizaciji odnosa i ja u to duboko verujem”, izjavio je danas u Prištini švedski ministar spoljnih poslova, Karl Bilt.
 • 02.07.2013
 • 00:23 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1277
Bilt: Svi spremni za primenu dogovorenog
Foto Vlada Kosova

On je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, kazao da je sporazum sa Beogradom i početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU “veoma važan pomak za Kosovo”.

„Ovo je važno za Kosovo, za Srbiju, ali to šalje i veoma važan signal svima u regionu da ako su spremni da razgovaraju, ako su spremni da prevaziđu probleme iz prošlosti, onda oni mogu da idu napred. To pruža mogućnost za bolji ekonomski i društveni razvoj u godinama koje dolaze“, kazao je Bilt na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom.

„Danas je sunčan dan ovde, što je veoma dobro, ali ono ne sija samo u fizičkom smislu. Vreme je sunčano u celom regionu, uključujući i Kosovo“, zaključio je Bilt u svom obraćanju medijima u Prištini nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Premijer Kosova Hašim Tači je tom prilikom izjavio da se na Balkanu dešavaju velike promene te da su članstvo Hrvatske u EU, sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i organizacija slobodnih izbora na celoj teritoriji Kosova, uz učešće svih zajednica, uključujući i Srbe sa severa, dobra poruka za evropeizaciju Balkana.

On je obećao i da će kosovska strana raditi na sprovođenju sporazuma i da je spremna da nastavi dijalog sa Srbijom izrazivši uverenje da će Kosovo vrlo brzo dobiti liberalizaciju viznog režima.

“Obavićemo sve obaveze iz ovog procesa. Sledeći sastanak premijera održaće se 8. jula u Briselu, kada ćemo razgovarati o telekomunikacijama i energetici. Istovremeno ćemo nastaviti sa našom primenom sporazuma”, kazao je Tači.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017