Vesti

Bigović: Srpski sudovi nastavljaju sa radom

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je danas da srpski sudovi na Kosovu i Metohiji nastavljaju sa radom i prijemom predmeta.
 • 02.07.2013
 • 03:11 h > 17:39 h
 • TV Most, Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1405
Bigović: Srpski sudovi nastavljaju sa radom
Sud u Kosovskoj Mitrovici (Foto TV Most)

Bigović je rekao da srpski sudovi na Kosovu rade kao i do sada jer u Briselu još nije postignut sporazum o pravosuđu.

On je ovo kazao komentarišući pisanje pojedinih prištinskih medija koji tvrde da od danas Srbi na Kosovu neće moći da podnose tužbe srpskim sudovima na Kosovu.
Bigović je naglasio da poseban režim od 15. jula važi samo kada je u pitanju prijem predmeta koji se odnose na teška krivična dela.

To znači, objasnio je Bigović, da će sudovi nastaviti sa prijemom i evidentiranjem i tih predmeta ali da će se na njima raditi nakon i ako budu formirani novi sudovi na Kosovu.

Bigović se nalazi u Briselu gde se ovih dana uz posredovanje predstavnika EU razgovara između ostalog i o pravosuđu na severu Kosova.

Prištinski list "Tribuna" preneo je danas tvrdnju da srpski sudovi na teritoriji Kosova neće više primate tužbe građana, kao i da se tužbe koje su podnete tim sudovima više neće razmatrati pred srpskim sudovima, već će se o njima odlučivati u sudovima koji rade na osnovu kosovskog zakonodavstva.

Prema navodima"Tribune", odluka da se više ne primaju predmeti je doneta shodno sporazumu koji su premijeri Srbije Ivica Dačić i kosovski Hašim Tači parafirali 19. aprila i koji je kosovski parlament ratifikovao prošle nedelje.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017