Vesti

B. Stefanović: Treba primeniti sporazume sa Prištinom

Bivši šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom i poslanik opozicione DS Borislav Stefanović rekao je danas da ta stranka smatra da treba primeniti sve sporazume do sada postignute u dijalogu sa Prištinom.
 • 30.11.2012
 • 22:34 h > 23:01 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1076
B. Stefanović: Treba primeniti sporazume sa Prištinom
Borislav Stefanović (Foto arhiva KIM)

"Mi kao ozbiljna država treba da primenimo sve sporazume, ali je velika neistina da vlada mora da ih primenjuje, jer može jednim aktom da ih ukine", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, sporazume treba primeniti ne zato što su idealni, već zato što su jedini način da se na terenu reguliše stanje i olakša život građana.

"Prosto je neverovatno da ljudi koji su doprineli tome da Kosovo postane posebna carinska teritorija i koji vrlo dobro znaju da na tim prelazima funkcioniše carina od 2000. godine sada pričaju o tome kako se tamo nešto novo dešava. Ništa novo se ne dešava na tim prelazima, postigli smo sporazum koji u datim okolnostima nije mogao biti bolji", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, svi elementi takozvane državnosti Kosova su eliminisani, na prelazima neće biti granica, bez obzira na tumačenje nekih opozicionih stranaka.

"Ali, ponavljam, mi smo već dogovorili izvršnu ulogu EULEKS-a, a vlast pokušava da to predstavi kao nešto što ona treba da dogovori. Nije postignut dogovor o raspodeli prihoda i ako to uspe ova vlada, to će biti velika stvar", rekao je poslanik DS.

Prema njegovim rečima, sigurno će biti otpora lokalnog stanovništva sprovođenju sporazuma i to nije dobro.

"Razumem gnev i razočaranje, ali je činjenica da smo sve vreme govorili istinu", rekao je Stefanović.

Početkom decembra treba da počne da se primenjuje sporazum o integrisanom upravljenju prelazima kome se protive Srbi sa severa Kosova tvrdeći da će to postati granica prema centralnoj Srbiji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018