Vesti

B. Stefanović: Priština odbija svaki dogovor

Borislav Stefanović izjavio da se iz izjava šefice prištinskog tima Edite Tahiri o regionalnom predstavljanju vidi "rigidna, maksimalistička Priština" koja odbija svaki dogovor.
 • 01.02.2012
 • 00:57 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1153
B. Stefanović: Priština odbija svaki dogovor
Borislav Stefanović (Foto KIM)

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom očekuje da se dijalog nastavi tokom februara.

Stefanović je rekao da je ta izjava Tahirijeve očekivana i da pokazuje stav Prištine.
 
"Mislim da to pokazuje i ispravnost našeg pristupa, da u jednom konstruktivnom nastupu sa novim idejama i na kreativan način, držeći međunarodnu zajednicu bliže našim stavovima, čuvamo svoju poziciju. To je upravo ono što se dogodilo", naveo je šef beogradskog tima.
 
"Sada vidimo jednu rigidnu, maksimalističku Prištinu, koja odbija svaki dogovor, negira međunarodni validni dokument o Kosovu i Metohiji, koji je jedini važeci i poslednji donet, a istovremeno pledira da bude deo međunarodne zajednice", dodao je Stefanović.

On je objasnio da je Beograd predložio nekoliko varijanti, koje sve podrazumevaju upotrebu rezolucije 1244 SB UN i dodao da ostaje još uvek prostor da u saradnji sa međunarodnom zajednicom dođe do promene stava Prištine.

"Mi smo u stalnoj komunikaciji i spremni smo da u svakom momentu odemo u Brisel i nastavimo razgovore, jer je to u interesu svih, i to je jedini način, da se problemi resavaju. Ali, naša pozicija upotrebe Rezolucije je jasna", istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da se razgovori u februaru nastave, ali da će se videti šta je realno, a da bi teme bile, pored regionalnog predstavljanja, i implementacija do sada dogovorenog.

“Razgovori sa posrednikom Evropske unije Robertom Kuperom nisu doveli do približavanja stavova Prištine i Beograda o pitanju regionalnog predstavljanja”, izjavila je juče Tahiri nakon razgovora s Kuperom.
 
Tahiri je kazala da je stav Beograda kad je u pitanju regionalna saradnja ostao nepromenjen i da zahteva poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, dodavši da je to za Kosovo neprihvatljivo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017