Vesti
Analiza

ZSO, blizu ili daleko?

Samo jedan od deset posetilaca našeg sajta veruje je da će Zajednica srpskih opština biti formirana do kraja maja ove godine, pokazuju rezultati ankete.

Čak devedeset odsto ispitanika smatra da će se ZSO formirati tek nakon maja meseca. Ovo su pesimističniji rezultati u odnosu na prethodnu anketu sa istim pitanjem, postavljenim decembra 2013. godine, kada je dve trećine anketiranih odgovorilo da će se ZSO formirati nakon maja 2014. godine.

Decembra 2014. godine, na početku svog mandata kao zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović je gostujući u emisiji "Slobodno srpski" objasnio da očekuje da će ZSO biti uspostavljena u roku od tri do pet meseci. Prema izjavi Stojanovića, ovaj rok je "Srpska lista" odredila koalicionim sporazumom, koji je potpisan sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i Demokratskim savezom Kosova (DSK).

Međutim, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za dijalog Edita Tahiri, iznela je stav da se o ZSO ne može razgovarati dok se ne ispuni što je već dogovoreno u Briselu.

"Dok se ne otklone paralelne strukture na Kosovu, dok se ne sprovedu svi sporazumi, posebno o pravosuđu, i dok se ne otkloni tzv. "civilna zaštita" i ne bude uklonjena barikada na mostu u Ibru, pitanje ZSO ne može doći na dnevni red", kaže Tahirijeva.

Godinu i po dana nakon predizbornih obećanja o prioritetnom formiranju Zajednice srpskih opština kosovski Srbi je još uvek nemaju, a očigledan je i pad optimizma u njeno formiranje u skorije vreme.

Na jučerašnjoj sednici većinski srpskih kosovskih opština održanoj u Gračanici, od 10 dogovorenih tačaka zajednikog delovanja političkih predstavnika Srba, ZSO se pominje tek u poslednjoj.

Suprotne ideje i stavovi Prištine i predstavnika kosovskih Srba o ZSO, da li sa izvršnim ovlašćenjima ili kao nevladina organizacija, ne doprinose jasnoj određenosti mesta i uloge ove Zajednice, dok povlačenje "Srpske liste" iz učešća u radu Vlade i Skupštine zasigurno odlaže i početak političkog dogovora oko njenog formiranja.

U narednom periodu će posetioci našeg portala moći da putem ankete daju svoje predviđanje u vezi vremena povratka "Srpske liste" u poslaničke klupe u Prištini.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022