Vesti
Analiza

ZSO, blizu ili daleko?

Samo jedan od deset posetilaca našeg sajta veruje je da će Zajednica srpskih opština biti formirana do kraja maja ove godine, pokazuju rezultati ankete.
ZSO, blizu ili daleko?

Čak devedeset odsto ispitanika smatra da će se ZSO formirati tek nakon maja meseca. Ovo su pesimističniji rezultati u odnosu na prethodnu anketu sa istim pitanjem, postavljenim decembra 2013. godine, kada je dve trećine anketiranih odgovorilo da će se ZSO formirati nakon maja 2014. godine.

Decembra 2014. godine, na početku svog mandata kao zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović je gostujući u emisiji "Slobodno srpski" objasnio da očekuje da će ZSO biti uspostavljena u roku od tri do pet meseci. Prema izjavi Stojanovića, ovaj rok je "Srpska lista" odredila koalicionim sporazumom, koji je potpisan sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i Demokratskim savezom Kosova (DSK).

Međutim, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za dijalog Edita Tahiri, iznela je stav da se o ZSO ne može razgovarati dok se ne ispuni što je već dogovoreno u Briselu.

"Dok se ne otklone paralelne strukture na Kosovu, dok se ne sprovedu svi sporazumi, posebno o pravosuđu, i dok se ne otkloni tzv. "civilna zaštita" i ne bude uklonjena barikada na mostu u Ibru, pitanje ZSO ne može doći na dnevni red", kaže Tahirijeva.

Godinu i po dana nakon predizbornih obećanja o prioritetnom formiranju Zajednice srpskih opština kosovski Srbi je još uvek nemaju, a očigledan je i pad optimizma u njeno formiranje u skorije vreme.

Na jučerašnjoj sednici većinski srpskih kosovskih opština održanoj u Gračanici, od 10 dogovorenih tačaka zajednikog delovanja političkih predstavnika Srba, ZSO se pominje tek u poslednjoj.

Suprotne ideje i stavovi Prištine i predstavnika kosovskih Srba o ZSO, da li sa izvršnim ovlašćenjima ili kao nevladina organizacija, ne doprinose jasnoj određenosti mesta i uloge ove Zajednice, dok povlačenje "Srpske liste" iz učešća u radu Vlade i Skupštine zasigurno odlaže i početak političkog dogovora oko njenog formiranja.

U narednom periodu će posetioci našeg portala moći da putem ankete daju svoje predviđanje u vezi vremena povratka "Srpske liste" u poslaničke klupe u Prištini.Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019