Vesti
Analiza

Skupo gorivo i odricanje od automobila

Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Ilustracija (Foto Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa)

Nova anketa

Prema podacima koje je sredinom prošle godine u Srbiji objavio Republički zavod za statistiku više od polovine stanovništva (57,1%) je bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno (36,3%) i gojazno (20,8%). Imajući u vidu činjenicu da se Balkan ponosi bogatom tradicijom, pa i restoranima koji tu tradiciju neguju, zanima nas šta mislite - treba li uz naziv svakog jela koje restoran ima na meniju navesti i broj kalorija koje ono sadrži?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Automobile već sada u garaži, dvorištu ili na parkingu češće ostavlja 11% ljudi, duplo manje nego u Nemačkoj gde taj procenat, prema anketi agencije JuGav (YouGov) iz marta ove godine, iznosi 22,9 odsto.

Ipak, dok u Nemačkoj 12 odsto anketiranih namerava manje da vozi, čak 30% onih koji su učestvovali u našoj anketi "planira" da to učini.

Procenat vozača koji ne mogu ili ne žele da štede jer zavise od automobila u Nemačkoj, prema anketi portale mobile.de, iznosi 44,8.

Od ukupnog broja učesnika ankete (145) na portalu radiokim.net, 59% je navelo "ništa neću menjati, voziću auto kao i do sada".

Istovremeno, za odricanje od automobila najveća motivacija je novac.

Očigledno da veliki broj anketiranih zavisi od svog automobila, između ostalog i zbog nedostatka lokalnog javnog prevoza na centralnom Koaovu, zbog posla ili transporta. Većina radno angažovanih koristi automobil najmanje pet puta nedeljno.Ostale vesti

’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’
Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.
  • 26.03.2023
Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023