Vesti
Analiza

Skupo gorivo i odricanje od automobila

Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Ilustracija (Foto Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa)

Nova anketa

Prema podacima koje je sredinom prošle godine u Srbiji objavio Republički zavod za statistiku više od polovine stanovništva (57,1%) je bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno (36,3%) i gojazno (20,8%). Imajući u vidu činjenicu da se Balkan ponosi bogatom tradicijom, pa i restoranima koji tu tradiciju neguju, zanima nas šta mislite - treba li uz naziv svakog jela koje restoran ima na meniju navesti i broj kalorija koje ono sadrži?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Automobile već sada u garaži, dvorištu ili na parkingu češće ostavlja 11% ljudi, duplo manje nego u Nemačkoj gde taj procenat, prema anketi agencije JuGav (YouGov) iz marta ove godine, iznosi 22,9 odsto.

Ipak, dok u Nemačkoj 12 odsto anketiranih namerava manje da vozi, čak 30% onih koji su učestvovali u našoj anketi "planira" da to učini.

Procenat vozača koji ne mogu ili ne žele da štede jer zavise od automobila u Nemačkoj, prema anketi portale mobile.de, iznosi 44,8.

Od ukupnog broja učesnika ankete (145) na portalu radiokim.net, 59% je navelo "ništa neću menjati, voziću auto kao i do sada".

Istovremeno, za odricanje od automobila najveća motivacija je novac.

Očigledno da veliki broj anketiranih zavisi od svog automobila, između ostalog i zbog nedostatka lokalnog javnog prevoza na centralnom Koaovu, zbog posla ili transporta. Većina radno angažovanih koristi automobil najmanje pet puta nedeljno.Ostale vesti

SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 01.03.2022