Vesti
Analiza

Skupo gorivo i odricanje od automobila

Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Ilustracija (Foto Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa)

Nova anketa

Prema podacima koje je sredinom prošle godine u Srbiji objavio Republički zavod za statistiku više od polovine stanovništva (57,1%) je bilo prekomerno uhranjeno, odnosno predgojazno (36,3%) i gojazno (20,8%). Imajući u vidu činjenicu da se Balkan ponosi bogatom tradicijom, pa i restoranima koji tu tradiciju neguju, zanima nas šta mislite - treba li uz naziv svakog jela koje restoran ima na meniju navesti i broj kalorija koje ono sadrži?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Automobile već sada u garaži, dvorištu ili na parkingu češće ostavlja 11% ljudi, duplo manje nego u Nemačkoj gde taj procenat, prema anketi agencije JuGav (YouGov) iz marta ove godine, iznosi 22,9 odsto.

Ipak, dok u Nemačkoj 12 odsto anketiranih namerava manje da vozi, čak 30% onih koji su učestvovali u našoj anketi "planira" da to učini.

Procenat vozača koji ne mogu ili ne žele da štede jer zavise od automobila u Nemačkoj, prema anketi portale mobile.de, iznosi 44,8.

Od ukupnog broja učesnika ankete (145) na portalu radiokim.net, 59% je navelo "ništa neću menjati, voziću auto kao i do sada".

Istovremeno, za odricanje od automobila najveća motivacija je novac.

Očigledno da veliki broj anketiranih zavisi od svog automobila, između ostalog i zbog nedostatka lokalnog javnog prevoza na centralnom Koaovu, zbog posla ili transporta. Većina radno angažovanih koristi automobil najmanje pet puta nedeljno.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022