Vesti
Analiza

"Razmena teritorija je opasna ideja"

Razmena teritorija između Srbije i Kosova je opasna ideja, koja bi samo dovela do destabilizacije i patnji i za jednu i drugu stranu, kaže za “Blic” Florijan Biber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu.
Florijan Biber (Foto nspm)

Razmena teritorija između Srbije i Kosova je opasna ideja, koja bi samo dovela do destabilizacije i patnji i za jednu i drugu stranu, kaže za “Blic” Florijan Biber, ekspert za Balkan sa Univerziteta u Gracu.

I on, kao i većina poznavalaca prilika na Balkanu, ovako vidi predlog bivšeg britanskog ambasadora u Jugoslaviji ser Ajvora Robertsa koji je ponovo ponovio svoj stari predlog za rešavanje kosovskog problema: Preševska dolina u Srbiji za teritoriju Kosova severno od Ibra, nakon ćega bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

"Ideja o razmeni teritorija je opasna. Pre svega, ona će otvoriti dosta pitanja koja se tiču granica, što potencijalno može da dovede do destabilizacije. Drugo, malo je verovatno da bi i Srbija i Kosovo pristale na to. Pitanje koje se takođe nameće jeste šta je sa Srbima koji žive u Bujanovcu i Medveđi?", kaže Biber.

Kako navodi, ni jedna ni druga strana sasvim sigurno ne bi pristale na takvu zamenu. Srbi bi, kaže, na ovaj način postali još “manja manjina”, naročito oni koji žive južno od Ibra, koji bi razmenom praktično ostali da žive na Kosovu.

"Ako bi se to desilo, Kosovo bi verovatno dobilo vetar u leđa da umanji prava Srba. Tako bi ovaj plan, ustvari, samo doneo mizeriju i patnju i za Srbe i za Albance. Jednostavno, ovo je loša ideja i niko ne bi trebalo da je inicira", priča on.

Biber ističe da je ideja o homogenim, nacionalnim državama opasan cilj kome ne treba težiti.
"Možda ovo zvuči banalno, i znam da nije lako, ali bi države trebalo da nađu bolje načine kako da u njih uključe manjine", ističe on.Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019