Vesti
Analiza

Prve vakcine podelile javnost

Za vakcinaciju se u Srbiji, prema poslednjim izveštajima medija, prijavilo više od 850 hiljada ljudi, a vakcinisano je oko pola miliona. Krajem decembra, nakon prvih primena vakcine protiv kovida-19 u svetu, pitali smo vas da li ste opušteniji. Rezultati ankete su prilično izjednačeni, ali kao da se naslućuje "svetlo na kraju tunela".
Prve vakcine podelile javnost
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nova anketa

Pandemija koronavirusa je izazvala i infodemiju, pa je bilo mnogo dezinformacija u vezi sa načinom prenošenja bolesti. Jedno od pogrešnih tumačenja bilo je vezano i za mobilnu telefoniju, odnosno 5G mrežu.

Budući da su pametni telefoni sveprisutni u našim životima, spremili smo vam novo pitanje:

Ukoliko imate pametni telefon, na svaka tri minuta:

- Uređaj proverava vašu lokaciju
- Stiže vam poruka
- Neaktivne aplikacije se same "uspavljuju"
- Osvežava se vremenska prognoza

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Blizu trećine onih koji su učestvovali u anketi (28% od 149 anketiranih) složilo se sa navodom da početak vakcinacije znači korak ka povratku u neku vrstu "normalnosti".

Da smo još uvek daleko od okončanja pandemije smatra 38% učesnika.

Nešto više od trećine ispitanika, njih 34% ne namerava da primi vakcinu.

Rezulate ankete možete pogledati OVDE.

Meštani centralnog Kosova su i krajem prve dekade decembra 2020. imali podeljena mišljenja o vakcinama, iako lekari od momenta kada je vakcina postala dostupna apeluju na stanovništvo da se masovno vakciniše.

Srbija je trenutno druga u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika.Ostale vesti

Zajednica - Fantom začaranog kruga moći
Kada su 19. aprila 2013. godine, u Briselu, baronica Ketrin Ešton i srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali prvi sporazum između Beograda i Prištine, posle toga na Severu Kosova ništa nije bilo isto, piše Milivoje Mihajlović.
  • 27.09.2021
Zašto su razlike važne?
U vreme kada nadležni organi imaju mnogo poteškoća u borbi sa pandemijom na Kosovu se, kao i u nekim drugim zemljama, ove godine dva puta održavaju izbori. Za narod se može reći da je, u najmanju ruku, zbunjen i umoran od političkih zbivanja posledjnih godina, piše novinar Ljeart Hodža u nameri da pojasni zašto su predstojeći lokalni izbori drugačiji. I važni.
  • 20.09.2021
U svakom zlu postoji dobro
Često sedim i razmišljam koja je svrha mog života na Kosovu. Zašto sam iz Beograda došla u Prištinu i ovde započela nov život u svakom pogledu. Razmišljam o svemu kroz šta sam, kao pripadnica nacionalne manjine, prošla u Beogradu, a bilo je i lepih i ružnih trenutaka. Onda shvatim da sam zapravo u prednosti, jer razumem i saosećam sa ljudima na Kosovu, sa Albancima jer sam poreklom Albanka, a sa svima ostalima, jer nekada sam bila u njihovim cipelama, piše prevodilac i lektor Nora Bezera.
  • 13.09.2021
Digitalizacija - šansa za ekonomije u regionu
Prošle nedelje sam imao impresivan razgovor sa grupom inovativnih umova sa Kosova i iz Severne Makedonije. Bila je to razmena ideja sa mladim profesionalcima koji traže nove puteve, nove vizije. Ti kreativni ljudi traže mogućnosti, tako da njihov rad stvara korist za njih i društvo. Debata je bila deo #EUConnects 4 #FutureIsDigital kampanje koju moja kancelarija sprovodi tokom jula, piše Šef Kancelarije EU/Specijalni predstavnika EU ambasadora Tomaš Sunjog.
  • 30.07.2021
On zna gde ste
Ukoliko imate pametni telefon, on na svakih nekoliko minuta proverava vašu lokaciju. Blizu 60 odsto onih koji su učestvovali u našoj anketi svesno je te činjenice.
  • 25.07.2021
Beskrajno mirenje nepomirljivih
Kosovski Srbi smatraju da je proces dijaloga između Beograda i Prištine do sada generalno imao negativan uticaj na njihov svakodnevni život, da je obilovao odsustvom transparentnosti i objektivnih informacija o samom procesu, kao i nedostatkom predstavljanja njihovih autentičnih interesa. Sve napred navedeno predstavlja ključne nalaze istraživanja „Kosovski Srbi u procesu dijaloga“ koje su nedavno predstavili Aktiv i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).
  • 20.07.2021