Vesti
Analiza

“Pretnje Haradinaja očekivane i zabrinjavajuće“

Pretnje Haradinaja su očekivane i deo su predizborne kampanje, smatra politikolog Stefan Filipović. Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da su pretnje bivšeg vođe OVK zabrinjavajuće. Ovo mišljenje deli i član SNF Živorad Lazić dodajući da su Srbi pod stalnim pretnjama i tenzijama od 1999. godine.
“Pretnje Haradinaja očekivane i zabrinjavajuće“
Gračanica (Foto Kim)

Svoju predizbornu kampanju Ramuš Haradinaj započeo je u Francuskoj nakon što je uhapšen, smatra politikolog Stefan Filipović dodajući da su pretnje koje predsednik Alijanse za budućnost Kosova svakodnevno upućuje očekivane.

“Od Haradinaja se očekuje delovanje u pravcu radikalizma, ekstremizma i plitkog nacionalizma. Metaforički rečeno, imamo jednu ideološku političku baru koja je puna krokodila koji se bore za postojeće biračko telo. Imamo još par partija sa sličnom platformom koja se zasniva na primitivnom ekstremizmu koji se vešto prikriva evroatlanskom agendom“, kaže Filipović.

On ističe da je kosovskom društvu potrebna drugačija politička platforma sa konkretnim idejama za rešavanje problema na Kosovu koji se kako kaže, nagomilavaju.

Iako su pretnje Ramuša Haradinaja, između ostalog, deo predizborne kampanje koju vodi njegova stranka, ne treba ih olako odbaciti jer su zabrinjavajuće i opasne po srpski narod, smatra istoričar Aleksandar Gudžić.

“Istorija je pokazala da se albancima nasilje isplati. Nasiljem i etničkim čišćenjem su ostvarili dominaciju na Kosovu tako da albanci ne menjaju ‘dobitnu kombinaciju’. Ucenama i pretnjama ostvaruju svoje ciljeve“
Gudžić ističe da pretnje Haradinaja koje se tiču otimanja trećine teritorije Srbije ne smetaju zapadnim zemljama, jer im, kako je objasnio, jaka Srbija ne odgovara.

Član Srpskog nacionalnog foruma Žvorad Lazić smatra da su od rata naovamo Srbi sa Kosova pod stalnim pretnjama i tenzijom pitajući se šta će uraditi Albanci sa nama.

Dodaje da ne zna koje su krajnje namere Ramuša Haradinaja kada upućuje pretnje o formiranju Velike Albanije.
„Sve njegove izjave i sve njegove pretnje su zabrinjavajuće kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji i svi se nalaze pod nekom tenzijom koja traje od 1999. godine“, kaže Lazić.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj je u poslednjoj izjavi poručio da Vašington treba da se vrati na Balkan, ako Brisel ne može da reguliše odnose između Beograda i Prištine.

Ova Haradinajeva poruka samo je jedna u nizu koje je, otkako je stigao na Kosovo iz Kolmara, uputio javnosti i visokim zvaničnicima Republike Srbije.Ostale vesti

SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 01.03.2022