Vesti
Analiza

“Pretnje Haradinaja očekivane i zabrinjavajuće“

Pretnje Haradinaja su očekivane i deo su predizborne kampanje, smatra politikolog Stefan Filipović. Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da su pretnje bivšeg vođe OVK zabrinjavajuće. Ovo mišljenje deli i član SNF Živorad Lazić dodajući da su Srbi pod stalnim pretnjama i tenzijama od 1999. godine.
“Pretnje Haradinaja očekivane i zabrinjavajuće“
Gračanica (Foto Kim)

Svoju predizbornu kampanju Ramuš Haradinaj započeo je u Francuskoj nakon što je uhapšen, smatra politikolog Stefan Filipović dodajući da su pretnje koje predsednik Alijanse za budućnost Kosova svakodnevno upućuje očekivane.

“Od Haradinaja se očekuje delovanje u pravcu radikalizma, ekstremizma i plitkog nacionalizma. Metaforički rečeno, imamo jednu ideološku političku baru koja je puna krokodila koji se bore za postojeće biračko telo. Imamo još par partija sa sličnom platformom koja se zasniva na primitivnom ekstremizmu koji se vešto prikriva evroatlanskom agendom“, kaže Filipović.

On ističe da je kosovskom društvu potrebna drugačija politička platforma sa konkretnim idejama za rešavanje problema na Kosovu koji se kako kaže, nagomilavaju.

Iako su pretnje Ramuša Haradinaja, između ostalog, deo predizborne kampanje koju vodi njegova stranka, ne treba ih olako odbaciti jer su zabrinjavajuće i opasne po srpski narod, smatra istoričar Aleksandar Gudžić.

“Istorija je pokazala da se albancima nasilje isplati. Nasiljem i etničkim čišćenjem su ostvarili dominaciju na Kosovu tako da albanci ne menjaju ‘dobitnu kombinaciju’. Ucenama i pretnjama ostvaruju svoje ciljeve“
Gudžić ističe da pretnje Haradinaja koje se tiču otimanja trećine teritorije Srbije ne smetaju zapadnim zemljama, jer im, kako je objasnio, jaka Srbija ne odgovara.

Član Srpskog nacionalnog foruma Žvorad Lazić smatra da su od rata naovamo Srbi sa Kosova pod stalnim pretnjama i tenzijom pitajući se šta će uraditi Albanci sa nama.

Dodaje da ne zna koje su krajnje namere Ramuša Haradinaja kada upućuje pretnje o formiranju Velike Albanije.
„Sve njegove izjave i sve njegove pretnje su zabrinjavajuće kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji i svi se nalaze pod nekom tenzijom koja traje od 1999. godine“, kaže Lazić.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj je u poslednjoj izjavi poručio da Vašington treba da se vrati na Balkan, ako Brisel ne može da reguliše odnose između Beograda i Prištine.

Ova Haradinajeva poruka samo je jedna u nizu koje je, otkako je stigao na Kosovo iz Kolmara, uputio javnosti i visokim zvaničnicima Republike Srbije.Ostale vesti

Kako zvuči kada kažeš: Nikada više!
„Da, moji sunarodnici iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice, mi bi trebali ovo glasno i jasno reći: Nikada više neću dozvoliti da meni i mojoj porodici zapreti glad!“ Ovako piše Isak Skenderi iz NVO Glas Roma, Egipćana i Aškalija. Njegov tekst prenosimo u celosti.
  • 03.04.2020
Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019