“Pretnje Haradinaja očekivane i zabrinjavajuće“

Pretnje Haradinaja su očekivane i deo su predizborne kampanje, smatra politikolog Stefan Filipović. Istoričar Aleksandar Gudžić kaže da su pretnje bivšeg vođe OVK zabrinjavajuće. Ovo mišljenje deli i član SNF Živorad Lazić dodajući da su Srbi pod stalnim pretnjama i tenzijama od 1999. godine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Gračanica (Foto Kim)

Svoju predizbornu kampanju Ramuš Haradinaj započeo je u Francuskoj nakon što je uhapšen, smatra politikolog Stefan Filipović dodajući da su pretnje koje predsednik Alijanse za budućnost Kosova svakodnevno upućuje očekivane.

“Od Haradinaja se očekuje delovanje u pravcu radikalizma, ekstremizma i plitkog nacionalizma. Metaforički rečeno, imamo jednu ideološku političku baru koja je puna krokodila koji se bore za postojeće biračko telo. Imamo još par partija sa sličnom platformom koja se zasniva na primitivnom ekstremizmu koji se vešto prikriva evroatlanskom agendom“, kaže Filipović.

On ističe da je kosovskom društvu potrebna drugačija politička platforma sa konkretnim idejama za rešavanje problema na Kosovu koji se kako kaže, nagomilavaju.

Iako su pretnje Ramuša Haradinaja, između ostalog, deo predizborne kampanje koju vodi njegova stranka, ne treba ih olako odbaciti jer su zabrinjavajuće i opasne po srpski narod, smatra istoričar Aleksandar Gudžić.

“Istorija je pokazala da se albancima nasilje isplati. Nasiljem i etničkim čišćenjem su ostvarili dominaciju na Kosovu tako da albanci ne menjaju ‘dobitnu kombinaciju’. Ucenama i pretnjama ostvaruju svoje ciljeve“
Gudžić ističe da pretnje Haradinaja koje se tiču otimanja trećine teritorije Srbije ne smetaju zapadnim zemljama, jer im, kako je objasnio, jaka Srbija ne odgovara.

Član Srpskog nacionalnog foruma Žvorad Lazić smatra da su od rata naovamo Srbi sa Kosova pod stalnim pretnjama i tenzijom pitajući se šta će uraditi Albanci sa nama.

Dodaje da ne zna koje su krajnje namere Ramuša Haradinaja kada upućuje pretnje o formiranju Velike Albanije.
„Sve njegove izjave i sve njegove pretnje su zabrinjavajuće kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji i svi se nalaze pod nekom tenzijom koja traje od 1999. godine“, kaže Lazić.

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj je u poslednjoj izjavi poručio da Vašington treba da se vrati na Balkan, ako Brisel ne može da reguliše odnose između Beograda i Prištine.

Ova Haradinajeva poruka samo je jedna u nizu koje je, otkako je stigao na Kosovo iz Kolmara, uputio javnosti i visokim zvaničnicima Republike Srbije.

Ostale vesti

 • Srpski veterani o Specijalnom sudu: Nema pravde za Srbe, Sud je farsa

  Srpski veterani o Specijalnom sudu: Nema pravde za Srbe, Sud je farsa

  "Nema pravde za srpske vojnike, policajce i civile koji su stradali u oružanim sukobima na Kosovu", misle nekadašnji pripadnici Vojske Jugoslavije, što je i jedan od zaključaka fokus grupe koju je NVO Centar za mir i toleraciju (CPT) odrganizovala sa grupom ratnih veterana, učesnika u pomenutom sukobu.

 • Uticaj Specijalnog suda na bezbednosnu situaciju na Kosovu

  Uticaj Specijalnog suda na bezbednosnu situaciju na Kosovu

  Početak rada Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, u trenutnoj nestabilnoj političkoj situaciji može da izazove i pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu. Veterani OVK su spremni da protestuju ukoliko dođe do podizanja optužnica ili osuđivanja njihovih komandanata. Građani kojima mediji i političari u svojim izjavama glorifikuju borbu OVK, mogu dodatno da zakomplikuju situaciju. Dovoljna je mala varnica i neka neodmerena izjava, pa da mirni protesti prerastu u bunt i dovedu do međuetničkih, ali i međustranačkih sukoba.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane