Vesti
Analiza

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine

Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
 • 04.11.2022
 • 12:11 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, piše ambasador Džefri Hovenijer
 • komentara:
 • pregleda: 284
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Ambasador Džefri Hovenijer na Forumu za žene, mir i bezbednost u Prištini, oktobar 2022. (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Svi smo bili dirnuti komentarima ukrajinske poslanice Jevgenije Kravčuk kada je u njihovo ime primila medalju. Gospođa Kravčuk je govorila o tome kako je brutalni, neopravdani napad predsednika Putina na Ukrajinu uticao - i nastavlja da utiče - na živote svih u Ukrajini. Opisala je stravične vazdušne napade na mirne ukrajinske gradove i kako ukrajinska deca odrastaju u vreme rata - buđenje i odlazak u skloništa od bombi umesto u školu. U stvari, u trenutku kada je razgovarala sa nama u Prišini, gđa Kravčuk je istakla da je njena ćerka bila u skloništu od bombi da bi se zaštitila od raketnih udara.

Ruska invazija i agresija koja je u toku naneli su težak danak mnogima. Nastavićemo da se zalažemo za suverenitet Ukrajine u Ujedinjenim nacijama i pružamo podršku narodu Ukrajine dok Rusija čini sve što je u njenoj moći - prisilne deportacije, operacije "filtracije", ubistva civila po kratkom postupku, stalne pretnje po živote i egzistenciju i postavljanje ruskih proksija - da to podrije. Nastavićemo da radimo sa našim saveznicima i partnerima da Rusija plati visoku cenu za svoje postupke.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su brzu osudu Kosova protiv ničim izazvane i neosnovane invazije Kremlja i izraz pune solidarnosti sa narodom Ukrajine. Kosovo je otvorilo svoja vrata Ukrajincima koji su se sklonili ovde, kao i ukrajinskim novinarima koji sada borave na Kosovu, od kojih su mnogi takođe bili na podijumu da prihvate medalju koju je dodelila predsednica Osmani. Ovi novinari i dalje hrabro rade na tome da obezbede da ljudi širom sveta imaju pristup pouzdanim i tačnim informacijama o tome šta se dešava u Ukrajini.

Kosovo je takođe odmah podržalo i pridružilo se sankcijama SAD i EU u znak podrške Ukrajini, pokazujući još jednom svoju posvećenost da bude deo sveta slobodnih i suverenih demokratija.

Naša posvećenost Ukrajini je čelična. Akcije Kremlja u Ukrajini su direktan napad na Povelju Ujedinjenih nacija i njene ključne principe: suverenitet, teritorijalni integritet, mir i bezbednost za velike i male države. Sjedinjene Američke Države i naši partneri i saveznici dugo podržavaju ove principe, koji su temelj međunarodnog poretka koji su izgradile i održavale zemlje širom sveta od kraja Drugog svetskog rata. Prkoseći ovim principima, Rusija nastoji da podrije sam međunarodni sistem.

Kao što je predsednik Bajden rekao: "Svet je poslao jasnu poruku: Rusija ne može da izbriše suverenu državu sa mape. Rusija ne može silom da menja granice. Rusija ne može da preuzme teritoriju druge zemlje kao svoju".

Nedavni lažni referendum Kremlja nije ništa drugo nego lažni izgovor za pokušaj da se anektiraju delovi Ukrajine silom. Ovi propagandni trikovi bili su pokušaj da se prikrije uzaludni pokušaj Rusije da otme zemlju u Ukrajini. "Rezultati" su izmišljeni u Moskvi, a ne prikupljeni u Ukrajini i predstavljaju volju Moskve, a ne slobodnu volju Ukrajine i njenog naroda. Rusija je primorala građane Ukrajine koji su u zamci ruske vojske da glasaju pod nišanom. Rusija je 30. septembra pokušala da se zaštiti od odgovornosti stavivši veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuju njeni takozvani "referendum" i pokušaji aneksije. Međutim, Rusija je bila jedina koja je glasala - nijedna druga država nije glasala sa Rusijom.

Nikada nećemo priznati ove oblasti kao deo bilo koje druge zemlje osim Ukrajine i podržavaćemo Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno. Dok Ukrajina ponovo preuzima kontrolu nad većim delom svoje teritorije, a zapanjujući ljudski danak ruske agresije se razotkriva, Kremlj očajnički žuri da skrene pažnju sveta sa svojih vojnih gubitaka i ratnih zločina.

Sopstvene akcije predsednika Putina samo su dodatno izolovale Rusiju i ojačale međunarodnu odlučnost da stane uz Ukrajinu. Njegovo "zveckanje nuklearnom sabljom", lažni referendumi, njegova prinudna mobilizacija i široki - i ponekad nasilni - udari na Ruse koji ostvaruju svoja prava da se izraze podstakli su mišljenja, ali ne na način na koji je on nameravao.

Kao odgovor, Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri, uključujući Kosovo, nameću brze i ozbiljne sankcije zvaničnicima ruske vlade, članovima njihovih porodica, ruskim i beloruskim vojnim zvaničnicima i mrežama za nabavku u odbrambene svrhe, uključujući međunarodne dobavljače koji podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks. Od viznih ograničenja do sankcija, postupci američke vlade nastavljaju da doprinose ekspanzivnim ekonomskim merama nametnutim Rusiji da bi snosila odgovornost za svoj ničim izazvan rat u Ukrajini.

Ukrajinski narod je javno i dosledno izrazio želju za slobodnom i demokratskom budućnošću. Odlučni su da ostanu nezavisni i suvereni. Ukrajinci se hrabro bore. Oni se bore i opiru naporima Rusije da brutalnom silom promeni međunarodno priznate granice Ukrajine.

Nastavićemo da budemo zajedno sa našim partnerima, uključujući Kosovo, u odbrani osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija. Nastavićemo da pomažemo narodu Ukrajine i pružamo mu podršku da mu pomognemo da brani sebe i svoju teritoriju od ilegalne invazije Rusije.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
 • 10.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
 • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
 • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
 • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
 • 17.10.2022
Kontrolisani mediji i pozivanje na zajedničke vrednosti: Mir, brate, mir
Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o "najznačajnijem srpskom pitanju" ili o "najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji". Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.
 • 19.09.2022