Vesti
Analiza

Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine

Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
 • 04.11.2022
 • 12:11 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, piše ambasador Džefri Hovenijer
 • komentara:
 • pregleda: 524
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Ambasador Džefri Hovenijer na Forumu za žene, mir i bezbednost u Prištini, oktobar 2022. (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Svi smo bili dirnuti komentarima ukrajinske poslanice Jevgenije Kravčuk kada je u njihovo ime primila medalju. Gospođa Kravčuk je govorila o tome kako je brutalni, neopravdani napad predsednika Putina na Ukrajinu uticao - i nastavlja da utiče - na živote svih u Ukrajini. Opisala je stravične vazdušne napade na mirne ukrajinske gradove i kako ukrajinska deca odrastaju u vreme rata - buđenje i odlazak u skloništa od bombi umesto u školu. U stvari, u trenutku kada je razgovarala sa nama u Prišini, gđa Kravčuk je istakla da je njena ćerka bila u skloništu od bombi da bi se zaštitila od raketnih udara.

Ruska invazija i agresija koja je u toku naneli su težak danak mnogima. Nastavićemo da se zalažemo za suverenitet Ukrajine u Ujedinjenim nacijama i pružamo podršku narodu Ukrajine dok Rusija čini sve što je u njenoj moći - prisilne deportacije, operacije "filtracije", ubistva civila po kratkom postupku, stalne pretnje po živote i egzistenciju i postavljanje ruskih proksija - da to podrije. Nastavićemo da radimo sa našim saveznicima i partnerima da Rusija plati visoku cenu za svoje postupke.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su brzu osudu Kosova protiv ničim izazvane i neosnovane invazije Kremlja i izraz pune solidarnosti sa narodom Ukrajine. Kosovo je otvorilo svoja vrata Ukrajincima koji su se sklonili ovde, kao i ukrajinskim novinarima koji sada borave na Kosovu, od kojih su mnogi takođe bili na podijumu da prihvate medalju koju je dodelila predsednica Osmani. Ovi novinari i dalje hrabro rade na tome da obezbede da ljudi širom sveta imaju pristup pouzdanim i tačnim informacijama o tome šta se dešava u Ukrajini.

Kosovo je takođe odmah podržalo i pridružilo se sankcijama SAD i EU u znak podrške Ukrajini, pokazujući još jednom svoju posvećenost da bude deo sveta slobodnih i suverenih demokratija.

Naša posvećenost Ukrajini je čelična. Akcije Kremlja u Ukrajini su direktan napad na Povelju Ujedinjenih nacija i njene ključne principe: suverenitet, teritorijalni integritet, mir i bezbednost za velike i male države. Sjedinjene Američke Države i naši partneri i saveznici dugo podržavaju ove principe, koji su temelj međunarodnog poretka koji su izgradile i održavale zemlje širom sveta od kraja Drugog svetskog rata. Prkoseći ovim principima, Rusija nastoji da podrije sam međunarodni sistem.

Kao što je predsednik Bajden rekao: "Svet je poslao jasnu poruku: Rusija ne može da izbriše suverenu državu sa mape. Rusija ne može silom da menja granice. Rusija ne može da preuzme teritoriju druge zemlje kao svoju".

Nedavni lažni referendum Kremlja nije ništa drugo nego lažni izgovor za pokušaj da se anektiraju delovi Ukrajine silom. Ovi propagandni trikovi bili su pokušaj da se prikrije uzaludni pokušaj Rusije da otme zemlju u Ukrajini. "Rezultati" su izmišljeni u Moskvi, a ne prikupljeni u Ukrajini i predstavljaju volju Moskve, a ne slobodnu volju Ukrajine i njenog naroda. Rusija je primorala građane Ukrajine koji su u zamci ruske vojske da glasaju pod nišanom. Rusija je 30. septembra pokušala da se zaštiti od odgovornosti stavivši veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuju njeni takozvani "referendum" i pokušaji aneksije. Međutim, Rusija je bila jedina koja je glasala - nijedna druga država nije glasala sa Rusijom.

Nikada nećemo priznati ove oblasti kao deo bilo koje druge zemlje osim Ukrajine i podržavaćemo Ukrajinu koliko god to bude bilo potrebno. Dok Ukrajina ponovo preuzima kontrolu nad većim delom svoje teritorije, a zapanjujući ljudski danak ruske agresije se razotkriva, Kremlj očajnički žuri da skrene pažnju sveta sa svojih vojnih gubitaka i ratnih zločina.

Sopstvene akcije predsednika Putina samo su dodatno izolovale Rusiju i ojačale međunarodnu odlučnost da stane uz Ukrajinu. Njegovo "zveckanje nuklearnom sabljom", lažni referendumi, njegova prinudna mobilizacija i široki - i ponekad nasilni - udari na Ruse koji ostvaruju svoja prava da se izraze podstakli su mišljenja, ali ne na način na koji je on nameravao.

Kao odgovor, Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri, uključujući Kosovo, nameću brze i ozbiljne sankcije zvaničnicima ruske vlade, članovima njihovih porodica, ruskim i beloruskim vojnim zvaničnicima i mrežama za nabavku u odbrambene svrhe, uključujući međunarodne dobavljače koji podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks. Od viznih ograničenja do sankcija, postupci američke vlade nastavljaju da doprinose ekspanzivnim ekonomskim merama nametnutim Rusiji da bi snosila odgovornost za svoj ničim izazvan rat u Ukrajini.

Ukrajinski narod je javno i dosledno izrazio želju za slobodnom i demokratskom budućnošću. Odlučni su da ostanu nezavisni i suvereni. Ukrajinci se hrabro bore. Oni se bore i opiru naporima Rusije da brutalnom silom promeni međunarodno priznate granice Ukrajine.

Nastavićemo da budemo zajedno sa našim partnerima, uključujući Kosovo, u odbrani osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija. Nastavićemo da pomažemo narodu Ukrajine i pružamo mu podršku da mu pomognemo da brani sebe i svoju teritoriju od ilegalne invazije Rusije.Ostale vesti

Pedeset dana, a ni sto sati
Zbog namere Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode početkom marta 2020. je održana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o tome, zakazana je na inicijativu poslanika opozicije nakon što je premijer Kosova najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.
 • 28.05.2023
Bliski susreti i politika reciprociteta
Iako su se Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) retorički posvetili borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova „koalicija nade“ nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra 2019. nije bila „lako (po)rođena“, istaknuto je u tekstu nemačkog lista Prese. Autor je primetio kako je očigledno da „večiti buntovnik“ Aljbin Kurti koji je u parlamentu bacao suzavac i bio borac protiv establišmenta, sada treba da vodi vlast na Kosovu koja je tek u poslednjem trenutku, dva dana pre isteka zakonskog roka, okončala koalicioni poker.
 • 21.05.2023
Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?
Prognoze koje su govorile da će održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova produbiti postojeću krizu – obistinile su se. Izlaznost koja je bila među najmanjima ikada zabeleženim na nekim izborima jasno je dovela u pitanje legitimitet svih odluka koje budu donosili novoizbarani predstavnici lokalnih sredina u narednom periodu.
 • 20.05.2023
Kalif umesto kalifa, prvi put
Pokret Samoopredeljenje je odmah nakon dočeka Nove godine 2020. saopštio da će pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku. Predsednik Kosova Hašim Tači i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti su dogovorili konsultativni sastanak 6. januara.
 • 14.05.2023
Korak napred, nazad dva
Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je krajem oktobra 2019. saopštio da je obavio razgovore sa predstavnicima manjinskih, nealbanskih zajednica, i istakao da se raduje saradnji sa njima u novoj vladi. Nakon preliminarnih rezultata kosovskih izbora od 6. oktobra iste godine, najviše glasova dobila je njegova politička partija, pa se Kurtiju konačno ukazala prilika da bude mandatar za sastav sledeće kosovske vlade. Međutim, njeno formiranje nije bilo jednostavno.
 • 07.05.2023
’’Dobar prevarant’’
Prema prvim nezvaničnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koje su tokom večeri 6. oktobra 2019. objavili albanski mediji pozivajući se na stranačke izvore, Samooporedeljenje Aljbina Kurtija i koalicija oko DSK Ise Mustafe su osvojili po 30 odsto glasova. Na drugom mestu se nalazila stranka DPK Kadrija Veseljija sa 22 odsto, a koalicija koju je predvodio Ramuš Haradinaj je osvojila tek 10,58 odsto glasova. "Radio sam neko vreme s njim, on (Kurti) je dobar prevarant", poručio je odlazeći kosovski premijer. Nijedna stranka, kako se i očekivalo, samosatalno nije dobila potrebnu većinu za formiranje vlade.
 • 30.04.2023