Vesti
Analiza

Podeljena mišljena po pitanju informacija u restoranskim menijima

Anketno pitanje na našem portalu "Da li uz naziv svakog jela na meniju restorana treba navesti i broj kalorija koje ono sadrži?" izazvalo je podelu mišljenja, pa je broj onih koji su glasali za i protiv identičan.
Podeljena mišljena po pitanju informacija u restoranskim menijima
Puko brojanje kalorija nije zamena za uravnoteženu, zdravu ishranu i kretanje (Foto Michael Kappeler/dpa)

Nova anketa

Početak leta doneo je novi talas kovida-19 i rast brojeva obolelih, hospitalizovanih i preminulih. Imajući u vidu ovu činjenicu, ali i približavanje jeseni i povratak školaraca u klupe, zanima nas da li smatrate postojeće mere protiv korone adekvatnim?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Da takva informacija nije potrebna posetiocima restorana, smatra polovina od 126 ispitanika. Naime, 27 odsto se odlučilo za ponuđen odogovor "ne, čemu to?", do 23 odsto smatra da to nije potrebno jer je nejasno ko bi garantovao za tačnost podataka o kalorijama.

Sa druge strane, četvrtina anketiranih (25 odsto) misli da bi podatak o kalorijama obavezno valjalo navesti, a isti je broj i onih koji bi voleli da ga pročitaju, ali su svesni da navođenje broja kalorija nije pretpostavka zdravog obroka, niti zamena za uravnoteženu, zdravu ishranu i kretanje.

Pitanje je da li restorani uopšte mogu da standardizuju namirnice koje koriste, tako da navedeni broj kalorija u svakom pojedinačnom slučaju bude tačan, pošto deklarisanje ne bi smelo da potrošača dovede u zabludu.

U slučaju da neki ugostiteljski objekat ima dnevne ponude, svakodnevno izračunavanje i evidentiranje broja kalorija bi izvesno predstavljalo značajan birokratski napor.

I dok se, recimo, u Nemačkoj koncept deklaracije kalorija u meniju još uvek razmatra, u Britaniji je u aprilu ove godine stupio na snagu propis da ugostiteljski lanci, restorani i kafići sa najmanje 250 zaposlenih moraju u svojim jelovnicima da naznače kalorijsku vrednost svakog jela.Ostale vesti

’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’
Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.
  • 26.03.2023
Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023