Vesti
Analiza

Pandemija ’’testirala veze’’ EU i Zapadnog Balkana

Evropska unija je aktivna u regionu Zapadnog Balkana na različite načine. Prema podacima Evropske komisije iz 2019. godine, kompanije iz EU su najveći investitori, sa više od 10 milijardi evra uloženih u region tokom poslednjih pet godina. Uz to, EU je najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana sa ukupnom trgovinom između EU i regiona u vrednosti od 54 milijarde evra u 2018. godini, podseća Dejvis Caka (Nteivis Tsaka), istraživač saradnik Programa za Jugoistočnu Evropu pri Grčkoj fondaciji za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP).
Pandemija ’’testirala veze’’ EU i Zapadnog Balkana
Ilustracija (Foto Pixabay)

Pandemija kovida-19 koja se najpre pojavila u Kini, proširila se svetom i pogodila gotovo sve države. U nekima, poput SAD, Italije ili Španije, virus je ubio na desetine hiljada ljudi, a mnogo više ih je zaraženo. Na sreću, situacija na Balkanu je potpuno drugačija. Projekat Programa za Jugoistočnu Evropu Fondacije ELIAMEP pod nazivom Mapiranje i analiza odgovora na kovid-19 na Balkanu fokusira se na globalnu zdravstvenu krizu i daje sve podatke koji su potrebni za ocenu uticaja pandemije na naš region. Podacima možete pristupiti OVDE.

U projekat uključena interaktivna mapa sa podacima koji se ažuriranju na dnevnoj bazi pokazuje da su stope zaraženosti i smrtnosti daleko niže od onih u državama Zapadne Evrope.

Statistika kaže da je 19. maja Albanija beležila 949 zaraženih i 31 smrtni ishod, dok je broj oporavljenih 742. U Bosni i Hercegovini je bilo 2.320 zaraženih, 134 preminula i 1.522 oporavljena lica. U Severnoj Makedoniji (podaci su od 18. maja), 1.838 lica je bilo zaraženo, 106 je umrlo, a 1.353 slučaja su evidentirana kao izlečena. Na Kosovu je zaraženih još manje: 989 lica je testirano pozitivno na virus, 29 lica je preminulo, a ukupan broj izlečenih je 769. Crna Gora je jedina država koja je imala sreću da ne beleži nove slučajeve zaraženih korona virusom nekoliko dana uzastopno. Do 19. maja zaražena su 324 lica, dok je 9 umrlo, a 312 se oporavilo. Ne najmanje važno, u Srbiji su zaražena 10.733 lica, 234 je umrlo, dok se 4.904 oporavilo.

Imajući u vidu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, važno je podsetiti na politiku i angažman Evropske unije u regionu. Pandemija je zasenila važnu odluku Evropskog saveta: u jeku krize, Evropska unija 25. marta je donela odluku da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Donošenjem ovakve odluke u teškim vremenima EU je konačno pokrenula napred proces koji je dugo stagnirao, proces proširenja. Time je poslala jasnu poruku Zapadnom Balkanu: ovaj blok nije kompletan bez svih šest država regiona. Od tih šest država Zapadnog Balkana koje se nadaju članstvu u EU, samo Srbija i Crna Gora u ovom trenutku vode pregovore o članstvu, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo zaostaju za njima u tome.

EU je aktivna u našem regionu na različite načine. Prema podacima Evropske komisije iz 2019. godine, kompanije iz EU su najveći investitori na Zapadnom Balkanu, sa više od 10 milijardi evra uloženih u region tokom poslednjih pet godina. Uz to, EU je najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana sa ukupnom trgovinom između EU i regiona u vrednosti od 54 milijarde evra u 2018. godini. Investicioni okvir Zapadnog Balkana (WBIF) je regionalna mešovita linija koja podržava proširenje EU i socijalno-ekonomski razvoj na Zapadnom Balkanu.

Bez obzira na ove cifre, obim prisustva EU i njen doprinos regionu ne mogu se u potpunosti razumeti bez upućivanja na druge podatke, kao što su bilateralni ugovori između EU i pojedinačnih država Zapadnog Balkana.

Na primer, odmah nakon smrtonosnog zemljotresa u novembru 2019. godine u Albaniji, EU je organizovala Međunarodnu donatorsku konferenciju kako bi mobilisala na podršku Albaniji. Dodatno, prema podacima Delegacije EU u Beogradu, Unija je najveći donator Srbije, sa više od 3,6 milijardi evra i najveći poverilac ove države sa sporazumima o zajmu u vrednosti više od 4,3 milijarde evra. Finansijska pomoć EU na Kosovu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć iznosi 645,5 miliona evra u periodu 2014-2020. U isto vreme, evropska perspektiva zapadnobalkanske šestorke ostaje pokretač promena u regionu. Regionalna saradnja, dobrosusedski odnosi i pomirenje su ključni preduslovi za konačno pristupanje.

Ova ojačana veza EU i Zapadnog Balkana je stavljena na test tokom pandemije kovida-19. Zbog krize kakva nije viđena, državama Zapadnog Balkana, od kojih neke spadaju među najsiromašnije u Evropi, bio je hitno potreban novac i medicinski materijal. Kina i Turska su brzo odgovorile na krizu u martu, šaljući medicinski materijal kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, dok je reakcija EU bila usporena. Tek nakon poziva ministara spoljnih poslova šest zapadnobalkanskih država, Evropska komisija je sredinom aprila odlučila da izuzme region od zahteva za odobrenje izvoza medicinskih sredstava.  

Od tada je EU, ipak, promenila svoj kurs odlukom da ojača podršku Zapadnom Balkanu. Evropska komisija je objavila 1. maja da je odobrena finansijska pomoć od 3,3 milijarde evra koja je mobilizovana zajedno sa Evropskom investicionom bankom. Cilj ovog paketa pomoći je borba protiv krize izazvane korona virusom i pomoć socijalno-ekonomskom oporavku nakon pandemije. Paket uključuje realokaciju 38 miliona evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć radi neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, 389 miliona evra za potrebe socijalnog i ekonomskog oporavka i paket za reaktiviranje ekonomije od 455 miliona evra u tesnoj saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama. On takođe uključuje predlog za 750 miliona evra makrofinansijske pomoći i paket pomoći od 1,7 milijardi evra od Evropske investicione banke.

Uz navedenu pomoć, EU pomaže Zapadnom Balkanu u obezbeđivanju medicinskih i farmaceutskih sredstava. Ambasador EU u Tirani je Institutu za javno zdravlje Albanije uručio uzorke testova na kovid-19, a PAMECA, program EU za policiju je donirao albanskoj policiji 3.000 komada sredstava za dezinfekciju ruku. U Srbiju je 18. aprila avionom stiglo 800.000 maski i drugih medicinskih sredstava kao deo pomoći EU ovoj državi. EU je 30. aprila sa Kosovom potpisala dogovor o pomoći vrednoj 5 miliona evra. Ta pomoć uključuje 1,4 miliona zaštitnih rukavica, 4.000 vizira, 3.000 naočara, 4.000 litara tečnosti za dezinfekciju, 10.000 čaršava za krevete i 50 kutija za laboratorijski transport uzoraka. U Severnu Makedoniju je prošlog meseca stiglo 12 respiratora kao deo pomoći EU. Crna Gora i EU su 6. aprila potpisale sporazum o pružanju brze podrške u borbi protiv pandemije. Ova pomoć uključuje 50.000 hirurških maski, 35.000 maski za ličnu upotrebu, 80.000 rukavica, 100 medicinskih respiratora, 10 digitalnih rendgenskih uređaja i 50.000 drugih stavki koje predstavljaju zaštitnu opremu. EU je u Bosnu i Hercegovinu isporučila 2. aprila ukupno 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u celoj zemlji i 7.500 testova na korona virus za kliničke centre.

Istovremeno, na Samitu EU-Zapadni Balkan održanom 6. maja u formi video konferencije usvojena je Zagrebačka deklaracija i ponovo potvrđena evropska perspektiva regiona, ali bez pominjanja proširenja kao takvog. Sa samita je poslata poruka o jedinstvu i solidarnosti između država članica EU i država Zapadnog Balkana, uz potvrdu strateškog značaja regiona za EU.  

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je naglasila da je Zapadni Balkan povezan sa programima koji uključuju inicijativu zajedničkih nabavki koja se odnosi na kupovinu medicinskih sredstava, a koja je obično otvorena državama članicama EU. Time EU ne samo da potvrđuje svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, već i primenjuje novu metodologiju proširenja koja omogućuje postepeno uključivanje u programe EU. „Zapadni Balkan pripada EU i za nas to ne dolazi u pitanje,” rekla je Ursula fon der Lejen nakon samita, dodajući da ovaj blok „ima posebnu odgovornost da pomaže svojim partnerima u regionu”. „Kada ova neposredna faza krize zbog koronavirusa bude iza nas, Evropska unija će se pridružiti dugoročnom planu oporavka i ekonomskih investicija”, navela je fon der Lejenova. Taj paket, koji će biti predstavljen kasnije tokom ove godine, će se fokusirati na transportnu i energetsku infrastrukturu.  

Iako je Zapadni Balkan i ceo region, što jasno pokazuje ELIAMEP-ov projekat Mapiranja i analize reakcije na kovid-19 u ovom delu sveta, za sada izbegao najgore posledice pandemije, najsiromašnijim državama u našem susedstvu i dalje je potrebna aktivna podrška. Kina i druge države su brzo reagovale. Ali, čak i ako je zakasnelo, odlučno aktiviranje Evrope pokazalo je da ovaj region ostaje ključna tema za EU. Posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana je i dalje snažna i nema boljeg trenutka da se to demonstrira nego tokom pandemije koja ostavlja posledice na svakoga i na svaku državu.


Tekst je napisan u okviru inicijative „Otvoreno o…“ koju je osmislila i podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) u sklopu projekta pod radnim nazivom „OPEN“. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke pripadaju autoru i ne izražavaju neophodno stavove Kosovske fondacije za otvoreno društvo ni RTV Kim.

Ova inicijativa koja se realizuje u saradnji sa devet srpskih NVO i medija sa Kosova: Medija centar, Crno beli svet, Forum for Development and Multiethnic Collaboration, New Social Initiative, NGO Aktiv, Center for the Rights of Minority Communities, Institute for Territorial Economic Development, Humani Centar Mitrovica, RTV Kim je započeta u aprilu 2020. i trajaće do kraja godine.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022