Vesti
Analiza

Normalizacija i fiskalizacija

Normalizacija je izvedenica koja u korenu ima latinsku reč „normalis“, a trebalo bi da znači dovođenje u „redovno stanje“. Trebalo bi, jer pomenuto „redovno stanje“ u srpskim sredinama na Kosovu uglavnom znači novu „nenormalnost“, bizarnu situaciju u kojoj se pomeraju granice racionalnog, piše u autorskom tekstu o najnovijim događajima u opštini Štrpce Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).
 • 24.01.2022
 • 09:42 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, autor Dragiša Mijačić
 • komentara:
 • pregleda: 1028
Normalizacija i fiskalizacija
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Ovih dana smo svedoci jedne takve nove (ne)normalnosti. Naime, protekle nedelje objavljena je informacija o tzv. „fiskalizaciji“ Ski centra Brezovica. Tim činom je ovo društveno preduzeće „prešlo u finansijski i pravni sistem Kosova“, kako je objasnio odbornik Skupštine opštine Štrpce Slaviša Vasiljević. O ovoj temi oglasio se i premijer Kosova Aljbin Kurti, naglašavajući da se „fiskalizacijom“ otvara „put za investicije za ovaj veoma važan turistički centar na Kosovu“. Šta se u stvari desilo prošle nedelje?

Vlasništvo nad Ski centrom Brezovica predstavlja rašomonijadu koja je karakteristična za (ne)normalnost u svojatanju državne i društvene imovine na Kosovu nakon 1999. godine. Naime, svako javno ili društveno preduzeće na Kosovu ima dva titulara, jednog koji radi u okviru pravnog sistema Republike Srbije i drugog u okviru pravnog sistema Republike Kosovo.

Ski centar Brezovica je izgrađen krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog veka od strane beogradskog preduzeća „Ineks Intereksport“, koje je pored izgradnje pet žičara, izgradio i tri hotela, tri restorana i nekoliko brvnara za boravak gostiju. Kasnije je preduzeće dokapitalizovano od strane „Skijališta Srbije“ koje danas ima 51% vlasništva u preduzeću „Ski centar Brezovica“, dok „Fond Ineks - Intereksport” ima ostalih 49%. Na osnovu finansijskog izveštaja iz 2020. godine, ovo preduzeće je zapošljavalo 142 lica. Uz manje ili više problema, preduzeće „Ski centar Brezovica“ je radilo svih prethodnih godina, do početka ove skijaške sezone. U kosovskom pravnom sistemu, 5. maja 2021. godine osnovano je preduzeće „N SH INEX SHARR PLANINA BREZOVICË SH.P.K.” u vlasništvu Kosovske privatizacione agencije (100%). Ovo preduzeće zapošljava 144 lica, što se može videti uvidom u podatke iz kosovske Agencije za registar biznisa.

Kako bi profunkcionisalo kosovsko preduzeće, Vlada Kosova je proteklih meseci ograničila delovanje preduzeća koje funkcioniše u srpskom sistemu. Imajući u vidu da preduzeće „Ski centar Brezovica” nije registrovano u kosovskom sistemu, ono nije moglo da izdaje fiskalne račune za pružanje svojih usluga. Dolazak finansijske policije u ovo preduzeće izvršio je pritisak na njegove rukovodioce, što je dovelo do prestanka njihovih aktivnosti. Pritisak je naročito delotvoran nakon nedavnog hapšenja prethodnog predsednika opštine i njegovih saradnika, koji su optuženi za izdavanje dozvola za bespravnu gradnju u rejonu ski centra i Nacionalnog parka Šara.

Drugim rečima, „fiskalizacija“ je dovela do funkcionisanja preduzeća koje je registrovano u kosovskom sistemu, a zaustavila poslovanje preduzeća registrovanog u srpskom sistemu. Vest od prošle nedelje se odnosi na izbor novog Upravnog odbora kosovskog preduzeća koji je odmah preuzeo aktivnosti u skladu sa poreskim sistemom na Kosovu, kao i na otvaranju skijaške sezone. Ovo se može potvrditi i fotografijama fiskalnih računa za korišćenje ski liftova na Brezovici koje se mogu naći na društvenim mrežama.

Ako „fiskalizacija“ znači normalizaciju, zašto se po ovom važnom pitanju ne oglase nadležni organi iz opštine Štrpce? Upadljiva je tišina Dalibora Jevtića, predsednika opštine Štrpce, ali i Bojana Savića, novoizabranog predsednika Upravnog odbora preduzeća „N SH INEX SHARR PLANINA BREZOVICË SH.P.K.”. Po svoj prilici, novi sastav Upravnog odbora ovog preduzeća je izabran uz (prećutnu) saglasnost Opštine Štrpce, mada zvanično još uvek nema takve potvrde. Opština Štrpce je svakako zadovoljna ovom odlukom, sudeći po informaciji da je nova skijaška sezona najavljena na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

Sa druge strane, kako tumačiti izjavu Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, koji naglašava da „ništa nismo predali po pitanju Ski centra Brezovica i nastavljamo da podržavamo sve naše radnike i upravu“? Ova izjava navodi na pitanje, ako je odluka o formiranju novog Upravnog odbora doneta bez saglasnosti zvaničnog Beograda, kakve će pravne posledice snositi predstavnici novoizabranog Upravnog odbora i njihovi patroni u Opštini Štrpce? Ukoliko je pak odluka o „fiskalizaciji“ doneta uz saglasnost Beograda kako bi se sačuvala lokalna radna mesta, zašto je toliko teško priznati taj čin u javnosti?

Nažalost, ova pitanja su više retorička, jer javnost svakako neće dobiti odgovore. Istorija nas uči da nakon nekoliko dana niko od zvaničnika više neće pominjati preduzeće „Ski centar Brezovica“. I tako do neke nove „fiskalizacije“, i nove „normalizacije“.

Nota bene: Upadljiva je tišina „Skijališta Srbije“ i „Fonda Ineks - Intereksport“, kao da ih odluka o „fiskalizaciji“ ne dotiče, ali o toj „normalnosti“ izlišno je pisati sve dok se oni ne oglase.

 

Tekst je napisan u okviru inicijative OPEN koju finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), a doprinos je InTER-a. Stavovi izraženi u njemu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno stavove KFOS-a.Ostale vesti

Kontrolisani mediji i pozivanje na zajedničke vrednosti: Mir, brate, mir
Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o "najznačajnijem srpskom pitanju" ili o "najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji". Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.
 • 19.09.2022
Šest meseci ukrajinskog otpora, izdržljivosti i odlučnosti
Ukrajina 24. avgusta obeležava 31. godišnjicu nezavisnosti. Nažalost, taj datum obeležava i šest meseci ničim izazvane pune invazije ruske vlade na Ukrajinu, napada koji je toliko šokirao međunarodnu zajednicu da ga je Generalna skupština UN-a najstrožije osudila, a i podstakao je da dve nove zemlje zatraže članstvo u NATO savez.
 • 24.08.2022
Podeljena mišljena po pitanju informacija u restoranskim menijima
Anketno pitanje na našem portalu "Da li uz naziv svakog jela na meniju restorana treba navesti i broj kalorija koje ono sadrži?" izazvalo je podelu mišljenja, pa je broj onih koji su glasali za i protiv identičan.
 • 08.08.2022
Surove igre živih sa mrtvima
U analizi "Igra brojki: Rešavanje pitanja nestalih 20 godina kasnije", koju je u ispred NVO Nova društvena inicijativa (NSI) u okviru inicijative Open uradila Milica Radovanović, sistematski su navedeni razlozi iz kojih određeni broj lica nestalih tokom i nakon sukoba na Kosovu nikada neće biti pronađen.
 • 29.07.2022
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
 • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
 • 09.05.2022