Vesti
Analiza

Nema vere u prolećni sporazum o tablicama

Nakon što u aprilu 2022. godine istekne šest meseci tokom kojih Beograd i Priština treba da se dogovore oko registarskih tablica, građani će nastaviti da koriste nalepnice jer strane neće postići sporazum, smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Nema vere u prolećni sporazum o tablicama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa:

Evidentno je da će virus korona i 2022. godine manje ili više svima zagorčavati život. Sa nama je više od dve godine i gotovo da nema mesta na planeti u kome bar neko nije bio zaražen. Ipak, zanima nas da li se, prema vašem mišljenju, u ovoj godini nazire kraj pandemije.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od 292 učesnika u anketi, 23 odsto smatra da će od aprila 2022. biti omogućeno neometano korišćenje srpskih i kosovskih tablica sa obe strane prelaza.

Nešto manje, petina anketiranih, smatra da će se od proleća primenjivati neko treće, potpuno novo rešenje.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je 30. septembra 2021. objavio na Tviteru da je: "nakon dva dana intenzivnih pregovora, postignut sporazum o deeskalaciji i put napred".

Dve strane su se tada složile da se specijalne policijske jedinice raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak uklone kad i blokade puteva, a KFOR rasporedi na prelazima i ostane približno dve nedelje, da se od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjuje kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, je osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa ima obavezu da predstavi svoje nalaze o trajnom rešenju učesnicima dijaloga na visokom nivou".

Nova godina je označila da su članovi Radne grupe koji treba da pronađu trajno rešenje za pitanje registarskih tablica potrošili otprilike polovinu vremena koje imaju na raspolaganju na dva sastanka u oktobru i novembru prošle godine.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022