Vesti
Analiza

Nema vere u prolećni sporazum o tablicama

Nakon što u aprilu 2022. godine istekne šest meseci tokom kojih Beograd i Priština treba da se dogovore oko registarskih tablica, građani će nastaviti da koriste nalepnice jer strane neće postići sporazum, smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Nema vere u prolećni sporazum o tablicama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa:

Evidentno je da će virus korona i 2022. godine manje ili više svima zagorčavati život. Sa nama je više od dve godine i gotovo da nema mesta na planeti u kome bar neko nije bio zaražen. Ipak, zanima nas da li se, prema vašem mišljenju, u ovoj godini nazire kraj pandemije.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od 292 učesnika u anketi, 23 odsto smatra da će od aprila 2022. biti omogućeno neometano korišćenje srpskih i kosovskih tablica sa obe strane prelaza.

Nešto manje, petina anketiranih, smatra da će se od proleća primenjivati neko treće, potpuno novo rešenje.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je 30. septembra 2021. objavio na Tviteru da je: "nakon dva dana intenzivnih pregovora, postignut sporazum o deeskalaciji i put napred".

Dve strane su se tada složile da se specijalne policijske jedinice raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak uklone kad i blokade puteva, a KFOR rasporedi na prelazima i ostane približno dve nedelje, da se od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjuje kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, je osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa ima obavezu da predstavi svoje nalaze o trajnom rešenju učesnicima dijaloga na visokom nivou".

Nova godina je označila da su članovi Radne grupe koji treba da pronađu trajno rešenje za pitanje registarskih tablica potrošili otprilike polovinu vremena koje imaju na raspolaganju na dva sastanka u oktobru i novembru prošle godine.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022