Vesti
Analiza

Nema vere u prolećni sporazum o tablicama

Nakon što u aprilu 2022. godine istekne šest meseci tokom kojih Beograd i Priština treba da se dogovore oko registarskih tablica, građani će nastaviti da koriste nalepnice jer strane neće postići sporazum, smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Nema vere u prolećni sporazum o tablicama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa:

Evidentno je da će virus korona i 2022. godine manje ili više svima zagorčavati život. Sa nama je više od dve godine i gotovo da nema mesta na planeti u kome bar neko nije bio zaražen. Ipak, zanima nas da li se, prema vašem mišljenju, u ovoj godini nazire kraj pandemije.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od 292 učesnika u anketi, 23 odsto smatra da će od aprila 2022. biti omogućeno neometano korišćenje srpskih i kosovskih tablica sa obe strane prelaza.

Nešto manje, petina anketiranih, smatra da će se od proleća primenjivati neko treće, potpuno novo rešenje.

Podsetimo, Miroslav Lajčak je 30. septembra 2021. objavio na Tviteru da je: "nakon dva dana intenzivnih pregovora, postignut sporazum o deeskalaciji i put napred".

Dve strane su se tada složile da se specijalne policijske jedinice raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak uklone kad i blokade puteva, a KFOR rasporedi na prelazima i ostane približno dve nedelje, da se od 4. oktobra 2021. u 8:00, režim nalepnica dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU primenjuje kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, je osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa ima obavezu da predstavi svoje nalaze o trajnom rešenju učesnicima dijaloga na visokom nivou".

Nova godina je označila da su članovi Radne grupe koji treba da pronađu trajno rešenje za pitanje registarskih tablica potrošili otprilike polovinu vremena koje imaju na raspolaganju na dva sastanka u oktobru i novembru prošle godine.Ostale vesti

Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023
’’Čekajući Srbe’’
Kosovska policija po treći put produžava rok za prijem policijskih službenika. Ovoga puta, taj rok je do 10. februara.
  • 01.02.2023