Vesti
Analiza

Nedostupni dokumenti iz pregovaračkog procesa

Tema najnovije  emisije Sporazum bili su spoljnopolitički aspekti Briselskog dijaloga i srpsko – albanskih odnosa.
Nedostupni dokumenti iz pregovaračkog procesa
Iz emisije Sporazum (Foto TV mreža)

O tome u kojoj meri  Briserski proces utiče na brzinu evropskih integracija, koliko je transparentan i da li su vlasti u Prištini I Beogradu  spremne za osnivanje Zajednice srpskih opština svoje stavove govorili  su politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić i  dopisnik lista Koha Ditore iz Brisela Avgustin Paljokaj.

Komentarišući Briselski proces Janjić i Paljokaj su se saglasili da je ovaj proces netransparentan i zatvoren. Često posle završene runde dijaloga u javnost se daju različite izjave od strane Beograda i Prištine, a koliko je netransparentan govori i to da bitni potpisani dokumenti nisu dostupni na zvaničnim sajtovima institucija.

Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština Paljokaj smatra da vlast u Prištini nema snage da obezbedi njeno osnivanje, i procenjuje da će to dovesti do vanrednih izbora na Kosovu, iako je predsednik Hašim Tači sam preuzeo odgovornost u dijalogu.

Govoreći o budućem Specijalnom sudu za ratne zločine Janjić je rekao da je taj sud za sve koji su tokom rata činili zločine, bez obzira na to da li su Srbi lii Albanci.

O Briselskom procesu se mnogo priča, ali se rade i razlićita istraživanaja na ovu temu. Nevladina organizacija AKTIV u svom izvestaju o rezultatima istrazivanja “Analiza trendova” o stavovima gradjana na severu Kosova kojim je obuhvaceno svih cetiri srpskih opstina na severu: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, je objavila rezultate istrazivanja u junu 2016, gde ispitanici na severu Kosova ulogu Evropske unije u procesu rešavanja statusa Kosova ne vide nimalo pozitivno.

Na pitanje kako vide poziciju Evropske unije u procesu pregovara Beograda i Prištine kao sto se I vidi, cak 83% ispitanih smatra da je EU naklonjena Pristini, 13,6 posto ispitanih smatra da je neutralna a samo 3 posto njih smatra da je EU naklonjena Beogradu.   

Sa druge strane, 75.5 odsto ispitanika smatra da se Srbi sa Kosova u spoljnoj politici i lobiranju najvise treba da oslanjaju na Rusiju, 17.3 na evropsku zajednicu, samo 2.8 na SAD dok 4.4 procenata ispitanih nisu imali nikakav stav.  

Emisija Sporazum se emituje na kanalima Nezavisne TV Mreže, Radio Televiziji Kim, Televiziji Mitrovica I na B92 Info kanalu.Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019