Vesti
Analiza

Nedostupni dokumenti iz pregovaračkog procesa

Tema najnovije  emisije Sporazum bili su spoljnopolitički aspekti Briselskog dijaloga i srpsko – albanskih odnosa.
Nedostupni dokumenti iz pregovaračkog procesa
Iz emisije Sporazum (Foto TV mreža)

O tome u kojoj meri  Briserski proces utiče na brzinu evropskih integracija, koliko je transparentan i da li su vlasti u Prištini I Beogradu  spremne za osnivanje Zajednice srpskih opština svoje stavove govorili  su politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić i  dopisnik lista Koha Ditore iz Brisela Avgustin Paljokaj.

Komentarišući Briselski proces Janjić i Paljokaj su se saglasili da je ovaj proces netransparentan i zatvoren. Često posle završene runde dijaloga u javnost se daju različite izjave od strane Beograda i Prištine, a koliko je netransparentan govori i to da bitni potpisani dokumenti nisu dostupni na zvaničnim sajtovima institucija.

Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština Paljokaj smatra da vlast u Prištini nema snage da obezbedi njeno osnivanje, i procenjuje da će to dovesti do vanrednih izbora na Kosovu, iako je predsednik Hašim Tači sam preuzeo odgovornost u dijalogu.

Govoreći o budućem Specijalnom sudu za ratne zločine Janjić je rekao da je taj sud za sve koji su tokom rata činili zločine, bez obzira na to da li su Srbi lii Albanci.

O Briselskom procesu se mnogo priča, ali se rade i razlićita istraživanaja na ovu temu. Nevladina organizacija AKTIV u svom izvestaju o rezultatima istrazivanja “Analiza trendova” o stavovima gradjana na severu Kosova kojim je obuhvaceno svih cetiri srpskih opstina na severu: Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, je objavila rezultate istrazivanja u junu 2016, gde ispitanici na severu Kosova ulogu Evropske unije u procesu rešavanja statusa Kosova ne vide nimalo pozitivno.

Na pitanje kako vide poziciju Evropske unije u procesu pregovara Beograda i Prištine kao sto se I vidi, cak 83% ispitanih smatra da je EU naklonjena Pristini, 13,6 posto ispitanih smatra da je neutralna a samo 3 posto njih smatra da je EU naklonjena Beogradu.   

Sa druge strane, 75.5 odsto ispitanika smatra da se Srbi sa Kosova u spoljnoj politici i lobiranju najvise treba da oslanjaju na Rusiju, 17.3 na evropsku zajednicu, samo 2.8 na SAD dok 4.4 procenata ispitanih nisu imali nikakav stav.  

Emisija Sporazum se emituje na kanalima Nezavisne TV Mreže, Radio Televiziji Kim, Televiziji Mitrovica I na B92 Info kanalu.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022