Vesti
Analiza

Nastavak razgovora na jesen?

Polovina posetilaca portala radiokim.net koji su odgovorili na anketno pitanje u vezi sa terminom nastavka razgovora Prištine i Beograda o sveobuhvatnom sporazumu o normalizacIji odnosa smatra da će oni biti nastavljeni ove jeseni.
Nastavak razgovora na jesen?
Ilustracija (Foto Pixabay)

U anketi koja je sprovedena tokom maja je učestvovalo 96 ljudi, pa se čini da je ovo važno pitanje u potpunosti zasenila aktuelna kriza izazvana korona virusom. Sa druge strane, izgleda da kosovski Srbi nemaju preterana očekivanja od dijaloga Prištine i Beograda i da su umorni od do sada neispunjenih (sporazuma, obećanja, očekivanja). Izvesno je da njihovi predstavnici, kao ni do sada, u budućim razgovorima neće direktno učestvovati, pa će interese ljudi sa terena i dalje zastupati zvanični Beograd.

Koliko se ti interesi poklapaju - dijalog će, jednom kada bude bio nastavljen i doveden do kraja, pokazati. Treba imati na umu da se nad njim neprekidno nadvija tamni oblak podele/razmene teritorije i prekrajanja granica.

Da će razgovori Prištine i Beograda biti nastavljeni tokom jeseni smatra 49% učesnika ankete.

Nešto iznad 40 odsto njih misli da razgovori Beograda i Prištine neće biti nastavljeni pre sledeće godine, a bilo je i signala iz Beograda koji su ukazivali na ovu mogućnost.

Samo 9% anketiranih očekuje da će se razgovori dve strane nastaviti već tokom predstojećeg leta.

Sve strane koje su direktno ili indirektno uključene u rešavanje kosovskog problema pozivaju na dijalog, ali se čini da još uvek niko nema jasnu viziju kada bi, u kom formatu i sa kojim pregovaračima on mogao biti nastavljen, osim što se često čuje "što pre".  

Izbori u Srbiji i vrlo "vruća" politička situacija na Kosovu razgovore izgledno odlažu bar za još neko vreme. Kada se uzmu u obzir i činjenice da kriza koju je izazvao virus još uvek traje u pojedinim delovima sveta, da se SAD i EU trenutno, svako na svoj način, suočavaju sa velikim unutrašnjim izazovima, te da jesen donosi i trku za "prvog čoveka" Bele kuće u naredne četiri godine, čini se da budući odnosi Beograda i Prištine nikako ne mogu biti na vrhu liste prioriteta međunarodne zajednice koja formalno insistira na (brzom) rešenju. Najčešće u njeno ime to čine mnogobrojni međunarodni posrednici.

Za razliku od svega onoga što je neizvesno - sasvim je izvesno da dolazi leto, iako to po vremenskim prilikama u poslednje dve nedelje ne izgleda tako.

Spremili smo vam novo anketno pitanje: Hoćete li se ovog leta odmarati na moru?   

Anketno pitanje se nalazi na dnu početne strane našeg portala.

Prethodne ankete i njihove rezultate možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022