Vesti
Analiza

Nastavak razgovora na jesen?

Polovina posetilaca portala radiokim.net koji su odgovorili na anketno pitanje u vezi sa terminom nastavka razgovora Prištine i Beograda o sveobuhvatnom sporazumu o normalizacIji odnosa smatra da će oni biti nastavljeni ove jeseni.
Nastavak razgovora na jesen?
Ilustracija (Foto Pixabay)

U anketi koja je sprovedena tokom maja je učestvovalo 96 ljudi, pa se čini da je ovo važno pitanje u potpunosti zasenila aktuelna kriza izazvana korona virusom. Sa druge strane, izgleda da kosovski Srbi nemaju preterana očekivanja od dijaloga Prištine i Beograda i da su umorni od do sada neispunjenih (sporazuma, obećanja, očekivanja). Izvesno je da njihovi predstavnici, kao ni do sada, u budućim razgovorima neće direktno učestvovati, pa će interese ljudi sa terena i dalje zastupati zvanični Beograd.

Koliko se ti interesi poklapaju - dijalog će, jednom kada bude bio nastavljen i doveden do kraja, pokazati. Treba imati na umu da se nad njim neprekidno nadvija tamni oblak podele/razmene teritorije i prekrajanja granica.

Da će razgovori Prištine i Beograda biti nastavljeni tokom jeseni smatra 49% učesnika ankete.

Nešto iznad 40 odsto njih misli da razgovori Beograda i Prištine neće biti nastavljeni pre sledeće godine, a bilo je i signala iz Beograda koji su ukazivali na ovu mogućnost.

Samo 9% anketiranih očekuje da će se razgovori dve strane nastaviti već tokom predstojećeg leta.

Sve strane koje su direktno ili indirektno uključene u rešavanje kosovskog problema pozivaju na dijalog, ali se čini da još uvek niko nema jasnu viziju kada bi, u kom formatu i sa kojim pregovaračima on mogao biti nastavljen, osim što se često čuje "što pre".  

Izbori u Srbiji i vrlo "vruća" politička situacija na Kosovu razgovore izgledno odlažu bar za još neko vreme. Kada se uzmu u obzir i činjenice da kriza koju je izazvao virus još uvek traje u pojedinim delovima sveta, da se SAD i EU trenutno, svako na svoj način, suočavaju sa velikim unutrašnjim izazovima, te da jesen donosi i trku za "prvog čoveka" Bele kuće u naredne četiri godine, čini se da budući odnosi Beograda i Prištine nikako ne mogu biti na vrhu liste prioriteta međunarodne zajednice koja formalno insistira na (brzom) rešenju. Najčešće u njeno ime to čine mnogobrojni međunarodni posrednici.

Za razliku od svega onoga što je neizvesno - sasvim je izvesno da dolazi leto, iako to po vremenskim prilikama u poslednje dve nedelje ne izgleda tako.

Spremili smo vam novo anketno pitanje: Hoćete li se ovog leta odmarati na moru?   

Anketno pitanje se nalazi na dnu početne strane našeg portala.

Prethodne ankete i njihove rezultate možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Nastava na daljinu iz ugla školskog psihologa
Izvođenje nastave i prenošenje znanja zahteva neposredan rad sa učenicima, postavljanje ciljeva i ishoda rada u nastavnom procesu i njihovo proveravanje kroz prisustvo i angažovanje učenika na času. Učenje na daljinu postalo je poseban izazov, kako za zaposlene u školi (učitelje, nastavnike, stručne saradnike), tako i za učenike i roditelje, smatra diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut Valentina Nikolić.
  • 25.09.2020
Od Briselskog sporazuma do Vašingtonskog dogovora
Posredovani pokušaji uređenja života, ili današnjim rečnikom kazano "normalizacije odnosa", između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji traju bezmalo dve i po decenije. Tačnije, još od vremena kada su prekaljeni, ali ne i tako uspešni, posrednici iz doba Jugoslovenske krize: Oven, Stolteberg, Mazovjecki, Ren i drugi pokušali da posreduju u postizanju dogovora o obrazovanju. Nakon toga su usledila manje ili više neuspešna nastojanja da se pronađu rešenja u različitim oblastima, od energetike do statusnih pitanja.
  • 23.09.2020
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
  • 22.09.2020
Šta je potpisano u Beloj kući?
Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su 04. septembra 2020. godine, u Vašingtonu u Beloj kući, potpisali pisma o namerama nakon pregovora koje je organizovala administracija Donalda Trampa. Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI), „think tank“ iz Beograda, je objavio detaljnu analizu dokumenata koji su potpisani, i izneo ocene dogovorenih tačaka, kao i mogućih dobitaka i gubitaka. Presednik upravnog odbora CDDRI Dušan Lj. Milenković osvrnuo se na najvažnije.
  • 11.09.2020
Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
  • 11.08.2020
Dijalog o strahu od kompromisa
Svako rešenje koje bi se rodilo iz briselskog procesa, na koncu će doći na superviziju u Savet bezbednosti, a u tom telu, ono, ako nije stvarni kompromis – nema nikakve šanse da dobije „zeleno svetlo“ svih pet članica najvišeg tela Ujedinjenih nacija, piše u autorskom tekstu politikolog Cvijetin Milivojević.
  • 31.07.2020