Vesti
Analiza

Nastavak razgovora na jesen?

Polovina posetilaca portala radiokim.net koji su odgovorili na anketno pitanje u vezi sa terminom nastavka razgovora Prištine i Beograda o sveobuhvatnom sporazumu o normalizacIji odnosa smatra da će oni biti nastavljeni ove jeseni.
Nastavak razgovora na jesen?
Ilustracija (Foto Pixabay)

U anketi koja je sprovedena tokom maja je učestvovalo 96 ljudi, pa se čini da je ovo važno pitanje u potpunosti zasenila aktuelna kriza izazvana korona virusom. Sa druge strane, izgleda da kosovski Srbi nemaju preterana očekivanja od dijaloga Prištine i Beograda i da su umorni od do sada neispunjenih (sporazuma, obećanja, očekivanja). Izvesno je da njihovi predstavnici, kao ni do sada, u budućim razgovorima neće direktno učestvovati, pa će interese ljudi sa terena i dalje zastupati zvanični Beograd.

Koliko se ti interesi poklapaju - dijalog će, jednom kada bude bio nastavljen i doveden do kraja, pokazati. Treba imati na umu da se nad njim neprekidno nadvija tamni oblak podele/razmene teritorije i prekrajanja granica.

Da će razgovori Prištine i Beograda biti nastavljeni tokom jeseni smatra 49% učesnika ankete.

Nešto iznad 40 odsto njih misli da razgovori Beograda i Prištine neće biti nastavljeni pre sledeće godine, a bilo je i signala iz Beograda koji su ukazivali na ovu mogućnost.

Samo 9% anketiranih očekuje da će se razgovori dve strane nastaviti već tokom predstojećeg leta.

Sve strane koje su direktno ili indirektno uključene u rešavanje kosovskog problema pozivaju na dijalog, ali se čini da još uvek niko nema jasnu viziju kada bi, u kom formatu i sa kojim pregovaračima on mogao biti nastavljen, osim što se često čuje "što pre".  

Izbori u Srbiji i vrlo "vruća" politička situacija na Kosovu razgovore izgledno odlažu bar za još neko vreme. Kada se uzmu u obzir i činjenice da kriza koju je izazvao virus još uvek traje u pojedinim delovima sveta, da se SAD i EU trenutno, svako na svoj način, suočavaju sa velikim unutrašnjim izazovima, te da jesen donosi i trku za "prvog čoveka" Bele kuće u naredne četiri godine, čini se da budući odnosi Beograda i Prištine nikako ne mogu biti na vrhu liste prioriteta međunarodne zajednice koja formalno insistira na (brzom) rešenju. Najčešće u njeno ime to čine mnogobrojni međunarodni posrednici.

Za razliku od svega onoga što je neizvesno - sasvim je izvesno da dolazi leto, iako to po vremenskim prilikama u poslednje dve nedelje ne izgleda tako.

Spremili smo vam novo anketno pitanje: Hoćete li se ovog leta odmarati na moru?   

Anketno pitanje se nalazi na dnu početne strane našeg portala.

Prethodne ankete i njihove rezultate možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Borel: Rusija mora da prestane da koristi hranu kao oružje
Skoro godinu dana nakon potpisivanja u Istanbulu, Rusija je 17. jula odlučila da ne obnovi Inicijativu za crnomorsko žito (BSGI) koja Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Kako je istakao generalni sekretar UN, ova inicijativa je bila „svetionik nade u svetu kome je očajnički potrebna“.
  • 02.08.2023
Da ne bude - zar vam nismo rekli?

Sa jasnom namerom da ukaže na ekstremno loš odnos Prištine prema kosovskim Srbima, grupa iz lokalnog civilnog sektora, posetila je centar američke administracije početkom ove sedmice.

  • 23.07.2023
Kalif umesto kalifa, drugi put
Shodno prethodnim najavama, ubrzo po zatvaranju biračkih mesta 14. februara 2021. godine, postalo je jasno da je Samoopredeljenje ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Aljbin Kurti se „vraćao u sedlo“ iz koga je izbačen nepunih godinu dana ranije.
  • 09.07.2023
Mitrovica između Češke i Poljske
Grad na granici između Poljske i Češke kojeg deli reka, a spaja nekoliko mostova, bio je prošle sedmice glavna destinacija grupe predstavnika nevladinih organizacija i medija sa Kosova, u aranžmanu NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 06.07.2023
Začarani krug
Nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu za 14. februar 2021. momentalno su krenule pripreme za kampanju, a gotovo sva istraživanja javnog mnjenja su Pokretu Samoopredeljenje davala jasnu prednost nad ostalim učesnicima. Aljbin Kurti je obećavao „rad, obrazovanje, pravdu i zdravlje“ jer to „građani žele“.
  • 02.07.2023
Levičarske manipulacije, ideološko korito i izolacionistička geneza
Svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“ pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine, napisao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti na Fejsbuku sredinom septembra 2020. godine.
  • 25.06.2023