Vesti
Analiza

’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’

Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
 • 02.03.2022
 • 18:06 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, piše ambasador Džefri Hovenijer
 • komentara:
 • pregleda: 871
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Foto Tviter@USAmbKosovo)

Odabravši da plati rat umesto da investira u potrebe Rusa, Putinova invazija na Ukrajinu biće strateški neuspeh za Kremlj i opustošiće budućnost ruskog naroda. Kada se bude pisala istorija ove ere, pokazaće se da je Putinov izbor da pokrene neprovociran, nepravedan i smišljen napad učinio da Zapad ujedinjenijim, a Rusiju eksponencijalno slabijom.

Ujedinjeni u našem odgovoru

Ovo se neće dobro završiti po Vladimira Putina. Zajedno, Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri preduzimaju akcije kako bi Rusija snosila odgovornost. Kao rezultat neviđene globalne koordinacije sankcijama, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija, Japan i Kanada isključile su odabrane ruske banke iz platnog sistema SWIFT i uvele restriktivne mere Centralnoj banci Rusije. Predsednik Bajden najavio je sveobuhvatne finansijske sankcije i strogu kontrolu izvoza koje će naštetiti ruskoj ekonomiji, finansijskom sistemu i pristupu najsavremenijoj tehnologiji. Nakon što je Putin započeo svoju invaziju, rublja je zabeležila najnižu vrednost u istoriji, a rusko tržište akcija se strmoglavilo. Zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom, SAD su uvele sankcije arhitektima ovog rata, uključujući i samom Putinu.

Radeći u bliskoj koordinaciji sa moćnom koalicijom saveznika i partnera koji predstavljaju više od polovine globalne ekonomije, uvećali smo uticaj naših akcija da Putinu i njegovom režimu nametnemo maksimalne troškove. Kao odgovor na Putinov ratni izbor, ograničićemo sposobnost Rusije da posluje u dolarima. Sprečićemo sposobnost Rusije da finansira i razvija svoju vojsku. Narušićemo sposobnost Rusije da bude konkurentna u globalnoj ekonomiji. I spremni smo da učinimo i više.

Pored ekonomskih kazni, predsednik Bajden je odobrio dodatnih 350 miliona američkih dolara bezbednosne pomoći kako bi odmah pomogao Ukrajini da se brani, čime je ukupna američka bezbednosna pomoć Ukrajini u protekloj godini dostigla više od milijardu američkih dolara. Takođe smo spremni da branimo naše NATO saveznike. Predsednik Bajden je koordinisao sa savezničkim vladama kako bi se pozicioniralo hiljade dodatnih snaga u Nemačkoj i Poljskoj kao deo naše posvećenosti kolektivnoj odbrani NATO-a. On je odobrio raspoređivanje kopnenih i vazdušnih snaga koje su već stacionirane u Evropi na istočnom i jugoistočnom krilu NATO-a: Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji. Naši saveznici su takođe pridodali svojim snagama i sposobnostima da bi osigurali našu kolektivnu odbranu. Ne treba sumnjati u spremnost najveće vojne alijanse u istoriji sveta: NATO je ujedinjeniji nego ikad.

Sjedinjene Američke Države su takođe koordinisale sa zemljama koji su glavni proizvođači i potrošači nafte kako bi istakle naš zajednički interes u obezbeđivanju globalnih zaliha energije. Radimo sa energetskim kompanijama na povećanju njihovih kapaciteta za snabdevanje tržišta energijom, posebno kako cene rastu.

Putinov ničim izazvan rat sa predumišljajem

Ovo je bio napad koji je Vladimir Putin dugo planirao. Sistematski je pokrenuo više od 150.000 vojnika i vojnu opremu na granicu Ukrajine. Prebacio je zalihe krvi na položaj i izgradio poljske bolnice pokazujući sve vreme svoje namere. Odbacio je svaki dobronamerni napor Sjedinjenih Američkih Država i naših saveznika i partnera da se njegovi izmišljeni bezbednosni problemi rešavaju angažovanjem u diplomatiji i dijalogu i da se izbegnu bespotrebni sukobi i ljudska patnja.

Putin je sproveo svoj plan akcije tačno onako kako smo upozorili da će učiniti. Videli smo kako ruske proksi snage pojačavaju svoja granatiranja u Donbasu. Videli smo kako ruska vlada pokreće sajber operacije protiv Ukrajine. Videli smo izrežirano političko pozorište u Moskvi i čuli čudne i neosnovane tvrdnje o Ukrajini u pokušaju da se opravda ruska agresija. Rusija nastavlja da opravdava svoju vojnu agresiju lažnim tvrdnjama o potrebi da se zaustavi „genocid“ u Ukrajini – uprkos tome što nema dokaza da se tamo događao genocid. Videli smo da je Rusija upotrebila ovu taktiku i ranije kada je napala Ukrajinu 2014. i Gruziju 2008. godine.

A onda, skoro u istom trenutku kada se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastajao kako bi se zauzeo za suverenitet Ukrajine i sprečio katastrofu, Putin je pokrenuo svoju invaziju kršeći međunarodno pravo. Rakete su počele da padaju, pogađajući drevne gradove širom Ukrajine. Zatim su usledili vazdušni napadi, kolone tenkova i bataljoni vojnika koristeći obnovljen talas dezinformacija i otvorenih laži.

Bili smo transparentni prema svetu. Skinuli smo tajnost sa naših obaveštajnih podataka o planovima Rusije kako ne bi bilo zabune i zataškavanja. Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat. I sada će njegov narod snositi posledice njegove odluke da ulaže u rat umesto u narod.

Transatlantsko jedinstvo i rešenost jači nego ikad

Putinov cilj da podeli Zapad je propao. Suočeni sa jednim od najznačajnijih izazova za evropsku bezbednost i demokratske ideale od Drugog svetskog rata, Sjedinjene Američke Države i naši saveznici i partneri su se udružili u solidarnosti. Ujedinili smo se, intenzivno koordinišući da se kao jedno angažujemo po pitanju Rusije i Ukrajine, pružimo pomoć Ukrajini, razvijemo širok i silan odgovor i potvrdimo našu posvećenost NATO-u.

Putin nije uspeo da nas podeli. Putin nije uspeo da potkopa naše zajedničko verovanje u osnovno pravo suverenih nacija da biraju svoju sudbinu i svoje saveznike i Putin neće uspeti da izbriše ponosnu naciju Ukrajine.

Narednih nekoliko dana, sedmica i meseci biće neverovatno teški za narod Ukrajine. Putin im je naneo veliku patnju, ali ukrajinski narod je trideset godina nezavistan i više puta je pokazao da neće tolerisati nikoga ko pokuša da vrati njihovu zemlju unazad. Svet pomno prati ovaj sukob i ako ruske snage počine zločine, mi ćemo istražiti sve međunarodne mehanizme koji bi mogli da se iskoriste, da odgovorni – bilo da su pripadnici vojske ili njihovog civilnog rukovodstva – snose odgovornost.

Putinova agresija na Ukrajinu će Rusiju mnogo koštati, kako ekonomski tako i strateški. Ruski narod zaslužuje više od svoje vlade od ogromne cene za svoju budućnost koju je izazvala ova invazija.

Sloboda, demokratija i ljudsko dostojanstvo su sile daleko moćnije od straha i ugnjetavanja. U borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i potčinjavanja, budite sigurni: Sloboda će prevladati.Ostale vesti

’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’
Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.
 • 26.03.2023
Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
 • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
 • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
 • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
 • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
 • 19.02.2023