Vesti
Analiza

Manja izlaznost - bolji rezultat "Srpske"

Na izbore za gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica izašlo je 5.890 birača, što je u brojkama neznatno manje u odnosu na prethodni put - kada je glasalo 5.993 glasača.

Manja izlaznost se poklapa sa rezultatima našeg anketnog pitanja, postavljenog 24. januara na sajtu KIM radija: "Kakvu izlaznost očekujete na ponovljenim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica?".
 
Da će izlaznost biti manja predvidelo je čak 84% od ukupno 302 posetioca našeg sajta koji su odgovorili na ovo pitanje, dok je za istu izlaznost glasalo 7% a za veću 10% posetilaca.
 
Međutim, na izborima u nedelju razlika u procentima je bila nešto izraženija, pošto je u međuvremenu broj birača uvećan za više od 500. Tako je za razliku od novembarskih izbora, kada je bilo upisano 27.915 birača, na glasanje izašlo 21,5%, dok je u nedelju od ukupno 28.429 - izašlo 20,7%.
 
Za kandidata GI "Srpska" Gorana Rakića glasalo je 2.707 birača što je 474 glasa više nego u drugom novembarskom krugu kada je za tadašnjeg kandidata ove liste Krstimira Pantića glasalo 2.233 birača. Ovo je Rakiću i donelo ukupno natpolovičnu većinu glasova izašlih na izbore od 52,6%, što mu i donelo pobedu u prvom krugu ponovljenih izbora.
 
Oliver Ivanović, kandidat GI "Srbija, demokratija, pravda" u odnosu na prethodni rezultat, kada je osvojio 1.705 glasa, dobio je ovoga puta poverenje oko 1.600 birača.
 
Novo pitanje na koje možete odgovoriti na sajtu KIM radija "Da li će na izborima 16. marta koalicija oko SNS-a uspeti da osvoji broj glasova dovoljan za samostalno formiranje vlade?". Ponuđeni odgovori su da će SNS vladu formirati samostalno, da će nakon izbora napraviti koaliciju sa Ivicom Dačićem (SPS-PUPS-JS), ili sa Borisom Tadićem (Nova demokratska stranka), ili sa Čedomirom Jovanovićem (LDP), ili sa Vojislavom Koštunicom (DSS).Ostale vesti

Pad zarad uzdizanja
U prvoj javnoj reakciji na smenjivanje svoje vlade u Skupštini Kosova marta 2020, Aljbin Kurti je naveo da je to bio „neophodan pad zarad potrebnog uzdizanja“, jer će „posle toga pobediti“.
  • 04.06.2023
Pedeset dana, a ni sto sati
Zbog namere Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode početkom marta 2020. je održana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o tome, zakazana je na inicijativu poslanika opozicije nakon što je premijer Kosova najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.
  • 28.05.2023
Bliski susreti i politika reciprociteta
Iako su se Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) retorički posvetili borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova „koalicija nade“ nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra 2019. nije bila „lako (po)rođena“, istaknuto je u tekstu nemačkog lista Prese. Autor je primetio kako je očigledno da „večiti buntovnik“ Aljbin Kurti koji je u parlamentu bacao suzavac i bio borac protiv establišmenta, sada treba da vodi vlast na Kosovu koja je tek u poslednjem trenutku, dva dana pre isteka zakonskog roka, okončala koalicioni poker.
  • 21.05.2023
Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?
Prognoze koje su govorile da će održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova produbiti postojeću krizu – obistinile su se. Izlaznost koja je bila među najmanjima ikada zabeleženim na nekim izborima jasno je dovela u pitanje legitimitet svih odluka koje budu donosili novoizbarani predstavnici lokalnih sredina u narednom periodu.
  • 20.05.2023
Kalif umesto kalifa, prvi put
Pokret Samoopredeljenje je odmah nakon dočeka Nove godine 2020. saopštio da će pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku. Predsednik Kosova Hašim Tači i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti su dogovorili konsultativni sastanak 6. januara.
  • 14.05.2023
Korak napred, nazad dva
Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je krajem oktobra 2019. saopštio da je obavio razgovore sa predstavnicima manjinskih, nealbanskih zajednica, i istakao da se raduje saradnji sa njima u novoj vladi. Nakon preliminarnih rezultata kosovskih izbora od 6. oktobra iste godine, najviše glasova dobila je njegova politička partija, pa se Kurtiju konačno ukazala prilika da bude mandatar za sastav sledeće kosovske vlade. Međutim, njeno formiranje nije bilo jednostavno.
  • 07.05.2023