Vesti
Analiza

Manja izlaznost - bolji rezultat "Srpske"

Na izbore za gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica izašlo je 5.890 birača, što je u brojkama neznatno manje u odnosu na prethodni put - kada je glasalo 5.993 glasača.
Manja izlaznost - bolji rezultat

Manja izlaznost se poklapa sa rezultatima našeg anketnog pitanja, postavljenog 24. januara na sajtu KIM radija: "Kakvu izlaznost očekujete na ponovljenim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica?".
 
Da će izlaznost biti manja predvidelo je čak 84% od ukupno 302 posetioca našeg sajta koji su odgovorili na ovo pitanje, dok je za istu izlaznost glasalo 7% a za veću 10% posetilaca.
 
Međutim, na izborima u nedelju razlika u procentima je bila nešto izraženija, pošto je u međuvremenu broj birača uvećan za više od 500. Tako je za razliku od novembarskih izbora, kada je bilo upisano 27.915 birača, na glasanje izašlo 21,5%, dok je u nedelju od ukupno 28.429 - izašlo 20,7%.
 
Za kandidata GI "Srpska" Gorana Rakića glasalo je 2.707 birača što je 474 glasa više nego u drugom novembarskom krugu kada je za tadašnjeg kandidata ove liste Krstimira Pantića glasalo 2.233 birača. Ovo je Rakiću i donelo ukupno natpolovičnu većinu glasova izašlih na izbore od 52,6%, što mu i donelo pobedu u prvom krugu ponovljenih izbora.
 
Oliver Ivanović, kandidat GI "Srbija, demokratija, pravda" u odnosu na prethodni rezultat, kada je osvojio 1.705 glasa, dobio je ovoga puta poverenje oko 1.600 birača.
 
Novo pitanje na koje možete odgovoriti na sajtu KIM radija "Da li će na izborima 16. marta koalicija oko SNS-a uspeti da osvoji broj glasova dovoljan za samostalno formiranje vlade?". Ponuđeni odgovori su da će SNS vladu formirati samostalno, da će nakon izbora napraviti koaliciju sa Ivicom Dačićem (SPS-PUPS-JS), ili sa Borisom Tadićem (Nova demokratska stranka), ili sa Čedomirom Jovanovićem (LDP), ili sa Vojislavom Koštunicom (DSS).Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019