Vesti
Analiza

Manja izlaznost - bolji rezultat "Srpske"

Na izbore za gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica izašlo je 5.890 birača, što je u brojkama neznatno manje u odnosu na prethodni put - kada je glasalo 5.993 glasača.

Manja izlaznost se poklapa sa rezultatima našeg anketnog pitanja, postavljenog 24. januara na sajtu KIM radija: "Kakvu izlaznost očekujete na ponovljenim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica?".
 
Da će izlaznost biti manja predvidelo je čak 84% od ukupno 302 posetioca našeg sajta koji su odgovorili na ovo pitanje, dok je za istu izlaznost glasalo 7% a za veću 10% posetilaca.
 
Međutim, na izborima u nedelju razlika u procentima je bila nešto izraženija, pošto je u međuvremenu broj birača uvećan za više od 500. Tako je za razliku od novembarskih izbora, kada je bilo upisano 27.915 birača, na glasanje izašlo 21,5%, dok je u nedelju od ukupno 28.429 - izašlo 20,7%.
 
Za kandidata GI "Srpska" Gorana Rakića glasalo je 2.707 birača što je 474 glasa više nego u drugom novembarskom krugu kada je za tadašnjeg kandidata ove liste Krstimira Pantića glasalo 2.233 birača. Ovo je Rakiću i donelo ukupno natpolovičnu većinu glasova izašlih na izbore od 52,6%, što mu i donelo pobedu u prvom krugu ponovljenih izbora.
 
Oliver Ivanović, kandidat GI "Srbija, demokratija, pravda" u odnosu na prethodni rezultat, kada je osvojio 1.705 glasa, dobio je ovoga puta poverenje oko 1.600 birača.
 
Novo pitanje na koje možete odgovoriti na sajtu KIM radija "Da li će na izborima 16. marta koalicija oko SNS-a uspeti da osvoji broj glasova dovoljan za samostalno formiranje vlade?". Ponuđeni odgovori su da će SNS vladu formirati samostalno, da će nakon izbora napraviti koaliciju sa Ivicom Dačićem (SPS-PUPS-JS), ili sa Borisom Tadićem (Nova demokratska stranka), ili sa Čedomirom Jovanovićem (LDP), ili sa Vojislavom Koštunicom (DSS).Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022