Vesti
Analiza

Lokalni izbori na severu Kosova: Nova vlast ili nova kriza?

Nakon novembarske odluke da Srbi (sa severa) napuste sve kosovske institucije, što je uključilo napuštanje i političkih institucija, raspisani su vanredni izbori u četiri opštine na severu Kosova u kojima Srbi čine većinu stanovništva. Zbog osetljivog trenutka, odustalo se od prvobitnog termina, 18. decembra prošle, pa su izbori pomereni za 23. april ove godine.
Lokalni izbori na severu Kosova: Nova vlast ili nova kriza?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Međutim, iako po ocenama međunarodnih posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine „postoji osetan napredak“, Srpska lista je odlučna da ne učestvuje u izbornom procesu dok se ne formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

Taj stav je ponovljen i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konsultacijama koje je on organizovao sa predstavnicima Srpske liste prošle nedelje. Verovatno da je to bila jedna od tačaka razmimoilaženja između Vučića i Srpske liste, što je uslovilo i da se ne izađe sa zajedničkim stavom nakon sastanka.

Do samog izbornog dana je ostalo nešto manje od dve nedelje, a umesto očekivane završne faze izborne kampanje i pohoda na birače, javnost se više bavi pitanjima da li će izbora uopšte biti i ukoliko ih bude, da li će imati legitimitet. S obzirom na to da je Centralna izborna komisija (CIK) saopštila tačan broj birača po opštinama u kojima će se glasati, kao i da je OEBS najavio svoju posmatračku misiju i izrazio „žaljenje što Srpska lista odbija da učestvuje“, gotovo je izvesno da će birališta u nedelju 23. aprila u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu biti otvorena.

Ono što se za sada ne zna je tačan broj biračkih mesta. CIK još uvek nije izašao sa tačnim brojem biračkih mesta, ali javnost spekuliše da bi taj broj u ove četiri opštine trebalo da bude ukupno deset, što je gotovo četiri i po puta manje u odnosu na lokalne izbore 2021. godine kada ih je bilo 44. Kako bi apsurd bio potpun, prema podacima CIK-a, broj glasača se povećao u odnosu na 2021.

Imajući u vidu da na Kosovu ne postoji izlazni cenzus, odnosno minimalan broj birača koji je potreban da bi se izborni rezultati važili, jasno je da će se izbori, kakva god izlaznost bila, smatrati uspešnim, pa će se na osnovu njihovog rezultata formirati organi lokalne vlasti.

Znajući koliku je podršku Srba na Kosovu do sada imala Srpska lista, jasno se može zaključiti da ima ogromnu mobilizatorsku moć kada su u pitanju građani srpske nacionalnosti da ne izađu na birališta što bi, usled značajno male izlaznosti, eventualno moglo da dovede u pitanje i legitimnost izbornog rezultata. Podsetimo, na prošlim izborima, izlaznost je u ovim opštinama iznosila oko 43%.

Ukoliko izborni rezultat, čak i pod takvim okolnostima, bude smatran važećim - postoji mogućnost da određeni predstavnici albanskih političkih stranaka zauzmu čelne pozicije u ovim opštinama gde je dominantno srpsko stanovništvo. Takav scenario ostavlja otvoreno pitanje kolika će zaista biti politička moć predstavnika koji su izabrani na taj način.

Sve to može da ima i dalekosežnije posledice i dovede do političke krize koja dodatno može da produbi već postojeću krizu koja je na Kosovu konstantna od letos. Samo poslednjih nekoliko dana smo imali događaje, poput paljenja automobila na severu Kosova, koji definitivno pokazuju da se situacija nikako ne smiruje, iako je relaksiranija u odnosu na prethodne mesece.

Definitivno će se efekti ovog izbornog procesa odraziti i na dalje pregovore Beograda i Prištine, jer će obe strane želeti da međunarodnim posrednicima predstave kako postoji nerazumevanje druge strane za implementacijom dogovorenog. Bez obzira na taj mogući negativni efekat na dalji proces pregovora, postoji jasna želja međunarodnih predstavnika da se intenzivira približavanje dveju strana i dolazak do rešenja koje bi svima bilo prihvatljivo, pa u narednom periodu treba očekivati učestale sastanke predstavnika Beograda i Prištine, kao i proaktivniju ulogu Sjedninjenih Američkih Država u posredovanju jer je očigledna kriza javne diplomatije u Evropskoj uniji.Ostale vesti

Pedeset dana, a ni sto sati
Zbog namere Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode početkom marta 2020. je održana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o tome, zakazana je na inicijativu poslanika opozicije nakon što je premijer Kosova najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.
  • 28.05.2023
Bliski susreti i politika reciprociteta
Iako su se Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) retorički posvetili borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova „koalicija nade“ nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra 2019. nije bila „lako (po)rođena“, istaknuto je u tekstu nemačkog lista Prese. Autor je primetio kako je očigledno da „večiti buntovnik“ Aljbin Kurti koji je u parlamentu bacao suzavac i bio borac protiv establišmenta, sada treba da vodi vlast na Kosovu koja je tek u poslednjem trenutku, dva dana pre isteka zakonskog roka, okončala koalicioni poker.
  • 21.05.2023
Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?
Prognoze koje su govorile da će održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova produbiti postojeću krizu – obistinile su se. Izlaznost koja je bila među najmanjima ikada zabeleženim na nekim izborima jasno je dovela u pitanje legitimitet svih odluka koje budu donosili novoizbarani predstavnici lokalnih sredina u narednom periodu.
  • 20.05.2023
Kalif umesto kalifa, prvi put
Pokret Samoopredeljenje je odmah nakon dočeka Nove godine 2020. saopštio da će pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku. Predsednik Kosova Hašim Tači i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti su dogovorili konsultativni sastanak 6. januara.
  • 14.05.2023
Korak napred, nazad dva
Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je krajem oktobra 2019. saopštio da je obavio razgovore sa predstavnicima manjinskih, nealbanskih zajednica, i istakao da se raduje saradnji sa njima u novoj vladi. Nakon preliminarnih rezultata kosovskih izbora od 6. oktobra iste godine, najviše glasova dobila je njegova politička partija, pa se Kurtiju konačno ukazala prilika da bude mandatar za sastav sledeće kosovske vlade. Međutim, njeno formiranje nije bilo jednostavno.
  • 07.05.2023
’’Dobar prevarant’’
Prema prvim nezvaničnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koje su tokom večeri 6. oktobra 2019. objavili albanski mediji pozivajući se na stranačke izvore, Samooporedeljenje Aljbina Kurtija i koalicija oko DSK Ise Mustafe su osvojili po 30 odsto glasova. Na drugom mestu se nalazila stranka DPK Kadrija Veseljija sa 22 odsto, a koalicija koju je predvodio Ramuš Haradinaj je osvojila tek 10,58 odsto glasova. "Radio sam neko vreme s njim, on (Kurti) je dobar prevarant", poručio je odlazeći kosovski premijer. Nijedna stranka, kako se i očekivalo, samosatalno nije dobila potrebnu većinu za formiranje vlade.
  • 30.04.2023