Vesti
Analiza

Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...

Odlazeću godinu obeležila je pandemija koronavirusa ali i proces vakcinacije protiv kovida-19. Posedice ove bolesti se, nažalost, još uvek osećaju, kako po pitanju zdravlja ljudi, tako i po pitanju ekonomije, privrede, normalnog načina života. Međutim, 2021. godinu obeležili su i politički događaji i krize izazvane odlukama predstavnika kosovske vlasti. Bilo je i nekoliko hapšenja, a počela su i nastavljena suđenja.
Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...
Tokom krize na severu Kosova,13. oktobar (Foto Radio Kontakt plus)

Na Kosovu su u dva navrata tokom godine održani izbori, najpre parlamentarni a u oktobru i lokalni. Kosovo je dobilo predsednicu, a Gračanica gradonačelnicu. Na premijersku poziciju vratio se Aljbin Kurti.

„Dobili smo Vladu na čelu premijer Kurti, koja je donela dosta promena na političkoj sceni Kosova. Istovremeno smo imali i izbor predsednice Kosova. Vjosa Osmani. Takođe bih to izdvojila kao značajan događaj u ovoj godini, jer je Osmani druga žena predsednica na Kosovu i mislim da Kosovo polako počinje da se emancipuje kada su u pitanju žene i položaj žena“, kaže za RTV Kim Zulfija Jakupi, glavna i odgovorna urednica Radio Kosovo 2.

Posle duže pauze, nastavljeni su i pregovori Beograda i Prištine, a 15. juna došlo je i do prvog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U Hagu su počela prva suđenja za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Tamo su se našli vodeći lideri Kosova, na čelu sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem. Počelo je i suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića. Pred sudom su se pojavili prvi svedoci.

Što se bezbednosnog askpekta tiče, godina na izmaku ostaće upamćena po fizičkim napadima na nekoliko srpskih mladića, ali i verbalnim na srpsku povratnicu u Đakovici Dragicu Gašić, pljačkama na centralnom Kosovu, ispisivanju grafita "OVK" u više srpskih sredina, skrnavljenju grobalja i verskih objekata, ali i kriznim situacijama na severu. Prva je izazvana odlukom kosovske vlade da ukine KS tablice a uvede probne, a druga zbog lekova koji se iz Srbije distribuiraju na sever. Došlo je do sukoba između specijalaca i građana, a tokom rada u svojoj bašti ranjen je i jedan Srbin, Srećko Sofronijević.

„Tokom ove godine imali smo i tenzije na Severu Kosova. Srbi sa Severa su desetak dana u znak protesta zbog uvođenja reciprociteta na registraske tablice iz Srbije blokirali puteve na prelazima Jarinje i Brnjak, iako je bilo nadletanje vojnih aviona u blizini prelaza i da kažem „koškanja“ između demostranata i policije ipak se situacija smirila brzom reakcjiom zvaničnika iz Brisela“, kaže Zulfija Jakupi.

Početak oktobra obeležilo je postizanje sporazuma o registarskim tablicama, a potom i uklanjanje barikada sa Jarinja i Brnjaka.

Po mišljenju Miodraga Milićevića iz NVO Aktiv, ključno je što je uopšte došlo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine tokom ove godine iako, podseća, sastanci u Briselu nisu dali značajne rezultate.

„ Ipak, dva daleko ključnija događaja koji imaju direktan uticaj i imaće ga, pogotovu naredne godine, su sporazum o energetici i Sporazum o registarskim tablicama. Ta dva događaja će obeležiti definitivno i narednu godinu, posebno sporazum o registarskim tablicama gde su se obe strane obavezale da postignu taj sporazum do aprila meseca. Postoje neke najave iz Brisela da su neke pozicionirane grupe na putu da pronađu neko živo rešenje, ali posledice tog rešenja će osetiti građani“, kaže Milićević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Kraj godine ostaće upamćen po hapšenju bivšeg gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića i njegovih saradnika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i izdavanja dozvola za gradnu u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Šar planine. Grupi okupljenoj oko Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića uvedene su sankcije od strane Sjedninjenih Američkih država.

Po mišljenju Rade Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova to je događaj godine.

“Nešto što je najpozitivnije za prostor Kosova je izveštaj ministarstva finansija SAD kojI je stavio na crnu listu gospodu Veselinovića, Radojičića i ovu grupu označio kao kriminalnu koja ima najbolje veze i funkcioniše u koordinaciji sa političkim liderima sa Kosova i Srbije, sa bezbedonosnim strukturama iz BIA-e, bezbedonosnim strukturama sa Kosova. Ovo definitivno govori o kriminalizaciji tog prostora, koji suštinski utiče na destabilizaciju i stvaranju antagonizama između Albanaca i Srba i ne dozvoljava pomirenje kao garant nekog prosperiteta, već direktno utiče na seobu mladih sa ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazala je Trajkovićeva u izjavi za RTV Kim.

Na kraju godine Kosovo je pogodila energetska kriza. Poslednjih dana građani se suočavaju sa višečasovnim isključenjima struje. Zbog neadekvatnog reagovanja i suočavanja sa novonastalom situacijom, kosovska vlada je na meti žestokih kritika građana i opozicije.

Hoće li upravo ova kriza biti povod za nove izbore, znaće se naredne godine.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022