Vesti
Analiza

Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...

Odlazeću godinu obeležila je pandemija koronavirusa ali i proces vakcinacije protiv kovida-19. Posedice ove bolesti se, nažalost, još uvek osećaju, kako po pitanju zdravlja ljudi, tako i po pitanju ekonomije, privrede, normalnog načina života. Međutim, 2021. godinu obeležili su i politički događaji i krize izazvane odlukama predstavnika kosovske vlasti. Bilo je i nekoliko hapšenja, a počela su i nastavljena suđenja.
Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...
Tokom krize na severu Kosova,13. oktobar (Foto Radio Kontakt plus)

Na Kosovu su u dva navrata tokom godine održani izbori, najpre parlamentarni a u oktobru i lokalni. Kosovo je dobilo predsednicu, a Gračanica gradonačelnicu. Na premijersku poziciju vratio se Aljbin Kurti.

„Dobili smo Vladu na čelu premijer Kurti, koja je donela dosta promena na političkoj sceni Kosova. Istovremeno smo imali i izbor predsednice Kosova. Vjosa Osmani. Takođe bih to izdvojila kao značajan događaj u ovoj godini, jer je Osmani druga žena predsednica na Kosovu i mislim da Kosovo polako počinje da se emancipuje kada su u pitanju žene i položaj žena“, kaže za RTV Kim Zulfija Jakupi, glavna i odgovorna urednica Radio Kosovo 2.

Posle duže pauze, nastavljeni su i pregovori Beograda i Prištine, a 15. juna došlo je i do prvog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U Hagu su počela prva suđenja za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Tamo su se našli vodeći lideri Kosova, na čelu sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem. Počelo je i suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića. Pred sudom su se pojavili prvi svedoci.

Što se bezbednosnog askpekta tiče, godina na izmaku ostaće upamćena po fizičkim napadima na nekoliko srpskih mladića, ali i verbalnim na srpsku povratnicu u Đakovici Dragicu Gašić, pljačkama na centralnom Kosovu, ispisivanju grafita "OVK" u više srpskih sredina, skrnavljenju grobalja i verskih objekata, ali i kriznim situacijama na severu. Prva je izazvana odlukom kosovske vlade da ukine KS tablice a uvede probne, a druga zbog lekova koji se iz Srbije distribuiraju na sever. Došlo je do sukoba između specijalaca i građana, a tokom rada u svojoj bašti ranjen je i jedan Srbin, Srećko Sofronijević.

„Tokom ove godine imali smo i tenzije na Severu Kosova. Srbi sa Severa su desetak dana u znak protesta zbog uvođenja reciprociteta na registraske tablice iz Srbije blokirali puteve na prelazima Jarinje i Brnjak, iako je bilo nadletanje vojnih aviona u blizini prelaza i da kažem „koškanja“ između demostranata i policije ipak se situacija smirila brzom reakcjiom zvaničnika iz Brisela“, kaže Zulfija Jakupi.

Početak oktobra obeležilo je postizanje sporazuma o registarskim tablicama, a potom i uklanjanje barikada sa Jarinja i Brnjaka.

Po mišljenju Miodraga Milićevića iz NVO Aktiv, ključno je što je uopšte došlo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine tokom ove godine iako, podseća, sastanci u Briselu nisu dali značajne rezultate.

„ Ipak, dva daleko ključnija događaja koji imaju direktan uticaj i imaće ga, pogotovu naredne godine, su sporazum o energetici i Sporazum o registarskim tablicama. Ta dva događaja će obeležiti definitivno i narednu godinu, posebno sporazum o registarskim tablicama gde su se obe strane obavezale da postignu taj sporazum do aprila meseca. Postoje neke najave iz Brisela da su neke pozicionirane grupe na putu da pronađu neko živo rešenje, ali posledice tog rešenja će osetiti građani“, kaže Milićević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Kraj godine ostaće upamćen po hapšenju bivšeg gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića i njegovih saradnika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i izdavanja dozvola za gradnu u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Šar planine. Grupi okupljenoj oko Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića uvedene su sankcije od strane Sjedninjenih Američkih država.

Po mišljenju Rade Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova to je događaj godine.

“Nešto što je najpozitivnije za prostor Kosova je izveštaj ministarstva finansija SAD kojI je stavio na crnu listu gospodu Veselinovića, Radojičića i ovu grupu označio kao kriminalnu koja ima najbolje veze i funkcioniše u koordinaciji sa političkim liderima sa Kosova i Srbije, sa bezbedonosnim strukturama iz BIA-e, bezbedonosnim strukturama sa Kosova. Ovo definitivno govori o kriminalizaciji tog prostora, koji suštinski utiče na destabilizaciju i stvaranju antagonizama između Albanaca i Srba i ne dozvoljava pomirenje kao garant nekog prosperiteta, već direktno utiče na seobu mladih sa ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazala je Trajkovićeva u izjavi za RTV Kim.

Na kraju godine Kosovo je pogodila energetska kriza. Poslednjih dana građani se suočavaju sa višečasovnim isključenjima struje. Zbog neadekvatnog reagovanja i suočavanja sa novonastalom situacijom, kosovska vlada je na meti žestokih kritika građana i opozicije.

Hoće li upravo ova kriza biti povod za nove izbore, znaće se naredne godine.Ostale vesti

Odbrojavanje do prebrojavanja
Na Kosovu je postalo floskula započinjanje svaku analize ili teksta sa "prošlo je dve decenije od završetka ratnih dejstava" za kojom, po ustaljenom običaju, slede argumentovane žalopojke o lošem stanju u svim oblastima i dimenzijama života na ovom postkonfliktno užarenom prostoru. Uprkos tome, nemoguće je izbeći zamku ponavljanja, te povodom popisa stanovništva ne zajadikovati kako na Kosovu već četrdeset godina nije održan niti jedan koji je bio regularan, adekvatno sproveden, nebojkotovan i u potpunosti uspešan. Zaista, poslednji valjano sproveden popis održan je daleke 1981. godine, pre ratnih vrtloga i tranzicionih lutanja, koji će, po svemu sudeći, u mnogome predodrediti karakter nastupajućeg popisa na Kosovu.
  • 17.01.2022
Kosovo: Zagađeni voda, vazduh i zemljište
Đorđe iz Radeva ne voli kišu i čim se naoblači gleda u nebo, pa zatim u Sitnicu. Upravo je reka pored koje je odrastao 11. januara 2021. godine potopila sve što je godinama stvarao. Dragan iz Gračanice u svađi je sa vetrom, ne može da podnese prašinu koja se nakon njega podigne sa jalovine koja mu je uništila pluća. Prašine se nagutao i Milan iz Stanišora jer kamioni, prevozeći kamen, neprestano prolaze pored njegove kuće. Milan je nekada imao pčele, ali su od prašine uginule. Zoran iz Lapljeg Sela je voleo leto, voleo je da na terasi pije jutarnju kafu sa suprugom. Ne voli ga više, jer se smrad Gračanke manje oseća zimi. Dobrivoje i Idriz su odrasli u Sirinićkoj župi, uz planinske izvore, a sada se zajednički bore da im ne oduzmu vodu za piće i zarobe reke u cevi. Ima još Dobrivoja, Milana, Dragana... ima ih svuda i svi smo mi - oni, i svi su oni - mi, napisala je u autorskom tekstu za RTV Kim novinarka Milena Maksimović.
  • 10.01.2022
Nema vere u prolećni sporazum o tablicama
Nakon što u aprilu 2022. godine istekne šest meseci tokom kojih Beograd i Priština treba da se dogovore oko registarskih tablica, građani će nastaviti da koriste nalepnice jer strane neće postići sporazum, smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 02.01.2022
Godina prođe, licenca nikad
Iako je do kraja godine ostalo još samo par dana, nema rešenja za problem regulacije snabdevanja i naplate električne energije korisnicima u opštinama na severu Kosova.  Ova svojevrsna telenovela sa elementima trilera i akcione drame, puna melanholičnih, zabavnih i bizarnih preokreta još uvek je bliža početku nego kraju raspleta. A godina prođe, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).
  • 27.12.2021
SPC i problem Kosova: Bez razgovora nema života sa drugim
U procesu rešavanja kosovskog problema, svakako da je neizbežno pitanje Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji. I dok se političari, ministri, izaslanici menjaju, SPC je ta koja o(p)staje uz svoj narod i ona je to vezivno tkivo oko koga se sabira srpski narod na KiM, smatra teolog i veroučitelj Mladen Aleksić*.
  • 20.12.2021
Sa Kosova, na Kosovo: Sloboda kretanja
Slobodno kretanje, suštinski, ima tri aspekta i odnosi se na slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala. Bez obzira na to što je ostvaren izvestan napredak u odnosu na posleratne godine u vezi sa kretanjem ljudi, taj aspekt slobode se i dalje nalazi na niskom, nezadovoljavajućem nivou, piše u autorskom tekstu direktor RTV Mir Nenad Radosavljević.
  • 13.12.2021