Vesti
Analiza

Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...

Odlazeću godinu obeležila je pandemija koronavirusa ali i proces vakcinacije protiv kovida-19. Posedice ove bolesti se, nažalost, još uvek osećaju, kako po pitanju zdravlja ljudi, tako i po pitanju ekonomije, privrede, normalnog načina života. Međutim, 2021. godinu obeležili su i politički događaji i krize izazvane odlukama predstavnika kosovske vlasti. Bilo je i nekoliko hapšenja, a počela su i nastavljena suđenja.
Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...
Tokom krize na severu Kosova,13. oktobar (Foto Radio Kontakt plus)

Na Kosovu su u dva navrata tokom godine održani izbori, najpre parlamentarni a u oktobru i lokalni. Kosovo je dobilo predsednicu, a Gračanica gradonačelnicu. Na premijersku poziciju vratio se Aljbin Kurti.

„Dobili smo Vladu na čelu premijer Kurti, koja je donela dosta promena na političkoj sceni Kosova. Istovremeno smo imali i izbor predsednice Kosova. Vjosa Osmani. Takođe bih to izdvojila kao značajan događaj u ovoj godini, jer je Osmani druga žena predsednica na Kosovu i mislim da Kosovo polako počinje da se emancipuje kada su u pitanju žene i položaj žena“, kaže za RTV Kim Zulfija Jakupi, glavna i odgovorna urednica Radio Kosovo 2.

Posle duže pauze, nastavljeni su i pregovori Beograda i Prištine, a 15. juna došlo je i do prvog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U Hagu su počela prva suđenja za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Tamo su se našli vodeći lideri Kosova, na čelu sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem. Počelo je i suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića. Pred sudom su se pojavili prvi svedoci.

Što se bezbednosnog askpekta tiče, godina na izmaku ostaće upamćena po fizičkim napadima na nekoliko srpskih mladića, ali i verbalnim na srpsku povratnicu u Đakovici Dragicu Gašić, pljačkama na centralnom Kosovu, ispisivanju grafita "OVK" u više srpskih sredina, skrnavljenju grobalja i verskih objekata, ali i kriznim situacijama na severu. Prva je izazvana odlukom kosovske vlade da ukine KS tablice a uvede probne, a druga zbog lekova koji se iz Srbije distribuiraju na sever. Došlo je do sukoba između specijalaca i građana, a tokom rada u svojoj bašti ranjen je i jedan Srbin, Srećko Sofronijević.

„Tokom ove godine imali smo i tenzije na Severu Kosova. Srbi sa Severa su desetak dana u znak protesta zbog uvođenja reciprociteta na registraske tablice iz Srbije blokirali puteve na prelazima Jarinje i Brnjak, iako je bilo nadletanje vojnih aviona u blizini prelaza i da kažem „koškanja“ između demostranata i policije ipak se situacija smirila brzom reakcjiom zvaničnika iz Brisela“, kaže Zulfija Jakupi.

Početak oktobra obeležilo je postizanje sporazuma o registarskim tablicama, a potom i uklanjanje barikada sa Jarinja i Brnjaka.

Po mišljenju Miodraga Milićevića iz NVO Aktiv, ključno je što je uopšte došlo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine tokom ove godine iako, podseća, sastanci u Briselu nisu dali značajne rezultate.

„ Ipak, dva daleko ključnija događaja koji imaju direktan uticaj i imaće ga, pogotovu naredne godine, su sporazum o energetici i Sporazum o registarskim tablicama. Ta dva događaja će obeležiti definitivno i narednu godinu, posebno sporazum o registarskim tablicama gde su se obe strane obavezale da postignu taj sporazum do aprila meseca. Postoje neke najave iz Brisela da su neke pozicionirane grupe na putu da pronađu neko živo rešenje, ali posledice tog rešenja će osetiti građani“, kaže Milićević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Kraj godine ostaće upamćen po hapšenju bivšeg gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića i njegovih saradnika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i izdavanja dozvola za gradnu u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Šar planine. Grupi okupljenoj oko Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića uvedene su sankcije od strane Sjedninjenih Američkih država.

Po mišljenju Rade Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova to je događaj godine.

“Nešto što je najpozitivnije za prostor Kosova je izveštaj ministarstva finansija SAD kojI je stavio na crnu listu gospodu Veselinovića, Radojičića i ovu grupu označio kao kriminalnu koja ima najbolje veze i funkcioniše u koordinaciji sa političkim liderima sa Kosova i Srbije, sa bezbedonosnim strukturama iz BIA-e, bezbedonosnim strukturama sa Kosova. Ovo definitivno govori o kriminalizaciji tog prostora, koji suštinski utiče na destabilizaciju i stvaranju antagonizama između Albanaca i Srba i ne dozvoljava pomirenje kao garant nekog prosperiteta, već direktno utiče na seobu mladih sa ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazala je Trajkovićeva u izjavi za RTV Kim.

Na kraju godine Kosovo je pogodila energetska kriza. Poslednjih dana građani se suočavaju sa višečasovnim isključenjima struje. Zbog neadekvatnog reagovanja i suočavanja sa novonastalom situacijom, kosovska vlada je na meti žestokih kritika građana i opozicije.

Hoće li upravo ova kriza biti povod za nove izbore, znaće se naredne godine.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022