Vesti
Analiza

Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...

Odlazeću godinu obeležila je pandemija koronavirusa ali i proces vakcinacije protiv kovida-19. Posedice ove bolesti se, nažalost, još uvek osećaju, kako po pitanju zdravlja ljudi, tako i po pitanju ekonomije, privrede, normalnog načina života. Međutim, 2021. godinu obeležili su i politički događaji i krize izazvane odlukama predstavnika kosovske vlasti. Bilo je i nekoliko hapšenja, a počela su i nastavljena suđenja.
Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...
Tokom krize na severu Kosova,13. oktobar (Foto Radio Kontakt plus)

Na Kosovu su u dva navrata tokom godine održani izbori, najpre parlamentarni a u oktobru i lokalni. Kosovo je dobilo predsednicu, a Gračanica gradonačelnicu. Na premijersku poziciju vratio se Aljbin Kurti.

„Dobili smo Vladu na čelu premijer Kurti, koja je donela dosta promena na političkoj sceni Kosova. Istovremeno smo imali i izbor predsednice Kosova. Vjosa Osmani. Takođe bih to izdvojila kao značajan događaj u ovoj godini, jer je Osmani druga žena predsednica na Kosovu i mislim da Kosovo polako počinje da se emancipuje kada su u pitanju žene i položaj žena“, kaže za RTV Kim Zulfija Jakupi, glavna i odgovorna urednica Radio Kosovo 2.

Posle duže pauze, nastavljeni su i pregovori Beograda i Prištine, a 15. juna došlo je i do prvog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U Hagu su počela prva suđenja za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Tamo su se našli vodeći lideri Kosova, na čelu sa Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem. Počelo je i suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića. Pred sudom su se pojavili prvi svedoci.

Što se bezbednosnog askpekta tiče, godina na izmaku ostaće upamćena po fizičkim napadima na nekoliko srpskih mladića, ali i verbalnim na srpsku povratnicu u Đakovici Dragicu Gašić, pljačkama na centralnom Kosovu, ispisivanju grafita "OVK" u više srpskih sredina, skrnavljenju grobalja i verskih objekata, ali i kriznim situacijama na severu. Prva je izazvana odlukom kosovske vlade da ukine KS tablice a uvede probne, a druga zbog lekova koji se iz Srbije distribuiraju na sever. Došlo je do sukoba između specijalaca i građana, a tokom rada u svojoj bašti ranjen je i jedan Srbin, Srećko Sofronijević.

„Tokom ove godine imali smo i tenzije na Severu Kosova. Srbi sa Severa su desetak dana u znak protesta zbog uvođenja reciprociteta na registraske tablice iz Srbije blokirali puteve na prelazima Jarinje i Brnjak, iako je bilo nadletanje vojnih aviona u blizini prelaza i da kažem „koškanja“ između demostranata i policije ipak se situacija smirila brzom reakcjiom zvaničnika iz Brisela“, kaže Zulfija Jakupi.

Početak oktobra obeležilo je postizanje sporazuma o registarskim tablicama, a potom i uklanjanje barikada sa Jarinja i Brnjaka.

Po mišljenju Miodraga Milićevića iz NVO Aktiv, ključno je što je uopšte došlo do nastavka dijaloga Beograda i Prištine tokom ove godine iako, podseća, sastanci u Briselu nisu dali značajne rezultate.

„ Ipak, dva daleko ključnija događaja koji imaju direktan uticaj i imaće ga, pogotovu naredne godine, su sporazum o energetici i Sporazum o registarskim tablicama. Ta dva događaja će obeležiti definitivno i narednu godinu, posebno sporazum o registarskim tablicama gde su se obe strane obavezale da postignu taj sporazum do aprila meseca. Postoje neke najave iz Brisela da su neke pozicionirane grupe na putu da pronađu neko živo rešenje, ali posledice tog rešenja će osetiti građani“, kaže Milićević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Kraj godine ostaće upamćen po hapšenju bivšeg gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića i njegovih saradnika osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i izdavanja dozvola za gradnu u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Šar planine. Grupi okupljenoj oko Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića uvedene su sankcije od strane Sjedninjenih Američkih država.

Po mišljenju Rade Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova to je događaj godine.

“Nešto što je najpozitivnije za prostor Kosova je izveštaj ministarstva finansija SAD kojI je stavio na crnu listu gospodu Veselinovića, Radojičića i ovu grupu označio kao kriminalnu koja ima najbolje veze i funkcioniše u koordinaciji sa političkim liderima sa Kosova i Srbije, sa bezbedonosnim strukturama iz BIA-e, bezbedonosnim strukturama sa Kosova. Ovo definitivno govori o kriminalizaciji tog prostora, koji suštinski utiče na destabilizaciju i stvaranju antagonizama između Albanaca i Srba i ne dozvoljava pomirenje kao garant nekog prosperiteta, već direktno utiče na seobu mladih sa ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazala je Trajkovićeva u izjavi za RTV Kim.

Na kraju godine Kosovo je pogodila energetska kriza. Poslednjih dana građani se suočavaju sa višečasovnim isključenjima struje. Zbog neadekvatnog reagovanja i suočavanja sa novonastalom situacijom, kosovska vlada je na meti žestokih kritika građana i opozicije.

Hoće li upravo ova kriza biti povod za nove izbore, znaće se naredne godine.Ostale vesti

’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’
Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.
  • 26.03.2023
Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023