Vesti
Analiza

Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati

Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nova anketa

Do parlamentarnih, predsedničkih i u pojedinim gradovima lokalnih izbora koji su u Republici Srbiji raspisani/najavljeni za 3. april, ostalo je oko mesec dana. Još uvek je neizvesno hoće li, pod kojim uslovima i gde na njima glasati kosovski Srbi. Zanima nas šta vi mislite da će biti odluka o učešću kosovskih Srba i hoće li se Beograd i Priština, shodno navodima međunarodnih zvaničnika, eventualno dogovoriti o tome.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od 143 anketirana, više od polovine (57%) misli da će se pandemija korona virusa delimično završiti, odnosno da će značajno oslabiti.

Gotovo je jednak je procenat onih koji smatraju da će se potpuno završiti, odnosno da će se dodatno pogoršati (22%).

Procena većine posetilaca našeg portala slaže se sa mnogobrojnim najavama lekara i medicinskih ekperata da će pandemija polako preći u u takozvano endemsko stanje poput gripa, virusa koji se javlja tu i tamo, sezonski, ali više nema potencijal da masovno ubija.

Epidemiolozi, koji proučavaju širenje bolesti, smatrali bi bolest endemskom kada bi njeni nivoi bili kontistentni i predvidljivi, za razliku od talasa "eksplozivnog rasta i pada" u dosadašnjem toku pandemije.

Podsetimo, poslednjih dana je broj novozaraženih korona virusom u padu - i na Kosovu i u Srbiji.Ostale vesti

’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’
Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.
  • 26.03.2023
Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023