Vesti
Analiza

Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati

Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nova anketa

Do parlamentarnih, predsedničkih i u pojedinim gradovima lokalnih izbora koji su u Republici Srbiji raspisani/najavljeni za 3. april, ostalo je oko mesec dana. Još uvek je neizvesno hoće li, pod kojim uslovima i gde na njima glasati kosovski Srbi. Zanima nas šta vi mislite da će biti odluka o učešću kosovskih Srba i hoće li se Beograd i Priština, shodno navodima međunarodnih zvaničnika, eventualno dogovoriti o tome.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od 143 anketirana, više od polovine (57%) misli da će se pandemija korona virusa delimično završiti, odnosno da će značajno oslabiti.

Gotovo je jednak je procenat onih koji smatraju da će se potpuno završiti, odnosno da će se dodatno pogoršati (22%).

Procena većine posetilaca našeg portala slaže se sa mnogobrojnim najavama lekara i medicinskih ekperata da će pandemija polako preći u u takozvano endemsko stanje poput gripa, virusa koji se javlja tu i tamo, sezonski, ali više nema potencijal da masovno ubija.

Epidemiolozi, koji proučavaju širenje bolesti, smatrali bi bolest endemskom kada bi njeni nivoi bili kontistentni i predvidljivi, za razliku od talasa "eksplozivnog rasta i pada" u dosadašnjem toku pandemije.

Podsetimo, poslednjih dana je broj novozaraženih korona virusom u padu - i na Kosovu i u Srbiji.Ostale vesti

Kontrolisani mediji i pozivanje na zajedničke vrednosti: Mir, brate, mir
Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o "najznačajnijem srpskom pitanju" ili o "najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji". Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.
  • 19.09.2022
Šest meseci ukrajinskog otpora, izdržljivosti i odlučnosti
Ukrajina 24. avgusta obeležava 31. godišnjicu nezavisnosti. Nažalost, taj datum obeležava i šest meseci ničim izazvane pune invazije ruske vlade na Ukrajinu, napada koji je toliko šokirao međunarodnu zajednicu da ga je Generalna skupština UN-a najstrožije osudila, a i podstakao je da dve nove zemlje zatraže članstvo u NATO savez.
  • 24.08.2022
Podeljena mišljena po pitanju informacija u restoranskim menijima
Anketno pitanje na našem portalu "Da li uz naziv svakog jela na meniju restorana treba navesti i broj kalorija koje ono sadrži?" izazvalo je podelu mišljenja, pa je broj onih koji su glasali za i protiv identičan.
  • 08.08.2022
Surove igre živih sa mrtvima
U analizi "Igra brojki: Rešavanje pitanja nestalih 20 godina kasnije", koju je u ispred NVO Nova društvena inicijativa (NSI) u okviru inicijative Open uradila Milica Radovanović, sistematski su navedeni razlozi iz kojih određeni broj lica nestalih tokom i nakon sukoba na Kosovu nikada neće biti pronađen.
  • 29.07.2022
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022