Vesti
Analiza

Kako su umrle srpske stranke

Vučić je na proteklim izborima ubio „više muva“. Postao je predsednik i jednim udarcem počistio je sve takmace na političkoj sceni. Šta će dalje biti, niko u Srbiji ne može da zna. Da više ništa neće biti isto, to bi trebalo već svi da shvataju.
Kako su umrle srpske stranke
Ilustracija (Foto FoNet)

Iza zavese predsedničkih izbora neprimetno su umrle gotovo sve tradicionalne političke stranke u Srbiji koje su tokom prethodnih 27 godina igrale manje ili više značajnu ulogu na političkoj sceni, piše Predrag Vasiljević za Sputnjik.

Sve, osim Srpske napredne stranke, čiji lider je dokazao da ima natpolovičnu podršku građana i da je, hteli to neki da priznaju ili ne, neprikosnoveni vođa sa punim legitimitetom naroda.

No, krenimo redom.

Druga po snazi stranka vlasti, Socijalistička partija Srbije, prvi put od svog osnivanja nije imala predsedničkog kandidata na izborima.

Podržali su Vučića i praktično se, uprkos tome što su se našli na pobedničkoj strani, utopili u naprednjačkom cunamiju. Ostali su tu, formalno na vlasti, osuđeni na mrvice sa stola koje im dodeli SNS i sa sve manjom šansom da na bilo kojim budućim izborima budu bilo kakav samostalan faktor. Čak i ako Ivica Dačić u novom mešanju karata dobije titulu premijera Srbije.

Demokratska stranka, koja je godinama bila jedan od motora opozicije, pa nosilac petooktobarskih promena, a zatim i vladajuća partija, tokom ove predsedničke trke nije se ni videla.

Zvanično, DS je podržala kandidaturu Saše Jankovića, ali lider stranke Dragan Šutanovac kao da je u kampanji „propao u zemlju“. Nije ga bilo na predizbornim binama i govornicama, nismo ga gledali u televizijskim predstavljanjima i duelima. Samo se ponekad, zbog visine, isticao u masi Jankovićevih pristalica i kao da je postojala taktika da on i njegova stranka budu skriveni i zatureni.

Sličnu ulogu, samo u taboru Vuka Jeremića, imala je SDS Borisa Tadića. Partija koju je formirao bivši predsednik Srbije gotovo da i nije pomenuta tokom predizborne kampanje. Tadićeva reč je zamukla, a njegovi partijski saborci faktički su i zaboravljeni.

Istovremeno, fijasko je doživela i Nova Srbija, koja je, takođe, podržala Jeremića ali je ostala bez mnogo odbora i funkcionera koji su odlučili da ostanu uz SNS. Dobro, Velimir Ilić je tokom kampanje imao bučne i njemu svojstvene nastupe na lokalnim televizijama, kojima je pokušao da vrati stari imidž ljutog i beskompromisnog opozicionara i tako privuče birače. Ali, očigledno, u tome nije uspeo.

I iznenađenje prošlih parlamentarnih izbora Saša Radulović i njegov pokret „Dosta je bilo“, koji je pojedinačno najjača opoziciona grupa u Parlamentu, na predsedničkim izborima završili su u kanalu. Lider DJB osvojio je svega oko 1,3 odsto glasova i „zakopao“ se duboko ispod ispod cenzusa. Prilično usamljen i „neshvaćen“.

Neslavno su prošli i radikali. Njihov lider Vojislav Šešelj, kandidujući se po povratku iz Haga prvi putna predsedničkim izborima, dobio je znatno manje procenata od njegove stranke na prošlim republičkim izborima i doživeo težak poraz. Ujedno, njegova opoziciona oštrica potpuno je otupela.

A Dveri, koje su sa velikim optimizmom ušle sa svojim predsednikom Boškom Obradovićem u predsedničku trku, zaradile su svega nešto više od dva odsto glasova i tako — potonule.

Raščerupanom i teško ranjenom DSS-u nije pomogla ni podrška nekadašnjeg lidera Vojislava Koštunice, pa je njihov „sprinter“ do Andrićevog venca jedva preskočio jedan procenat podrške građana Srbije.

U ovoj predsedničkoj bici kalirao je i LSV Nenada Čanka, koji je izgubio i onu tradicionalnu jaku vojvođansku bazu.

Iz igre su ispali i parlamentarni SNP Nenada Popovića i LDP Čedomira Jovanovića, koji nisu ni imali svoje kandidate niti su bilo koga podržali.

Znači, od većine stranaka na koje smo navikli u političkoj areni, ostali su samo dugmići. Umesto njih, na sceni su se, sa manje ili više uspeha, pojavile grupe građana koje predvode Saša Janković, Ljubiša Preletačević Beli i donekle Vuk Jeremić. Ali oni nemaju partiju, hijerarhiju, organizaciju, bazu, ustrojstvo i pod velikim znakom pitanja su njihovi dalji dometi.

Jasno je — Aleksandar Vučić je na proteklim izborima ubio „više muva“. Postao je predsednik i jednim zamahom je počistio sve dugogodišnje takmace na političkoj sceni.

Šta će dalje biti, to niko u Srbiji ne može da zna.

Da više ništa neće biti isto, to bi trebalo već svi da shvataju.Ostale vesti

SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 01.03.2022