Vesti
Analiza

Izdavanje licence za Elektrosever d.o.o. je jedino moguće rešenje

Prođe dugo iščekivani 6. novembar. Snabdevanje severa Kosova rešeno je izdvajanjem dodatnih 6,7 miliona evra za pokrivanje troškova električne energije do kraja godine. Tolika je cena Kurtijeve nesposobnosti da rešava probleme na vreme, njegovog odlaganja i predizbornog kalkulisanja, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).
 • 08.11.2021
 • 08:27 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, autor Dragiša Mijačić
 • komentara:
 • pregleda: 1111
Izdavanje licence za Elektrosever d.o.o. je jedino moguće rešenje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Snabdevanje električnom energijom četiri opštine na severu Kosova predstavlja jednu od najvećih kontroverzi u odnosima između Srbije i Kosova, kao i između Srba koji žive na severu i Vlade Kosova. Sve je počelo 19. oktobra 2009. godine kada je Kosovska energetska korporacija (KEK) prekinula snabdevanje električnom energijom četiri opštine na severu Kosova. Tih hladnih oktobarskih dana je najlakše bilo isključiti sever jer je proizvodnja električne energije bila na minimumu, a severne opštine ionako nisu plaćale račune za struju. Svoju odluku su pravdali havarijom na trafostanici Valač u blizini Zvečana iz koje se snabdeva strujom 90% korisnika severnih opština. Radnici Elektrokosmeta koji funkcionišu u okviru JP Elektroprivreda Srbije (EPS) su otklonili kvar na trafostanici i obezbedili snabdevanje severa preko 110 kV dalekovoda koji spaja Valač sa Novim Pazarom.

Poslednjeg dana novembra 2009. godine Vlada Srbije je donela Zaključak kojim se nalaže EPS-u da iskoristi svoje kapacitete za snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova. Na osnovu ovog Zaključka Vlade Srbije, građani i privreda sa severa Kosova su dobijali električnu energiju iz Srbije sve do prijema kosovskog operatora sistema transmisije i tržišta električnom energijom KOSTT-a u ENTSO-E, Evropsku mrežu operatora prenosnog sistema. Naime, činom prijema KOSTT-a u ENTSO-E, EPS je izgubio mogućnost direktnog slanja električne energije korisnicima na severu Kosova, što se zvanično dogodilo 14. decembra 2020. godine.

Kontrola snabdevanja električnom energijom severa Kosova od strane KOSTT-a liči na izreku: „pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“. Članstvo KOSTT-a u ENTSO-E je samo deo oksimorona koji je pokušan da se reši kroz Sporazum o energetici iz 2013. i Zaključak EU posrednika o sprovođenju tog sporazuma iz 2015 godine. Ključne odredbe Sporazuma su da se, sa jedne strane KOSTT-u dozvoli članstvo u ENTSO-E, a sa druge da se EPS-u dozvoli osnivanje dva preduzeća na Kosovu koja bi vršila usluge trgovine električnom energijom i usluge snabdevanja i distribucije električne energije u opštinama na severu Kosova.

Kako to obično biva u rešavanju problema vezanih za Kosovo, usled pritiska uticajnih zapadnih zemalja i prioriteta u rešavanju njihovih interesa, KOSTT je primljen u ENTSO-E iako nije rešeno pitanje registracije i licenciranja EPS kompanija na Kosovu. Slično je urađeno i sa priznanjem nezavisnosti Kosova, čime takođe nije rešen problem, jer tim činom Kosovo nije uspelo da zaokruži svoju državnost.

Situacija od 14. decembra prošle godine je dovela da toga da KOSTT preuzme kontrolu nad prenosom električne energije na Kosovu, ali i odgovornost da obezbedi snabdevanje strujom severa Kosova. Ovo potonje je kompleksan problem koji nije jednostavno rešiti, a svakako ne postoje brza rešenja kojima se mnogi u Prištini nadaju.

Sa jedne strane, građani severa Kosova se ne mogu ostaviti bez električne energije, naročito ne u zimskom periodu. Sa druge strane, poznato je da građani i privreda na severu Kosova ne plaćaju za utrošak električne energije, a ponovno uspostavljanje sistema plaćanja zahteva dobro organizovanu informativnu kampanju, kao i tehničke mogućnosti za evidentiranje priključaka i merenje utroška struje. Treba naglasiti da ne postoji evidencija priključaka i potrošnje još od 1999. godine, što ukazuje na to da je potrebno značajno vreme kako bi se ova oblast regulisala i vratila u normalne tokove.

Nakon dugog odlaganja, pre tačno tri godine (7. novembra 2018. godine) Agencija za registraciju biznisa je registrovala „Društvo Elektrosever d.o.o“. Međutim, ova kompanija još uvek nije dobila licencu za rad, iako je to predviđeno Sporazumom o energetici iz 2013. godine. Odluka o licenciranju preduzeća Elektrosever d.o.o. je politička, jer postoje primeri drugih kompanija u istoj branši koje su u međuvremenu dobile licencu za rad. Malo je poznato u javnosti da se u septembru prošle godine Srpska lista povukla iz rada Vlade Avdulaha Hotija upravo zbog odbijanja licenciranja preduzeća Elektrosever d.o.o, što je svakako doprinelo konačnom padu Vlade krajem decembra te godine.

JP Elektrokosmet, tj. Elektrosever d.o.o. je jedino preduzeće koja ima tehničke i operativne sposobnosti da obezbedi distribuciju i naplatu električne energije na severu Kosova. Svako odbijanje izdavanja licence za rad ovoj kompaniji nanosi štetu koja se meri milionima evra. Prema zvaničnim podacima, od maja do kraja decembra KOSTT je izdvojio 17.7 miliona evra za pokrivanje troškova električne energije, a nezvanično je taj iznos višestruko veći.

Bilo je očigledno da Aljbin Kurti neće izdati licencu za rad Elektroseveru d.o.o. pre okončanja drugog kruga lokalnih izbora na kojima njegovo Samoopredeljenje očekuje da osvoji mesto gradonačelnika u makar jednom gradu na Kosovu. Prekid snabdevanja strujom u hladnim jesenjim danima izazvao bi humanitarnu katastrofu, a slanje specijalnih snaga policije ne bi rešilo problem, već bi dodatno radikalizovalo prilike na severu Kosova. Otuda je bilo najlakše izdvojiti dodatna sredstva za utrošak električne energije na severu, svakako lakše nego doneti političku odluku o licenciranju kompanije u vlasništvu srpskog EPS-a.

Drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike u 21 opštini na Kosovu je zakazan za 14. novembar. Bez obzira na njihov ishod, Aljbin Kurti mora preuzeti odgovornost za trajno rešavanje problema snabdevanja severa Kosova električnom energijom u skladu sa Sporazumom o energetici kroz izdavanje licence za rad preduzeću Elektrosever d.o.o. To svakako nije jedini korak koji je potrebno učiniti, ali je neophodan, kao prvi u nizu, kako bi se rešila situacija sa snabdevanjem i naplatom električne energije na severu Kosova. Ovaj problem se ne može rešiti na drugi način, a što pre to Kurti shvati - biće bolje za sve.

 

Tekst je napisan u okviru inicijative OPEN koju finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), a doprinos je InTER-a. Stavovi izraženi u njemu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno stavove KFOS-a.Ostale vesti

SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
 • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
 • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
 • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
 • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
 • 02.03.2022
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
 • 01.03.2022