Vesti
Analiza

Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba

Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Da oštra retorika dve strane može dovesti do potencijalnih konflikata smatra čak 89% anketiranih građana.

Građani odgovornost za situaciju pronalaze i u bombastičnim naslovima o dešavanjima na Kosovu u delu medija za koje smatraju da povećavaju nivo tenzija (63% da, 36% u izvesnoj meri) koje za posledicu imaju izaivanje osećanja straha.

Stanovnici severa Kosova su najzabrinutiji kada čitaju vesti iz međunarodnih izvora (36%), a 77% njih plaši učestalo pojavljivanje specijalnih jednica Kosovske policije (KP) i povećan broj njihovih novoizgrađenih baza.

 

 

Da će KP oduzimati vozila ako ne budu preregistrovana nakon 31. oktobra, smatra 23% anketiranih, dok 77% misli da se to ipak neće događati.

Volju za protestom u slučaju zaplene vozila iskazalo je 45% odsto građana. Učestvovanje u građanskoj neposlušnosti najavilo je 23%, da napusti Kosovo je spremno 15%, a čak 17% neće učiniti ništa.

Da postoji mogućnost da dođe do oružanog sukoba posle 31. oktobra smatra 68% ispitanika, dok 32% misli da te mogućnosti nema.

Kao najveću pretnju po svoju bezbednost građani sa severa Kosova doživljavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i to čak 72% njih, a potom slede organizovane kriminalne grupe (48,66%), politički predstavnici kosovskih Albanaca (46,66%) i ekstremističke grupe (45,33%).

 

 

Čak 86% anketiranih Srba sa severa Kosova smatra da može biti ugroženo ako javno iznese svoj kritički stav.

Ovo istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je na uzorku 150 ljudi (76 muškaraca, 74 žene) na severu Kosova: u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

U pitanju je redovna periodična aktivnost HCM-a koja nije podržana od strane donatora. Uprkos ovim nalazima, pitanje bezbednosti srpske zajednice na Kosovu izgleda da nije visoko na listi njihovih prioriteta.

 Ostale vesti

Borel: Rusija mora da prestane da koristi hranu kao oružje
Skoro godinu dana nakon potpisivanja u Istanbulu, Rusija je 17. jula odlučila da ne obnovi Inicijativu za crnomorsko žito (BSGI) koja Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Kako je istakao generalni sekretar UN, ova inicijativa je bila „svetionik nade u svetu kome je očajnički potrebna“.
  • 02.08.2023
Da ne bude - zar vam nismo rekli?

Sa jasnom namerom da ukaže na ekstremno loš odnos Prištine prema kosovskim Srbima, grupa iz lokalnog civilnog sektora, posetila je centar američke administracije početkom ove sedmice.

  • 23.07.2023
Kalif umesto kalifa, drugi put
Shodno prethodnim najavama, ubrzo po zatvaranju biračkih mesta 14. februara 2021. godine, postalo je jasno da je Samoopredeljenje ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Aljbin Kurti se „vraćao u sedlo“ iz koga je izbačen nepunih godinu dana ranije.
  • 09.07.2023
Mitrovica između Češke i Poljske
Grad na granici između Poljske i Češke kojeg deli reka, a spaja nekoliko mostova, bio je prošle sedmice glavna destinacija grupe predstavnika nevladinih organizacija i medija sa Kosova, u aranžmanu NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 06.07.2023
Začarani krug
Nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu za 14. februar 2021. momentalno su krenule pripreme za kampanju, a gotovo sva istraživanja javnog mnjenja su Pokretu Samoopredeljenje davala jasnu prednost nad ostalim učesnicima. Aljbin Kurti je obećavao „rad, obrazovanje, pravdu i zdravlje“ jer to „građani žele“.
  • 02.07.2023
Levičarske manipulacije, ideološko korito i izolacionistička geneza
Svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“ pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine, napisao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti na Fejsbuku sredinom septembra 2020. godine.
  • 25.06.2023