Vesti
Analiza

Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba

Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Da oštra retorika dve strane može dovesti do potencijalnih konflikata smatra čak 89% anketiranih građana.

Građani odgovornost za situaciju pronalaze i u bombastičnim naslovima o dešavanjima na Kosovu u delu medija za koje smatraju da povećavaju nivo tenzija (63% da, 36% u izvesnoj meri) koje za posledicu imaju izaivanje osećanja straha.

Stanovnici severa Kosova su najzabrinutiji kada čitaju vesti iz međunarodnih izvora (36%), a 77% njih plaši učestalo pojavljivanje specijalnih jednica Kosovske policije (KP) i povećan broj njihovih novoizgrađenih baza.

 

 

Da će KP oduzimati vozila ako ne budu preregistrovana nakon 31. oktobra, smatra 23% anketiranih, dok 77% misli da se to ipak neće događati.

Volju za protestom u slučaju zaplene vozila iskazalo je 45% odsto građana. Učestvovanje u građanskoj neposlušnosti najavilo je 23%, da napusti Kosovo je spremno 15%, a čak 17% neće učiniti ništa.

Da postoji mogućnost da dođe do oružanog sukoba posle 31. oktobra smatra 68% ispitanika, dok 32% misli da te mogućnosti nema.

Kao najveću pretnju po svoju bezbednost građani sa severa Kosova doživljavaju Bezbednosne snage Kosova (BSK) i to čak 72% njih, a potom slede organizovane kriminalne grupe (48,66%), politički predstavnici kosovskih Albanaca (46,66%) i ekstremističke grupe (45,33%).

 

 

Čak 86% anketiranih Srba sa severa Kosova smatra da može biti ugroženo ako javno iznese svoj kritički stav.

Ovo istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je na uzorku 150 ljudi (76 muškaraca, 74 žene) na severu Kosova: u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

U pitanju je redovna periodična aktivnost HCM-a koja nije podržana od strane donatora. Uprkos ovim nalazima, pitanje bezbednosti srpske zajednice na Kosovu izgleda da nije visoko na listi njihovih prioriteta.

 Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022
Kontrolisani mediji i pozivanje na zajedničke vrednosti: Mir, brate, mir
Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o "najznačajnijem srpskom pitanju" ili o "najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji". Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.
  • 19.09.2022