Vesti
Analiza

Građani zainteresovani za lokalne izbore

Do lokalnih izbora na Kosovu ostale su nepune dve nedelje, a izbornu kampanju u srpskim sredinama potpuno je skrajnula do juče vrlo napeta situacija na severu Kosova. Ipak, prema stavovima učesnika ankete na portalu RTV Kim, koji su od početka avgusta imali prilike iskažu svoje mišljenje po pitanju učešća na predstojećim izborima, odziv glasača će biti bolji nego u prošlom ciklusu.
Građani zainteresovani za lokalne izbore
Kosovski izbori, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa:

Da li će Srpska lista, uprkos donedavnoj blokadi prelaza Brnjak i Jarinje, kao i dvanaestodnevnom boravku specijalnih jedinica Kosovske policije na severu Kosova, ponovo osvojiti 10 gradonačelničkih mesta u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu? Hoće li uopšte situacija sa tablicama i nalepnicama uticati na rezultate predstojećih lokalnih izbora?

Anketi možete pristupiti na dnu prve strane portala radiokim.net.

Na anketno pitanje "hoćete li učestvovati na kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar ove godine?", čak 45% anketiranih je odgovorilo potvrdno, 16 odsto da nije sigurno, dok je 39 odsto odbacilo mogućnost da izađe na izbore. U anketi su učestvovala 342 ispitanika.

U Gračanici je na izborima za predsednika opštine 2017. godine odziv glasača iznosio 42,07 odsto.

Srđan Popović je tada, ispred Srpske liste, ubedljivo sa 6.985 glasova pobedio Aleksandra Čolića koji je osvojio 995 glasova u ime GI "Novi početak".

Na lokalnim izborima 2017. godine na teritoriji opštine Gračanica su, prema biračkom spisku, mogla da učestvuju 21.163 lica, dok će ovog 17. oktobra to moći da učini nešto manje ljudi - 20.671.

U opštini Gračanica će se 17. oktobra glasati u 13 biračkih centara na 30 glasačkih mesta.Ostale vesti

SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 01.03.2022