Vesti
Analiza

Građani nezadovoljni modelom nastave u školama

Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

S obizrom na "prašinu" koju je podigao Netfliksov dokumentarac "The Social Dilemma" spremili smo vam novo anketno pitanje:

Koliko prijatelja imate na Fejsbuku, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?", postavljeno polovinom avgusta, odgovorilo je 116 posetilaca našeg sajta.

Da su zadovoljni predloženim modelom jer je najbolji mogući u datim okolnostima potvrdilo je njih 14%.

Nešto više od dve trećine anketiranih (69%) modelom nastave nije zadovoljno jer im nije bilo jasno kako će nastava izgledati.

Malo manje od petine onih koji su odgovorili na anketno pitanje (17%) smatra da je nastava do okončanja pandemije kovida-19 morala da se odvija isključivo "na daljinu".

Sa zakašnjenjem od tri nedelje u odnosu na centralnu Srbiju, 21. septembra otvorene su škole u srpskim sredinama na Kosovu.

I dok se nadležni nadaju da će školska godina (pro)teći bez većih problema, mališani se raduju što su ponovo u školskim klupama sa svojim drugarima.

Svetska zdravstvena organizacija je krajem avgusta upozorila da se u Evropi očekuje “delikatan period” zbog početka nove školske godine.

Prema podacima od 18. ovog meseca, koronavirus u Srbiji je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika. Što se tiče srednjih škola, ukupno je zaraženo 16 učenika, a virus je sa posla udaljio 4 profesora.



Ostale vesti

Zajednica - Fantom začaranog kruga moći
Kada su 19. aprila 2013. godine, u Briselu, baronica Ketrin Ešton i srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali prvi sporazum između Beograda i Prištine, posle toga na Severu Kosova ništa nije bilo isto, piše Milivoje Mihajlović.
  • 27.09.2021
Zašto su razlike važne?
U vreme kada nadležni organi imaju mnogo poteškoća u borbi sa pandemijom na Kosovu se, kao i u nekim drugim zemljama, ove godine dva puta održavaju izbori. Za narod se može reći da je, u najmanju ruku, zbunjen i umoran od političkih zbivanja posledjnih godina, piše novinar Ljeart Hodža u nameri da pojasni zašto su predstojeći lokalni izbori drugačiji. I važni.
  • 20.09.2021
U svakom zlu postoji dobro
Često sedim i razmišljam koja je svrha mog života na Kosovu. Zašto sam iz Beograda došla u Prištinu i ovde započela nov život u svakom pogledu. Razmišljam o svemu kroz šta sam, kao pripadnica nacionalne manjine, prošla u Beogradu, a bilo je i lepih i ružnih trenutaka. Onda shvatim da sam zapravo u prednosti, jer razumem i saosećam sa ljudima na Kosovu, sa Albancima jer sam poreklom Albanka, a sa svima ostalima, jer nekada sam bila u njihovim cipelama, piše prevodilac i lektor Nora Bezera.
  • 13.09.2021
Digitalizacija - šansa za ekonomije u regionu
Prošle nedelje sam imao impresivan razgovor sa grupom inovativnih umova sa Kosova i iz Severne Makedonije. Bila je to razmena ideja sa mladim profesionalcima koji traže nove puteve, nove vizije. Ti kreativni ljudi traže mogućnosti, tako da njihov rad stvara korist za njih i društvo. Debata je bila deo #EUConnects 4 #FutureIsDigital kampanje koju moja kancelarija sprovodi tokom jula, piše Šef Kancelarije EU/Specijalni predstavnika EU ambasadora Tomaš Sunjog.
  • 30.07.2021
On zna gde ste
Ukoliko imate pametni telefon, on na svakih nekoliko minuta proverava vašu lokaciju. Blizu 60 odsto onih koji su učestvovali u našoj anketi svesno je te činjenice.
  • 25.07.2021
Beskrajno mirenje nepomirljivih
Kosovski Srbi smatraju da je proces dijaloga između Beograda i Prištine do sada generalno imao negativan uticaj na njihov svakodnevni život, da je obilovao odsustvom transparentnosti i objektivnih informacija o samom procesu, kao i nedostatkom predstavljanja njihovih autentičnih interesa. Sve napred navedeno predstavlja ključne nalaze istraživanja „Kosovski Srbi u procesu dijaloga“ koje su nedavno predstavili Aktiv i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).
  • 20.07.2021