Vesti
Analiza

Građani nezadovoljni modelom nastave u školama

Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

S obizrom na "prašinu" koju je podigao Netfliksov dokumentarac "The Social Dilemma" spremili smo vam novo anketno pitanje:

Koliko prijatelja imate na Fejsbuku, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?", postavljeno polovinom avgusta, odgovorilo je 116 posetilaca našeg sajta.

Da su zadovoljni predloženim modelom jer je najbolji mogući u datim okolnostima potvrdilo je njih 14%.

Nešto više od dve trećine anketiranih (69%) modelom nastave nije zadovoljno jer im nije bilo jasno kako će nastava izgledati.

Malo manje od petine onih koji su odgovorili na anketno pitanje (17%) smatra da je nastava do okončanja pandemije kovida-19 morala da se odvija isključivo "na daljinu".

Sa zakašnjenjem od tri nedelje u odnosu na centralnu Srbiju, 21. septembra otvorene su škole u srpskim sredinama na Kosovu.

I dok se nadležni nadaju da će školska godina (pro)teći bez većih problema, mališani se raduju što su ponovo u školskim klupama sa svojim drugarima.

Svetska zdravstvena organizacija je krajem avgusta upozorila da se u Evropi očekuje “delikatan period” zbog početka nove školske godine.

Prema podacima od 18. ovog meseca, koronavirus u Srbiji je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika. Što se tiče srednjih škola, ukupno je zaraženo 16 učenika, a virus je sa posla udaljio 4 profesora.Ostale vesti

Vašingtonski ne-sporazum, Trampovo jezero i ZSO
Ponovo pokrenuti posle 20 meseci blokade u julu ove godine, a predvođeni novim specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, Briselski pregovori su od početka bili ograničeni i podrivani Grenelovim paralelnim, tajnim pregovaračkim procesom. Potpisivanjem Vašingtonskih dokumenata Briselski proces je de fakto redukovan na pred-pregovore, pa početak pravih pregovora čeka ishod američkih predsedničkih izbora, odnosno dolazak na vlast nove administracije, smatra Bodo Veber iz berinskog Saveta za politiku demokratizacije (DPC).
  • 24.10.2020
Izgradnja mira na Kosovu
Dijalog (Beograda i Prištine) je poslednjih godina ometen predlogom o prekrajanju granica između Kosova i Srbije. Predlog o veštačkoj podeli su velikom većinom odbili i kosovski Srbi i kosovski Albanci. Rasprava o dobrim aspektima podele odnela je više godina tokom kojih su strane trebale da se fokusiraju na praktična pitanja koja vode normalizaciji odnosa, piše u autorskom tekstu Dejvid L. Filips*, direktor Programa za izgradnju mira i ljudska prava na Univerzitetu Kolumbija (Menhetn, Njujork).
  • 20.10.2020
Vučić, Hoti i „Trampovo jezero“
Dok se predsednik Kosova Hašim Tači trenutno bavi samo sobom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je postao pravi vuk u međunarodnoj i regionalnoj politici. Što jes’ - jes’, i on se bavi sobom, ali on ti je, brate, Srbija, pa se to podrazumeva. Kad se bavi sobom, bavi se i nacijom u isto vreme.
  • 01.10.2020
Nastava na daljinu iz ugla školskog psihologa
Izvođenje nastave i prenošenje znanja zahteva neposredan rad sa učenicima, postavljanje ciljeva i ishoda rada u nastavnom procesu i njihovo proveravanje kroz prisustvo i angažovanje učenika na času. Učenje na daljinu postalo je poseban izazov, kako za zaposlene u školi (učitelje, nastavnike, stručne saradnike), tako i za učenike i roditelje, smatra diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut Valentina Nikolić.
  • 25.09.2020
Od Briselskog sporazuma do Vašingtonskog dogovora
Posredovani pokušaji uređenja života, ili današnjim rečnikom kazano "normalizacije odnosa", između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji traju bezmalo dve i po decenije. Tačnije, još od vremena kada su prekaljeni, ali ne i tako uspešni, posrednici iz doba Jugoslovenske krize: Oven, Stolteberg, Mazovjecki, Ren i drugi pokušali da posreduju u postizanju dogovora o obrazovanju. Nakon toga su usledila manje ili više neuspešna nastojanja da se pronađu rešenja u različitim oblastima, od energetike do statusnih pitanja.
  • 23.09.2020
Šta je potpisano u Beloj kući?
Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su 04. septembra 2020. godine, u Vašingtonu u Beloj kući, potpisali pisma o namerama nakon pregovora koje je organizovala administracija Donalda Trampa. Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI), „think tank“ iz Beograda, je objavio detaljnu analizu dokumenata koji su potpisani, i izneo ocene dogovorenih tačaka, kao i mogućih dobitaka i gubitaka. Presednik upravnog odbora CDDRI Dušan Lj. Milenković osvrnuo se na najvažnije.
  • 11.09.2020