Vesti
Analiza

Građani nezadovoljni modelom nastave u školama

Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

S obizrom na "prašinu" koju je podigao Netfliksov dokumentarac "The Social Dilemma" spremili smo vam novo anketno pitanje:

Koliko prijatelja imate na Fejsbuku, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?", postavljeno polovinom avgusta, odgovorilo je 116 posetilaca našeg sajta.

Da su zadovoljni predloženim modelom jer je najbolji mogući u datim okolnostima potvrdilo je njih 14%.

Nešto više od dve trećine anketiranih (69%) modelom nastave nije zadovoljno jer im nije bilo jasno kako će nastava izgledati.

Malo manje od petine onih koji su odgovorili na anketno pitanje (17%) smatra da je nastava do okončanja pandemije kovida-19 morala da se odvija isključivo "na daljinu".

Sa zakašnjenjem od tri nedelje u odnosu na centralnu Srbiju, 21. septembra otvorene su škole u srpskim sredinama na Kosovu.

I dok se nadležni nadaju da će školska godina (pro)teći bez većih problema, mališani se raduju što su ponovo u školskim klupama sa svojim drugarima.

Svetska zdravstvena organizacija je krajem avgusta upozorila da se u Evropi očekuje “delikatan period” zbog početka nove školske godine.

Prema podacima od 18. ovog meseca, koronavirus u Srbiji je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika. Što se tiče srednjih škola, ukupno je zaraženo 16 učenika, a virus je sa posla udaljio 4 profesora.Ostale vesti

Kosovo: Događaji koji su obeležili 2020. godinu
Odlazeća godina ostaće upamćena po pojavi kovida-19, novog virusa koji je odneo brojne živote, promenio svakodnevicu građana, znatno oslabio privredu i ekonomiju. Međutim, politička nestabilnost, više promena vlasti i hapšenje nekadašnjih najuticajnih političkih lidera, svakako će ostati upamćeni na Kosovu. Ne treba zaboraviti ni brojne incidente i krađe zabeležene u srpskim sredinama.
  • 31.12.2020
Fejsbuk prijatelji ipak manje važni
Prema dostupnim podacima iz prošle godine, čak 89 procenata onih koji koriste internet u Srbiji ima nalog na Fejsbuku. Krajem septembra pitali smo vas: koliko prijatelja imate na (još uvek) najpopularnijoj društvenoj mreži, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?
  • 21.12.2020
O Fondu za razvoj severa Kosova
Transparentnost u funkcionisanju Fonda za razvoj je u najmanju ruku upitna, i to u svim svojim fazama. U javnosti je jedino poznato da Fondom upravlja Upravni odbor od tri člana kojim predsedava Specijalni predstavnik Evropske unije. Međutim, ne postoji javni dokument koji opisuje razvojne ciljeve ili očekivane rezultate koji se žele postići sredstvima Fonda, niti postoje merljivi pokazatelji uspeha. Takođe nema informacija o modalitetima upravljanja Fondom, sistemom izveštavanja ili mehanizmima komunikacije sa građanima, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz InTER-a.
  • 30.11.2020
O bezbednosti Srba na Kosovu iz perspektive Beograda
Nekome ko piše iz Beograda je teško da objektivno oceni bezbednosne prilike na Kosovu. U zavisnosti od toga kako se informiše, smatraće da je reč o prostoru na kome je sukob i dalje svakodnevnica, punom ekstremista, „lažnoj državi“, slučaju u kome je „zamrznuti konflikt“ najmanje loše rešenje. Tu je i problem pristrasnosti. Da bi se situacija sagledala objektivno, poželjno je da se o Kosovu ne razmišlja (samo) u kontekstu „kolevke Srpstva“. Uostalom, Srbi su tamo „ne-većinska zajednica“, važan deo kosovske multietničnosti, smatra izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE) Marko Savković.
  • 20.11.2020
Da li će DFC finansirati izgradnju Autoputa mira?
Izgradnju Autoputa mira će platiti građani Srbije i Kosova kroz kredite za koje ćemo se zadužiti kod evropskih banaka - Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma verovatno će izgradnja ovog autoputa biti delom finansirana i od kredita uzetog od DFC-a, razvojne banke Sjedinjenih Američkih Država. Na ovaj način DFC ulazi u trku na kreditnom tržištu Zapadnog Balkana na kome je borba sve zahtevnija. Ona nije samo ekonomska, već i geostrateška - pa, samim tim, i politička, piše za RTV Kim Dragiša Mijačić iz InTER-a.
  • 18.11.2020
O dijalogu se govori, ali on nikada nije počeo
Atmosfera pregovora - u kojima su dve strane primorane da sede za istim stolom, iako veruju da u pregovorima mogu samo nešto da izgube - istovremeno je i odraz odnosa između Srba i Albanaca, i utiče na njihovo još veće udaljavanje. Nakon deset godina trajanja „dijaloga o normalizaciji“ nije preterano reći da nijedan korak ka istinskoj normalizaciji odnosa dve zajednice nije načinjen, te da situacija nije mnogo različita od one u prvim, poratnim godinama, piše u autorskom tekstu za RTV Kim istoričar Petar Ristanović.
  • 13.11.2020