Vesti
Analiza

Građani nezadovoljni modelom nastave u školama

Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

S obizrom na "prašinu" koju je podigao Netfliksov dokumentarac "The Social Dilemma" spremili smo vam novo anketno pitanje:

Koliko prijatelja imate na Fejsbuku, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?", postavljeno polovinom avgusta, odgovorilo je 116 posetilaca našeg sajta.

Da su zadovoljni predloženim modelom jer je najbolji mogući u datim okolnostima potvrdilo je njih 14%.

Nešto više od dve trećine anketiranih (69%) modelom nastave nije zadovoljno jer im nije bilo jasno kako će nastava izgledati.

Malo manje od petine onih koji su odgovorili na anketno pitanje (17%) smatra da je nastava do okončanja pandemije kovida-19 morala da se odvija isključivo "na daljinu".

Sa zakašnjenjem od tri nedelje u odnosu na centralnu Srbiju, 21. septembra otvorene su škole u srpskim sredinama na Kosovu.

I dok se nadležni nadaju da će školska godina (pro)teći bez većih problema, mališani se raduju što su ponovo u školskim klupama sa svojim drugarima.

Svetska zdravstvena organizacija je krajem avgusta upozorila da se u Evropi očekuje “delikatan period” zbog početka nove školske godine.

Prema podacima od 18. ovog meseca, koronavirus u Srbiji je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika. Što se tiče srednjih škola, ukupno je zaraženo 16 učenika, a virus je sa posla udaljio 4 profesora.Ostale vesti

Dijalog, znanje i društveni napredak
Skoro svi društveni odnosi, upravo suprotno potrebama, zasnovani su na neistini i neznanju. U takvom društvu nemoguće je doći do istine, a bez saznavanja istine i suočavanja sa njom nemoguće je krenuti dalje. Ostaje se u magnovenju u kojem su Albanci i Srbi, u najvećoj meri, spremni samo za svoje viđenje istine. Umesto da se protiv neznanja bore na svim nivoima, nosioci vlasti neznanje prisutno u masama zloupotrebljavaju za svoje dnevnopolitičke (često prizemne) interese. Ovakvo stanje, nažalost, odgovara kvazi elitama, uključujući i međunarodnu zajednicu, piše u autorskom tekstu dr Aleksandar Ćorac.
  • 12.02.2021
U kom pravcu ide Zapadni Balkan?
Svedoci smo da se Zapadni Balkan suočava sa mnogim izazovima, počevši od političkih, socijalnih, ekonomskih, pa do integracijskih. Zahvaljujući situaciji nastaloj usled pandemije kovida-19, došlo je do povećanja količine radikalizma ili nacionalizma, što se, hteli mi to ili ne, mora prihvatiti kao opasnost jer već započete pozitivne procese ponovo vraća na početak, piše doktor ekonomije i bivši presednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu.
  • 11.02.2021
Čekajući pravi trenutak
Politika veoma često kreira pravi trenutak, ali i onaj kada nije baš idealno vreme da se nešto dogodi. Preko tri decenije traje najaktivniji deo konflikta između Srba i Albanaca i vrlo često se pomisli da je kraj blizu, ali se onda stvori novi procep i sve kreće iz početka. Pomirenje je težak i neophodan proces, kako bi sukobljena društva mogla da krenu napred. Kako god, smatram da je pogrešno čekati konačni sporazum kako bi se definisali odnosi, piše u autorskom tekstu novinar Idro Seferi.
  • 10.02.2021
Srbi i Albanci: Tuđi mač na kosovskom čvoru
Neće zvučati ohrabrujuće, ali pitanje Kosova i Metohije je od one vrste problema koji, jednostavno, nikada neće biti do kraja rešen, čak ni onda kada bi Srbija (tačnije, neka njena vlast) i de fakto i de jure priznala kosovsku nezavisnost, što se sada uzima kao ključ za konačno rešenje enigme tog tamnog vilajeta, navodi u autorskom tekstu novinar Ranko Pivljanin, aktuelni urednik i kolumnista na portalu Nova.rs.
  • 06.02.2021
Odgovornost
Koliko ste ljudi danas videli bez maske ili sa maskom koja prekriva samo usta ili visi ispod brade? Da li ste poštovali dva metra rastojanja u samoposluzi? Da li ste oprali ruke kako treba čim ste ušli u kuću? Da li ste odgovorni prema sebi u svojoj pandemijskoj svakodnevici i podjednako važno, da li ste odgovorni prema drugima, pita u autorskom tekstu Nenad Šebek, dugogodišnji novinar, konsultant za medije i građansko društvo.
  • 05.02.2021
Prve vakcine podelile javnost
Za vakcinaciju se u Srbiji, prema poslednjim izveštajima medija, prijavilo više od 850 hiljada ljudi, a vakcinisano je oko pola miliona. Krajem decembra, nakon prvih primena vakcine protiv kovida-19 u svetu, pitali smo vas da li ste opušteniji. Rezultati ankete su prilično izjednačeni, ali kao da se naslućuje "svetlo na kraju tunela".
  • 03.02.2021