Vesti
Analiza

Građani nezadovoljni modelom nastave u školama

Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

S obizrom na "prašinu" koju je podigao Netfliksov dokumentarac "The Social Dilemma" spremili smo vam novo anketno pitanje:

Koliko prijatelja imate na Fejsbuku, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?", postavljeno polovinom avgusta, odgovorilo je 116 posetilaca našeg sajta.

Da su zadovoljni predloženim modelom jer je najbolji mogući u datim okolnostima potvrdilo je njih 14%.

Nešto više od dve trećine anketiranih (69%) modelom nastave nije zadovoljno jer im nije bilo jasno kako će nastava izgledati.

Malo manje od petine onih koji su odgovorili na anketno pitanje (17%) smatra da je nastava do okončanja pandemije kovida-19 morala da se odvija isključivo "na daljinu".

Sa zakašnjenjem od tri nedelje u odnosu na centralnu Srbiju, 21. septembra otvorene su škole u srpskim sredinama na Kosovu.

I dok se nadležni nadaju da će školska godina (pro)teći bez većih problema, mališani se raduju što su ponovo u školskim klupama sa svojim drugarima.

Svetska zdravstvena organizacija je krajem avgusta upozorila da se u Evropi očekuje “delikatan period” zbog početka nove školske godine.

Prema podacima od 18. ovog meseca, koronavirus u Srbiji je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika. Što se tiče srednjih škola, ukupno je zaraženo 16 učenika, a virus je sa posla udaljio 4 profesora.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022