Vesti
Analiza

Godina prođe, licenca nikad

Iako je do kraja godine ostalo još samo par dana, nema rešenja za problem regulacije snabdevanja i naplate električne energije korisnicima u opštinama na severu Kosova.  Ova svojevrsna telenovela sa elementima trilera i akcione drame, puna melanholičnih, zabavnih i bizarnih preokreta još uvek je bliža početku nego kraju raspleta. A godina prođe, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).
 • 27.12.2021
 • 09:09 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, autor Dragiša Mijačić
 • komentara:
 • pregleda: 1035
Godina prođe, licenca nikad
Ilustracija (Foto Pixabay)

Sve je počelo onom starom izrekom: pazi šta želiš, možda će ti se i ostvari. Vlada Kosova je preko KOSTT-a želela da postane članica Evropske mreže operatora prenosnih sistema ENTSO-E, što se i desilo u decembru prošle godine. Članstvo KOSTT-a u ENTSO-E je deo sporazuma o energetici postignutog između Srbije i Kosova u Briselu. Ovo ne bi bilo sporno da su se ispunile ostale odredbe pomenutog sporazuma, koje podrazumevaju registraciju i licenciranje dve kompanije Srbije, prvu za trgovinu električnom energijom na Kosovu a drugu za snabdevanje i distribuciju električne energije. Ove kompanije bi bile u vlasništvu Elektroprivrede Srbije i funkcionisale bi uglavnom u opštinama na severu Kosova. Prva kompanija nikad nije registrovana niti ima naznaka da će se to desiti, dok je druga, „Elektrosever d.o.o.“ registrovana ali nikad nije dobila potrebnu licencu za rad.

Članstvom KOSTT-a u ENTSO-E u decembru prošle godine Kosovo je dobilo mogućnost kontrole prenosa električne energije, čime je onemogućeno snabdevanje električnom energijom korisnika sa severa Kosova dalekovodom iz Srbije. Sa druge strane, niti KOSTT niti Vlada Kosova nisu izašli sa planom kako će rešiti problem snabdevanja i naplate električne energije korisnicima na severu Kosova. Jedino su odlučni u tome da ne izdaju licencu kompaniji „Elektrosever“, iako su u obavezi da to učine prema sporazumu potpisanom u Briselu.

Početkom maja ove godine Skupština Kosova je donela odluku da KOSTT pokrije troškove utrošene električne energije u narednih šest meseci. Za period od decembra prošle godine do maja ove niko nije ni pitao, niti je ko objasnio. Potpuno očekivano, od maja do novembra se niko nije bavio ovim problemom pa je novom odlukom Vlada Kosova naložila KOSTT-u da nastavi snabdevanje do kraja godine. U nekom trenutku KOSTT se oglasio da neće više da pokriva troškove električne energije korisnicima na severu Kosova, ali nije došlo do prekida u elektrosnabdevanju.

U međuvremenu se situacija znatno zakomplikovala, prvo sa nezapamćenim globalnim rastom cene električne energije koji se desio u oktobru, a zatim sa problemima sa kvarovima na dva bloka u termoelektrani Kosovo B i na „ispadanju iz sistema“ dva bloka termoelektrane Kosovo A koji su se desili u decembru. Ovi problemi su rezultirali višesatnim restrikcijama električne energije koje su pogodile celo Kosovo, uključujući i korisnike na severu. Neophodno je kupiti struju po astronomskim cenama, Albanija ne može pomoći jer nema ni za sebe a članstvo u ENSTO-E dolazi na naplatu kroz probleme u transmisiji električne energije preko dalekovoda u Srbiji.

Problemi na snabdevanjem i naplatom električne energije na severu Kosova ne mogu se rešiti bez licenciranja kompanije Elektrosever d.o.o. koja jedina ima znanje i tehničke kapacitete da sprovede neophodne aktivnosti. Trenutna energetska kriza je odlična prilika da se započne sa procesom identifikacije korisnika i njihove potrošnje, kao i identifikacije energetskih gubitaka. Ovim će se doprineti efikasnosti elektro-sistema ne samo na severu, već i u ostalim delovima Kosova. Svako dalje odlaganje izdavanja licence je štetno ne samo za budžet, već i za građane Kosova koji će pokriti troškove snabdevanja električne energije kroz plaćanje uvećanih računa za struju.

Po svoj prilici rešenje za regulaciju snabdevanja električnom energijom korisnika na severu Kosova će sačekati tople prolećne dane. Referendumska podrška koju je Kurti dobio na izborima obrnuto je srazmerna njegovim kognitivnim sposobnostima da rešava probleme u realnom vremenu. Uskoro će Kurti izaći sa još jednim objašnjenjem da je za rešavanje problema sa strujom na severu kriva Srbija, prethodna vlada, verovatno i Nikola Tesla lično. Možda mu neko i poveruje, ako bude imao struje da čuje njegove reči. Rešenja nema ni u daljoj perspektivi, jedino je izvesno da će restrikcije potrajati do kraja zimske sezone. Pitanje je da li će Kurtijeva vlada izdržati do tad... Tik-tak, tik-tak.

 

Tekst je napisan u okviru inicijative OPEN koju finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), a doprinos je InTER-a. Stavovi izraženi u njemu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno stavove KFOS-a.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
 • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
 • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
 • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
 • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
 • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
 • 17.10.2022