Vesti
Analiza

Godina prođe, licenca nikad

Iako je do kraja godine ostalo još samo par dana, nema rešenja za problem regulacije snabdevanja i naplate električne energije korisnicima u opštinama na severu Kosova.  Ova svojevrsna telenovela sa elementima trilera i akcione drame, puna melanholičnih, zabavnih i bizarnih preokreta još uvek je bliža početku nego kraju raspleta. A godina prođe, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).
 • 27.12.2021
 • 09:09 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, autor Dragiša Mijačić
 • komentara:
 • pregleda: 419
Godina prođe, licenca nikad
Ilustracija (Foto Pixabay)

Sve je počelo onom starom izrekom: pazi šta želiš, možda će ti se i ostvari. Vlada Kosova je preko KOSTT-a želela da postane članica Evropske mreže operatora prenosnih sistema ENTSO-E, što se i desilo u decembru prošle godine. Članstvo KOSTT-a u ENTSO-E je deo sporazuma o energetici postignutog između Srbije i Kosova u Briselu. Ovo ne bi bilo sporno da su se ispunile ostale odredbe pomenutog sporazuma, koje podrazumevaju registraciju i licenciranje dve kompanije Srbije, prvu za trgovinu električnom energijom na Kosovu a drugu za snabdevanje i distribuciju električne energije. Ove kompanije bi bile u vlasništvu Elektroprivrede Srbije i funkcionisale bi uglavnom u opštinama na severu Kosova. Prva kompanija nikad nije registrovana niti ima naznaka da će se to desiti, dok je druga, „Elektrosever d.o.o.“ registrovana ali nikad nije dobila potrebnu licencu za rad.

Članstvom KOSTT-a u ENTSO-E u decembru prošle godine Kosovo je dobilo mogućnost kontrole prenosa električne energije, čime je onemogućeno snabdevanje električnom energijom korisnika sa severa Kosova dalekovodom iz Srbije. Sa druge strane, niti KOSTT niti Vlada Kosova nisu izašli sa planom kako će rešiti problem snabdevanja i naplate električne energije korisnicima na severu Kosova. Jedino su odlučni u tome da ne izdaju licencu kompaniji „Elektrosever“, iako su u obavezi da to učine prema sporazumu potpisanom u Briselu.

Početkom maja ove godine Skupština Kosova je donela odluku da KOSTT pokrije troškove utrošene električne energije u narednih šest meseci. Za period od decembra prošle godine do maja ove niko nije ni pitao, niti je ko objasnio. Potpuno očekivano, od maja do novembra se niko nije bavio ovim problemom pa je novom odlukom Vlada Kosova naložila KOSTT-u da nastavi snabdevanje do kraja godine. U nekom trenutku KOSTT se oglasio da neće više da pokriva troškove električne energije korisnicima na severu Kosova, ali nije došlo do prekida u elektrosnabdevanju.

U međuvremenu se situacija znatno zakomplikovala, prvo sa nezapamćenim globalnim rastom cene električne energije koji se desio u oktobru, a zatim sa problemima sa kvarovima na dva bloka u termoelektrani Kosovo B i na „ispadanju iz sistema“ dva bloka termoelektrane Kosovo A koji su se desili u decembru. Ovi problemi su rezultirali višesatnim restrikcijama električne energije koje su pogodile celo Kosovo, uključujući i korisnike na severu. Neophodno je kupiti struju po astronomskim cenama, Albanija ne može pomoći jer nema ni za sebe a članstvo u ENSTO-E dolazi na naplatu kroz probleme u transmisiji električne energije preko dalekovoda u Srbiji.

Problemi na snabdevanjem i naplatom električne energije na severu Kosova ne mogu se rešiti bez licenciranja kompanije Elektrosever d.o.o. koja jedina ima znanje i tehničke kapacitete da sprovede neophodne aktivnosti. Trenutna energetska kriza je odlična prilika da se započne sa procesom identifikacije korisnika i njihove potrošnje, kao i identifikacije energetskih gubitaka. Ovim će se doprineti efikasnosti elektro-sistema ne samo na severu, već i u ostalim delovima Kosova. Svako dalje odlaganje izdavanja licence je štetno ne samo za budžet, već i za građane Kosova koji će pokriti troškove snabdevanja električne energije kroz plaćanje uvećanih računa za struju.

Po svoj prilici rešenje za regulaciju snabdevanja električnom energijom korisnika na severu Kosova će sačekati tople prolećne dane. Referendumska podrška koju je Kurti dobio na izborima obrnuto je srazmerna njegovim kognitivnim sposobnostima da rešava probleme u realnom vremenu. Uskoro će Kurti izaći sa još jednim objašnjenjem da je za rešavanje problema sa strujom na severu kriva Srbija, prethodna vlada, verovatno i Nikola Tesla lično. Možda mu neko i poveruje, ako bude imao struje da čuje njegove reči. Rešenja nema ni u daljoj perspektivi, jedino je izvesno da će restrikcije potrajati do kraja zimske sezone. Pitanje je da li će Kurtijeva vlada izdržati do tad... Tik-tak, tik-tak.

 

Tekst je napisan u okviru inicijative OPEN koju finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), a doprinos je InTER-a. Stavovi izraženi u njemu pripadaju isključivo autoru i ne predstavljaju nužno stavove KFOS-a.Ostale vesti

Odbrojavanje do prebrojavanja
Na Kosovu je postalo floskula započinjanje svaku analize ili teksta sa "prošlo je dve decenije od završetka ratnih dejstava" za kojom, po ustaljenom običaju, slede argumentovane žalopojke o lošem stanju u svim oblastima i dimenzijama života na ovom postkonfliktno užarenom prostoru. Uprkos tome, nemoguće je izbeći zamku ponavljanja, te povodom popisa stanovništva ne zajadikovati kako na Kosovu već četrdeset godina nije održan niti jedan koji je bio regularan, adekvatno sproveden, nebojkotovan i u potpunosti uspešan. Zaista, poslednji valjano sproveden popis održan je daleke 1981. godine, pre ratnih vrtloga i tranzicionih lutanja, koji će, po svemu sudeći, u mnogome predodrediti karakter nastupajućeg popisa na Kosovu.
 • 17.01.2022
Kosovo: Zagađeni voda, vazduh i zemljište
Đorđe iz Radeva ne voli kišu i čim se naoblači gleda u nebo, pa zatim u Sitnicu. Upravo je reka pored koje je odrastao 11. januara 2021. godine potopila sve što je godinama stvarao. Dragan iz Gračanice u svađi je sa vetrom, ne može da podnese prašinu koja se nakon njega podigne sa jalovine koja mu je uništila pluća. Prašine se nagutao i Milan iz Stanišora jer kamioni, prevozeći kamen, neprestano prolaze pored njegove kuće. Milan je nekada imao pčele, ali su od prašine uginule. Zoran iz Lapljeg Sela je voleo leto, voleo je da na terasi pije jutarnju kafu sa suprugom. Ne voli ga više, jer se smrad Gračanke manje oseća zimi. Dobrivoje i Idriz su odrasli u Sirinićkoj župi, uz planinske izvore, a sada se zajednički bore da im ne oduzmu vodu za piće i zarobe reke u cevi. Ima još Dobrivoja, Milana, Dragana... ima ih svuda i svi smo mi - oni, i svi su oni - mi, napisala je u autorskom tekstu za RTV Kim novinarka Milena Maksimović.
 • 10.01.2022
Nema vere u prolećni sporazum o tablicama
Nakon što u aprilu 2022. godine istekne šest meseci tokom kojih Beograd i Priština treba da se dogovore oko registarskih tablica, građani će nastaviti da koriste nalepnice jer strane neće postići sporazum, smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
 • 02.01.2022
Kosovo 2021. godine: Pandemija, vakcine, sukobi, izbori, hapšenja, suđenja...
Odlazeću godinu obeležila je pandemija koronavirusa ali i proces vakcinacije protiv kovida-19. Posedice ove bolesti se, nažalost, još uvek osećaju, kako po pitanju zdravlja ljudi, tako i po pitanju ekonomije, privrede, normalnog načina života. Međutim, 2021. godinu obeležili su i politički događaji i krize izazvane odlukama predstavnika kosovske vlasti. Bilo je i nekoliko hapšenja, a počela su i nastavljena suđenja.
 • 29.12.2021
SPC i problem Kosova: Bez razgovora nema života sa drugim
U procesu rešavanja kosovskog problema, svakako da je neizbežno pitanje Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji. I dok se političari, ministri, izaslanici menjaju, SPC je ta koja o(p)staje uz svoj narod i ona je to vezivno tkivo oko koga se sabira srpski narod na KiM, smatra teolog i veroučitelj Mladen Aleksić*.
 • 20.12.2021
Sa Kosova, na Kosovo: Sloboda kretanja
Slobodno kretanje, suštinski, ima tri aspekta i odnosi se na slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala. Bez obzira na to što je ostvaren izvestan napredak u odnosu na posleratne godine u vezi sa kretanjem ljudi, taj aspekt slobode se i dalje nalazi na niskom, nezadovoljavajućem nivou, piše u autorskom tekstu direktor RTV Mir Nenad Radosavljević.
 • 13.12.2021