Vesti
Analiza

Fejsbuk prijatelji ipak manje važni

Prema dostupnim podacima iz prošle godine, čak 89 procenata onih koji koriste internet u Srbiji ima nalog na Fejsbuku. Krajem septembra pitali smo vas: koliko prijatelja imate na (još uvek) najpopularnijoj društvenoj mreži, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?
Fejsbuk prijatelji ipak manje važni
Ilustracija (Foto Pixabay)

NOVA ANKETA

Iako je nejasno kada će vakcina protiv kovida-19 biti široko dostupna u ovom delu sveta, u nekim državama vakcinacija je već u toku. Meštani centralnog Kosova su krajem prve dekade decembra 2020. imali podeljena mišljenja o vakcinama. Zato vas pitamo:

Da li ste opušteniji nakon prvih primena vakcine protiv kovida-19 u svetu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Najviše ispitanika, njih 55% od ukupno 133 koji su uzeli učešće u anketi, odlučilo se za odgovor "više od hiljadu na Fejsbuku, desetak mi je zaista bitno".

Čak petina posetilaca našeg portala po sopstvenom priznanju nema nalog na ovoj društvenoj mreži, a isti procenat (21%) ima manje od 100 prijatelja na Fejsbuku.

Više od dve hiljade virtuelnih prijatelja, koje smatra podjedako važnim kao i one iz realnog života, ima samo 3% anketiranih.

Rezulate ankete možete pogledati OVDE.

Na osnovu matrice ponašanja korisnika društvenih mreža u Srbiji, zaključak je da se sadržaji objavljeni na njima proveravaju nekoliko puta u toku dana, a blizu polovine svih korisnika naloge na društvenim mrežama stalno proverava čim ujutru ustane.

Najveći broj korisnika na društvenim mrežama najviše interesuju aktivnosti i sadržaji koje dele njihovi prijatelji, ali je izražen i interes za sadržaje koje plasiraju brendovi i magazini, televizije i portali sa vestima.Ostale vesti

Zajednica - Fantom začaranog kruga moći
Kada su 19. aprila 2013. godine, u Briselu, baronica Ketrin Ešton i srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali prvi sporazum između Beograda i Prištine, posle toga na Severu Kosova ništa nije bilo isto, piše Milivoje Mihajlović.
  • 27.09.2021
Zašto su razlike važne?
U vreme kada nadležni organi imaju mnogo poteškoća u borbi sa pandemijom na Kosovu se, kao i u nekim drugim zemljama, ove godine dva puta održavaju izbori. Za narod se može reći da je, u najmanju ruku, zbunjen i umoran od političkih zbivanja posledjnih godina, piše novinar Ljeart Hodža u nameri da pojasni zašto su predstojeći lokalni izbori drugačiji. I važni.
  • 20.09.2021
U svakom zlu postoji dobro
Često sedim i razmišljam koja je svrha mog života na Kosovu. Zašto sam iz Beograda došla u Prištinu i ovde započela nov život u svakom pogledu. Razmišljam o svemu kroz šta sam, kao pripadnica nacionalne manjine, prošla u Beogradu, a bilo je i lepih i ružnih trenutaka. Onda shvatim da sam zapravo u prednosti, jer razumem i saosećam sa ljudima na Kosovu, sa Albancima jer sam poreklom Albanka, a sa svima ostalima, jer nekada sam bila u njihovim cipelama, piše prevodilac i lektor Nora Bezera.
  • 13.09.2021
Digitalizacija - šansa za ekonomije u regionu
Prošle nedelje sam imao impresivan razgovor sa grupom inovativnih umova sa Kosova i iz Severne Makedonije. Bila je to razmena ideja sa mladim profesionalcima koji traže nove puteve, nove vizije. Ti kreativni ljudi traže mogućnosti, tako da njihov rad stvara korist za njih i društvo. Debata je bila deo #EUConnects 4 #FutureIsDigital kampanje koju moja kancelarija sprovodi tokom jula, piše Šef Kancelarije EU/Specijalni predstavnika EU ambasadora Tomaš Sunjog.
  • 30.07.2021
On zna gde ste
Ukoliko imate pametni telefon, on na svakih nekoliko minuta proverava vašu lokaciju. Blizu 60 odsto onih koji su učestvovali u našoj anketi svesno je te činjenice.
  • 25.07.2021
Beskrajno mirenje nepomirljivih
Kosovski Srbi smatraju da je proces dijaloga između Beograda i Prištine do sada generalno imao negativan uticaj na njihov svakodnevni život, da je obilovao odsustvom transparentnosti i objektivnih informacija o samom procesu, kao i nedostatkom predstavljanja njihovih autentičnih interesa. Sve napred navedeno predstavlja ključne nalaze istraživanja „Kosovski Srbi u procesu dijaloga“ koje su nedavno predstavili Aktiv i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).
  • 20.07.2021