Vesti
Analiza

Fejsbuk prijatelji ipak manje važni

Prema dostupnim podacima iz prošle godine, čak 89 procenata onih koji koriste internet u Srbiji ima nalog na Fejsbuku. Krajem septembra pitali smo vas: koliko prijatelja imate na (još uvek) najpopularnijoj društvenoj mreži, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?
Fejsbuk prijatelji ipak manje važni
Ilustracija (Foto Pixabay)

NOVA ANKETA

Iako je nejasno kada će vakcina protiv kovida-19 biti široko dostupna u ovom delu sveta, u nekim državama vakcinacija je već u toku. Meštani centralnog Kosova su krajem prve dekade decembra 2020. imali podeljena mišljenja o vakcinama. Zato vas pitamo:

Da li ste opušteniji nakon prvih primena vakcine protiv kovida-19 u svetu?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Najviše ispitanika, njih 55% od ukupno 133 koji su uzeli učešće u anketi, odlučilo se za odgovor "više od hiljadu na Fejsbuku, desetak mi je zaista bitno".

Čak petina posetilaca našeg portala po sopstvenom priznanju nema nalog na ovoj društvenoj mreži, a isti procenat (21%) ima manje od 100 prijatelja na Fejsbuku.

Više od dve hiljade virtuelnih prijatelja, koje smatra podjedako važnim kao i one iz realnog života, ima samo 3% anketiranih.

Rezulate ankete možete pogledati OVDE.

Na osnovu matrice ponašanja korisnika društvenih mreža u Srbiji, zaključak je da se sadržaji objavljeni na njima proveravaju nekoliko puta u toku dana, a blizu polovine svih korisnika naloge na društvenim mrežama stalno proverava čim ujutru ustane.

Najveći broj korisnika na društvenim mrežama najviše interesuju aktivnosti i sadržaji koje dele njihovi prijatelji, ali je izražen i interes za sadržaje koje plasiraju brendovi i magazini, televizije i portali sa vestima.Ostale vesti

Dijalog, znanje i društveni napredak
Skoro svi društveni odnosi, upravo suprotno potrebama, zasnovani su na neistini i neznanju. U takvom društvu nemoguće je doći do istine, a bez saznavanja istine i suočavanja sa njom nemoguće je krenuti dalje. Ostaje se u magnovenju u kojem su Albanci i Srbi, u najvećoj meri, spremni samo za svoje viđenje istine. Umesto da se protiv neznanja bore na svim nivoima, nosioci vlasti neznanje prisutno u masama zloupotrebljavaju za svoje dnevnopolitičke (često prizemne) interese. Ovakvo stanje, nažalost, odgovara kvazi elitama, uključujući i međunarodnu zajednicu, piše u autorskom tekstu dr Aleksandar Ćorac.
  • 12.02.2021
U kom pravcu ide Zapadni Balkan?
Svedoci smo da se Zapadni Balkan suočava sa mnogim izazovima, počevši od političkih, socijalnih, ekonomskih, pa do integracijskih. Zahvaljujući situaciji nastaloj usled pandemije kovida-19, došlo je do povećanja količine radikalizma ili nacionalizma, što se, hteli mi to ili ne, mora prihvatiti kao opasnost jer već započete pozitivne procese ponovo vraća na početak, piše doktor ekonomije i bivši presednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu.
  • 11.02.2021
Čekajući pravi trenutak
Politika veoma često kreira pravi trenutak, ali i onaj kada nije baš idealno vreme da se nešto dogodi. Preko tri decenije traje najaktivniji deo konflikta između Srba i Albanaca i vrlo često se pomisli da je kraj blizu, ali se onda stvori novi procep i sve kreće iz početka. Pomirenje je težak i neophodan proces, kako bi sukobljena društva mogla da krenu napred. Kako god, smatram da je pogrešno čekati konačni sporazum kako bi se definisali odnosi, piše u autorskom tekstu novinar Idro Seferi.
  • 10.02.2021
Srbi i Albanci: Tuđi mač na kosovskom čvoru
Neće zvučati ohrabrujuće, ali pitanje Kosova i Metohije je od one vrste problema koji, jednostavno, nikada neće biti do kraja rešen, čak ni onda kada bi Srbija (tačnije, neka njena vlast) i de fakto i de jure priznala kosovsku nezavisnost, što se sada uzima kao ključ za konačno rešenje enigme tog tamnog vilajeta, navodi u autorskom tekstu novinar Ranko Pivljanin, aktuelni urednik i kolumnista na portalu Nova.rs.
  • 06.02.2021
Odgovornost
Koliko ste ljudi danas videli bez maske ili sa maskom koja prekriva samo usta ili visi ispod brade? Da li ste poštovali dva metra rastojanja u samoposluzi? Da li ste oprali ruke kako treba čim ste ušli u kuću? Da li ste odgovorni prema sebi u svojoj pandemijskoj svakodnevici i podjednako važno, da li ste odgovorni prema drugima, pita u autorskom tekstu Nenad Šebek, dugogodišnji novinar, konsultant za medije i građansko društvo.
  • 05.02.2021
Prve vakcine podelile javnost
Za vakcinaciju se u Srbiji, prema poslednjim izveštajima medija, prijavilo više od 850 hiljada ljudi, a vakcinisano je oko pola miliona. Krajem decembra, nakon prvih primena vakcine protiv kovida-19 u svetu, pitali smo vas da li ste opušteniji. Rezultati ankete su prilično izjednačeni, ali kao da se naslućuje "svetlo na kraju tunela".
  • 03.02.2021