Vesti
Analiza

“Doći će bolji dani za sve nas”

"Romi ove godine neće biti mogućnosti da ukažu na sve probleme romske zajednice i sve ono sa čime se kao narod susreću, a razlog je pandemija koronavirusa i borba koju vodi ceo svet", smatra predstavnik romske zajednice na Kosovu Gazmen Salijević.

“Doći će bolji dani za sve nas”
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Salijević u autorskom tekstu dostavljenom našoj redakciji navodi da se "do danas nijedna institucija, bila politička, socijalna ili kulturna, nije ozbiljno bavila rešavanjem problema koje imaju Romi na Kosovu" dodajući da je trenutni položaj Roma na Kosovu veoma težak, kako u političkom, tako i u ekonomskom, socijalnom i kulturnom pogledu.
  
On apeluje na međunarodne i domaće istitucije da se ne sete Roma samo na današnji dan, već da se kontinuirano zalažu za "promenu njihovog stanja i pozicije".
 
”Mi živimo na marginama društva i to ne našom voljom, nego voljom sistema koji nas je konstantno diskriminisao i stavio na kraj. I pored naše dobre volje za integracijom, za suživotom, ni politički ni društveni sistem nisu bili spremni da nam pomognu i nisu bili iskreni u želji da zajedničkim snagama prebrodimo stereotipe i sve ono čime nas većinska zajednica etiketira”, napisao je Salijević.
 
Dodaje da Romima nedostaje istinsko i programsko investiranje u obrazovanje, bez koga je nemoguće imati zdravu naciju koja ima budućnost.
 
“Dragi prijatelji, da ne bi Romi u vašem peru ili na ekranima vaših računara bili samo ulični pevači, prosjaci, perači šoferšajbni na glavnim putevima vaših gradova, priđite i upoznajte nas! Dajte nam istinsku i pravu šansu, ne onu koju morate da date, zarad kojekakvih standarda ili nekih međunarodnih uslova, već čoveka radi”, zaključuje Salijević svoj autorski tekst.
 Ostale vesti

Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
  • 11.08.2020
Dijalog o strahu od kompromisa
Svako rešenje koje bi se rodilo iz briselskog procesa, na koncu će doći na superviziju u Savet bezbednosti, a u tom telu, ono, ako nije stvarni kompromis – nema nikakve šanse da dobije „zeleno svetlo“ svih pet članica najvišeg tela Ujedinjenih nacija, piše u autorskom tekstu politikolog Cvijetin Milivojević.
  • 31.07.2020
Civilno društvo u dijalogu BG i PR: Veliki potencijal, mali uticaj
"Uprkos brojnim vezama i kvalitetnim partnerstvima koja su uspostavljena, civilni sektor u Srbiji je na neki način "sam" jer su sa druge strane organizacije koje, budući posvećene nastavku i zaokruženju procesa izgradnje države Kosovo, teško mogu razumeti "naše" dileme i razlike u mišljenju. A potrebno nam je. Sa jasnim, deljenim razumevanjem toga šta je normalizacija, možemo biti ozbiljna grupa za pritisak, takva koja će dopreti do donosilaca odluka", piše u autorskom tekstu za RTV Kim izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković.
  • 13.07.2020
“Do dogovora teško sa kompromitovanim liderima“
Brisel je dobio novu šansu da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, ali je taj proces dug i bremenit, složili su se Borko Stefanović, Rada Trajković i Augustina Paljokaj na debati Mitrovačkog društvenog kluba.
  • 09.07.2020
Virus sprečava odlazak na more
Više od polovine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi i negativno odgovorili na pitanje da li će se ovog leta odmarati na moru, glavni razlog za takvu odluku vidi u strahu od zaraze koronavirusom.
  • 01.07.2020
Dvojezičnost na Kosovu – više od simbolike, manje od realnosti
Proklamovanje službene ravnopravnosti albanskog i srpskog jezika na Kosovu postavilo je visoko lestivcu za kosovske institucije kada je zaštita jezičkih prava u pitanju. Pored često navođenih finansijskih i kadrovskih ograničenja, poteškoće u ostvarivanju dvojezičnosti na Kosovu proizlaze i iz ređe pominjanog odsustva volje za njenim poštovanjem, ali i iz neadekvatnog razumevanja toga šta ona tačno podrazumeva, navodi u autorkom tekstu za RTV Kim Ognjen Gogić, menadžer projekta “Kreiranje dvojezičnog Kosova” u NVO "Aktiv".
  • 29.06.2020