Vesti
Analiza

“Doći će bolji dani za sve nas”

"Romi ove godine neće biti mogućnosti da ukažu na sve probleme romske zajednice i sve ono sa čime se kao narod susreću, a razlog je pandemija koronavirusa i borba koju vodi ceo svet", smatra predstavnik romske zajednice na Kosovu Gazmen Salijević.

“Doći će bolji dani za sve nas”
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Salijević u autorskom tekstu dostavljenom našoj redakciji navodi da se "do danas nijedna institucija, bila politička, socijalna ili kulturna, nije ozbiljno bavila rešavanjem problema koje imaju Romi na Kosovu" dodajući da je trenutni položaj Roma na Kosovu veoma težak, kako u političkom, tako i u ekonomskom, socijalnom i kulturnom pogledu.
  
On apeluje na međunarodne i domaće istitucije da se ne sete Roma samo na današnji dan, već da se kontinuirano zalažu za "promenu njihovog stanja i pozicije".
 
”Mi živimo na marginama društva i to ne našom voljom, nego voljom sistema koji nas je konstantno diskriminisao i stavio na kraj. I pored naše dobre volje za integracijom, za suživotom, ni politički ni društveni sistem nisu bili spremni da nam pomognu i nisu bili iskreni u želji da zajedničkim snagama prebrodimo stereotipe i sve ono čime nas većinska zajednica etiketira”, napisao je Salijević.
 
Dodaje da Romima nedostaje istinsko i programsko investiranje u obrazovanje, bez koga je nemoguće imati zdravu naciju koja ima budućnost.
 
“Dragi prijatelji, da ne bi Romi u vašem peru ili na ekranima vaših računara bili samo ulični pevači, prosjaci, perači šoferšajbni na glavnim putevima vaših gradova, priđite i upoznajte nas! Dajte nam istinsku i pravu šansu, ne onu koju morate da date, zarad kojekakvih standarda ili nekih međunarodnih uslova, već čoveka radi”, zaključuje Salijević svoj autorski tekst.
 Ostale vesti

Kosovske paralelne ravni
Postoji nekakva dodirna tačka, zajednički imenitelj beogradske i prištinske vlasti. Simulakrum institucija, težak deficit demokratije i višak kriminala, najčešće povezanog sa vrhom vlasti. Brojne afere, podugačak je spisak poznatih sa obe strane administrativne linije, najčešće uopšte ili nerasvetljenih do kraja, oporo svedoče ozbiljno kašnjenje razvoja društava, navodi u autorskom tekstu za RTV Kim novinar Đorđe Vlajić.
  • 05.06.2020
Ustavni sud Kosova i kvadratura kruga
Poteškoće Ustavnog suda da se nosi sa sadašnjom odlukom nisu samo, čak ni prvenstveno, problem sudija, njihove pravne ekspertize, profesionalne etike, ličnog integriteta i političke nezavisnosti. Iza njih stoji strukturalni problem na Kosovu koji se ogleda kroz Ustav, piše u autorskom tekstu za RTV Kim Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.
  • 03.06.2020
Nastavak razgovora na jesen?
Polovina posetilaca portala radiokim.net koji su odgovorili na anketno pitanje u vezi sa terminom nastavka razgovora Prištine i Beograda o sveobuhvatnom sporazumu o normalizacIji odnosa smatra da će oni biti nastavljeni ove jeseni.
  • 02.06.2020
Pandemija ’’testirala veze’’ EU i Zapadnog Balkana
Evropska unija je aktivna u regionu Zapadnog Balkana na različite načine. Prema podacima Evropske komisije iz 2019. godine, kompanije iz EU su najveći investitori, sa više od 10 milijardi evra uloženih u region tokom poslednjih pet godina. Uz to, EU je najveći trgovinski partner Zapadnog Balkana sa ukupnom trgovinom između EU i regiona u vrednosti od 54 milijarde evra u 2018. godini, podseća Dejvis Caka (Nteivis Tsaka), istraživač saradnik Programa za Jugoistočnu Evropu pri Grčkoj fondaciji za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP).
  • 01.06.2020
Priča o Balkanu: Svi u istom ili svako u svom čamcu?
Vremena koja nose izazove zahtevaju trenutna rešenja, kao i solidarnost i saradnju. Ova pandemija će prodrmati svet iz temelja i u sada nije vreme da se države takmiče, niti da vode političke kampanje, jer nije u pitanju trka ko će prvi prevazići krizu, piše u autorskom tekstu Panajota Bercima (Panagiota Bertsima), istraživač saradnik Programa za Jugoistočnu Evropu Grčke fondacije za evropsku i međunarodnu politiku (ELIAMEP).
  • 29.05.2020
Pogled iz Beograda: Političari vole krize
Slobodan Georgiev u autorskom tekstu traži odgovor na pitanje: Šta se dešava sa politikom prema južnoj srpskoj pokrajini u vreme trajanja pandemije?
  • 25.05.2020