Vesti
Analiza

"Dijalogom o Kosovu Vučić preskočio mračnu senku istorije"

Inicijativom za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, srpski predsednik Aleksandar Vučić je preskočio "mračnu senku istorije", ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung.
Aleksandar Vučić u Leposaviću (Foto Politika)

"U Srbiji ove godine nema letnje rupe", piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) i objašnjava da je povod za to dao predsednik Vučić, kada je, sredinom jula, objavio esej o Kosovu, od kada ne prestaju rasprave na tu temu.

"To što Vučić piše je za srpske pojmove isto kao kada bi turski predsednik Erdogan napisao da su 1915. Osmanlije izvršile genocid nad Jermenima. Vučić je tako preskočio mračnu senku srpske istorije, na čijem nastajanju je nekada vredno radio", navodi frankfurtski list.

Od svojih sunarodnika je, navodi autor teksta Mihael Martnez, zatražio da uvide da je "Kosovo, koje je 2008. uz američku i zapadnoevropsku podršku proglasilo nezavisnost – izgubljeno".

"Mnogi Srbi odavno tako misle, pri čemu imaju druge brige: važna su im radna mesta, dobre škole za njihovu decu ili stambeni prostor koji mogu da plate, a ne mit o večno srpskom Kosovu", piše frankfurtski dnevnik, a prenosi Radio Dojče vele.

"No, vodeći srpski političari, iz straha od male, ali uticajne manjine nacionalističkih intelektualaca, pravoslavnih vladika i drugih demagoga, do sada se nisu usuđivali da nazovu stvari pravim imenom", ističe list i objašnjenje nalazi u tome da oni, za razliku od Vučića, strahuju od reakcije birača.

"Ako u Beogradu postoji političar koji će prestati da cepti od straha pred biračima, onda je to Vučić", navodi nemački list i dodaje da lider SNS-a, od kada je na predsedničkim izborima osvojio apsolutnu većinu, u Beogradu ima veću moć od bilo kog političara posle autokrate Slobodana Miloševića u devedesetim godinama.
Kad je reč o njegovom tekstu o Kosovu, list piše da su srpske novine pune priloga koji su za Vučićevu inicijativu ili protiv nje i konstatuje:

"Predsednik je uspeo da postigne to što je i hteo: da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu, u kome više neće biti tabua, pre svega među akademicima i intelektualcima. Njihov nacionalistički ogranak, doduše, očajnički uzurpira za sebe raspolaganje ovom debatom, ali je u sve većim teškoćama", navodi Frankfurter algemajne cajtung.

Posle prikaza tipičnih reakcija na Vučićevu inicijativu i odgovarajuće argumentacije, analiza se završava rečima:

"Isti taj Vučić je pre nekoliko dana ponovio da će Beograd učiniti sve da spreči prijem Kosova u Unesko. Za sada su Vučićeve ciljane provokacije pre svega samo reči. Ali ipak – reči kakve se iz Beograda dosad nisu čule."

Frankfuretr algemajne cajtung je, inače, u pojedinim delovima Vučićevog teksta o Kosovu, kao na primer u delu u kojem citira nekadašnjeg izraelskog predsednika Šimona Peresa, "prepoznao" "rukopis" nekih njegovih savetnika iz Izraela, sa kojima, kako navode, godinama sarađuje.

To su, navodi se, ljudi "kao što je Aron Šaviv, šef firme ’Strategy and Campaigns’, koja je, prema njegovim rečima, specijalizovana za pobede u izbornim kampanjama", ili marketinški strateg Saf Ejsin.

 

 Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019