Vesti
Analiza

Dan mrmota

Neko bi zlurado mogao da primeti da su na Kosovu krivična dela postala kriterijum za bavljenje politikom. Bilo kako bilo, raspisani su novi izbori za 14. februar, simbolično, na Dan zaljubljenih. Taman da svi imamo priliku da pokažemo svoju ljubav i privrženost političkim elitama, piše programski direktor Nove društvene inicijative (NSI) Miloš Milovanović.
 • 27.01.2021
 • 08:15 h
 • Analiza
 • izvor: Kim, autor MiloÅ¡ Milovanović
 • komentara:
 • pregleda: 799
Dan mrmota
Ilustracija (Foto Pixabay)

O autoru
Miloš Milovanović je programski direktor Nove društvene inicijative. Miloš je magistrirao poslovnu administraciju na Atkinson Graduate School of Management Univerziteta Willamette u Sejlemu, Oregon, Sjedinjene Američke Države.

Ko o čemu, baba o uštipcima, a Kosovo ponovo na izborima. Prethodni izbori koji su potvrdili dramatičnu transformaciju političke scene na Kosovu održani su oktobra 2019. godine. Brojanje glasova trajalo je dugo, a Centralna izborna komisija kao da je “povukla nogu pandemiji” budući da su se glasovi pristigli iz centralne Srbije brojali u punoj zaštitnoj opremi. Indikatori da je podela političkog kolača bitna i onima koji tvrde da će uništiti korupciju, partokratiju i promeniti način uprave, bili su merljivi u prvim danima pregovora o formiranju Vlade između pobednika izbora pokreta Samoopredeljenje i drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova (DSK). Tri meseca po potvrđivanju rezultata izbora, a četiri meseca od održavanja istih, formirana je Vlada. Po prvi put Kosovski Srbi nisu bili deo šire koalicije, ali su bili deo Vlade u manjem kapacitetu i sa predstavnicima koji nisu prešli izborni prag. Sve to dovoljno govori o tome kako će se novi talas kosovske političke elite ponašati u budućnost prema kosovskim Srbima.

Izazovi dijaloga sa Beogradom, nasleđeni problemi u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije, autoritativno ponašanje premijera, ali i kriza izazvana pandemijom kovida-19 rezultirali su padom vlade Aljbina Kurtija samo 51 dan nakon njenog formiranja. Politički rolerkoster se nastavio - formirana je nova vlada koju je predvodio DSK. Takse su ukinute, a dijalog između Beograda i Prištine ponovo je pokrenut uz napore američke administracije. U jeku priprema za sastanak predsednika Vučića i predsednika Tačija sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom, podignuta je optužnica Specijalnog suda za ratne zločine protiv tadašnjeg predsednika Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija. Razgovore sa Beogradom preuzeo je kosovki premijer Avdulah Hoti, koji je zajedno sa predsednikom Srbije potpisao „Vašingtonski sporazum“, a njih dvojica su kao poklon dobili hoklicu, ključ Bele kuće i penkalo. Tri za groš.

I dok smo svi nagađali šta će sporazum epohalno promeniti u odnosima Srba i Albanaca, pravili mimove sa sastanka u Vašingtonu i podsećali se legendarnih scena iz Niskih strasti, u Hagu su bili vredni i potvrdili optužnicu protiv Hašima Tačija, koji je potom dao ostavku i otišao u Hag, a funkciju v.d. predsednice preuzima predsednica parlamenta Vjosa Osmani, što dodatno komplikuje političke prilike u Prištini. Oglasu za poziciju predsednika počinje da otkucava sat, političke elite koje se nisu ranije preraspodelile sada moraju da traže nove lidere, a javnost se ne čini entuzijastična ni oko razvoja događaja, ali ni oko odbrane „ratnih vrednosti“ kao ranije.

I dok su svi razmišljali kako da obezbede 80 glasova u parlamentu za izbor novog predsednika, Ustavni sud je rešio da nam putem Zoom-a, predstavi on-lajn verziju Bajaginog hita „Pada vlada“. Odlukom Ustavnog suda obara se vlada u Prištini, s obrazloženjem da je nelegitimna jer je formirana glasom poslanika koji je pravosnažno osuđen za krivično delo.

Predizborne radnje protiču potvrđivanjem izbornih lista, a na gotovo svim ima onih koji su poslednje 3 godine pravosnažno osuđeni za krivična dela. Koje od njih će biti priznate, a koje će morati da se revidiraju ostaje da vidimo. Dakle, oni koji (ponovo) žele udobnu fotelju u skupštini ne poštuju odluke Ustavnog suda, vrše pritisak na nezavisne institucije, dok građanima obećavaju nešto sasvim suprotno - borbu protiv korupcije, vladavinu zakona i poštovanje institucija. Predviđa se ubedljiva pobeda pokreta Samoopredeljenje, dok će u parlament ući i DSK, DPK i Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) i predstavnici političkih stranaka zajednica na Kosovu. Međutim, takvom parlamentu na putu stoji još jedan kamen spoticanja, a to je izbor predsednika ili predsednice Kosova koji mora biti okončan najkasnije šest meseci od preuzimanja v.d. mandata Vjose Osmani. To neće biti nimalo lako, jer je izvesno da ni jedna od političkih opcija neće imati neophodnu većinu za izbor predsednika, što ostavlja prostor manjinskim partnerima za širok manevar u raspodeli političke moći. Budući da je politička moć svima privlačna, ne treba da čudi ako dolazeći izbori budu samo predigra za neke nove izbore na leto ove godine, jer građani nisu bitni - bitno je biti deo vlasti.

 

Otvoreni i dinamični prostor za diskusiju, unutar srpske i između srpske i ostalih zajednica na Kosovu, uticanje na bolje razumevanje i unapređenje pozicije srpske zajednice je cilj projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS) "Demokratija, otvorenost i perspektiva srpske zajednice na Kosovu" – OPEN. Deo ovog projekta je i ciklus tekstova OP-ED formata koje pišu upućeni u aktuelne društveno-političke teme i procese. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke pripadaju autoru i ne izražavaju neophodno stavove Kosovske fondacije za otvoreno društvo, RTV Kim, niti Nove društvene inicijative čiji je doprinos tekst Miloša Milovanovića.
 Ostale vesti

Surove igre živih sa mrtvima
U analizi "Igra brojki: Rešavanje pitanja nestalih 20 godina kasnije", koju je u ispred NVO Nova društvena inicijativa (NSI) u okviru inicijative Open uradila Milica Radovanović, sistematski su navedeni razlozi iz kojih određeni broj lica nestalih tokom i nakon sukoba na Kosovu nikada neće biti pronađen.
 • 29.07.2022
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
 • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
 • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
 • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
 • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
 • 07.03.2022