Vesti
Analiza

Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih

Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

Iako je cena goriva u regionu počela da pada posle vrtoglavog rasta poslednjih nekoliko sedmica, šokirani potrošaći i dalje benzin i dizel plaćaju skuplje nego pre rata u Ukrajini. Zanima nas da li zbog skupog goriva sada češće ostavljate auto u dvorištu/na parkingu, planirate li da ređe vozite ili ništa nećete menjati, pa ćete koristiti auto kao i ranije.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Većina posetilaca našeg portala (100 ispitanika) koja je učestvovala u anketi je ispravno pretpostavila da se Beograd i Priština neće dogovoriti o lokalnom učešću kosovskih Srba na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Republici Srbiji raspisanim za 3. april, niti će im, uprkos najavama, međunarodni zvaničnici u tome pomoći.

Da će kosovski Srbi moći da glasaju na svojim uobičajenim biračkim mestima navelo je 23% učesnika.

Broj onih koji se odlučili za ponuđene opcije "neće glasati uopšte" i "glasaće poštom" je podjednak i iznosi 10%.

Podsetimo, u utorak (22. marta) uveče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se videti da li će po glasače na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu dolaziti autobusi ili će kosovski Srbi organizovati "simbolično glasanje".

Iako deluje da su vlasti u Srbiji, pa i predstavnici Srpske liste, zatečeni reakcijom kosovskih institucija po pitanju organizovanja aprilskih izbora, da Srbi sa Kosova nisu pokazala je i naša anketa.Ostale vesti

Kontrolisani mediji i pozivanje na zajedničke vrednosti: Mir, brate, mir
Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o "najznačajnijem srpskom pitanju" ili o "najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji". Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.
  • 19.09.2022
Šest meseci ukrajinskog otpora, izdržljivosti i odlučnosti
Ukrajina 24. avgusta obeležava 31. godišnjicu nezavisnosti. Nažalost, taj datum obeležava i šest meseci ničim izazvane pune invazije ruske vlade na Ukrajinu, napada koji je toliko šokirao međunarodnu zajednicu da ga je Generalna skupština UN-a najstrožije osudila, a i podstakao je da dve nove zemlje zatraže članstvo u NATO savez.
  • 24.08.2022
Podeljena mišljena po pitanju informacija u restoranskim menijima
Anketno pitanje na našem portalu "Da li uz naziv svakog jela na meniju restorana treba navesti i broj kalorija koje ono sadrži?" izazvalo je podelu mišljenja, pa je broj onih koji su glasali za i protiv identičan.
  • 08.08.2022
Surove igre živih sa mrtvima
U analizi "Igra brojki: Rešavanje pitanja nestalih 20 godina kasnije", koju je u ispred NVO Nova društvena inicijativa (NSI) u okviru inicijative Open uradila Milica Radovanović, sistematski su navedeni razlozi iz kojih određeni broj lica nestalih tokom i nakon sukoba na Kosovu nikada neće biti pronađen.
  • 29.07.2022
Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022