Vesti
Analiza

Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih

Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

Iako je cena goriva u regionu počela da pada posle vrtoglavog rasta poslednjih nekoliko sedmica, šokirani potrošaći i dalje benzin i dizel plaćaju skuplje nego pre rata u Ukrajini. Zanima nas da li zbog skupog goriva sada češće ostavljate auto u dvorištu/na parkingu, planirate li da ređe vozite ili ništa nećete menjati, pa ćete koristiti auto kao i ranije.

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Većina posetilaca našeg portala (100 ispitanika) koja je učestvovala u anketi je ispravno pretpostavila da se Beograd i Priština neće dogovoriti o lokalnom učešću kosovskih Srba na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Republici Srbiji raspisanim za 3. april, niti će im, uprkos najavama, međunarodni zvaničnici u tome pomoći.

Da će kosovski Srbi moći da glasaju na svojim uobičajenim biračkim mestima navelo je 23% učesnika.

Broj onih koji se odlučili za ponuđene opcije "neće glasati uopšte" i "glasaće poštom" je podjednak i iznosi 10%.

Podsetimo, u utorak (22. marta) uveče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se videti da li će po glasače na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu dolaziti autobusi ili će kosovski Srbi organizovati "simbolično glasanje".

Iako deluje da su vlasti u Srbiji, pa i predstavnici Srpske liste, zatečeni reakcijom kosovskih institucija po pitanju organizovanja aprilskih izbora, da Srbi sa Kosova nisu pokazala je i naša anketa.Ostale vesti

’’Zajednica je rasistička, antidemokratska i mrtva’’
Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je 2. januara 2018. godine podneo ostavku na tu funkciju i sve ostale dužnosti u partiji, a isto je učinila i potpredsednica Aida Drguti. Samoopredeljenju su predstojali unutrašnji izbori, pa je Aljbin Kurti momentalno najavio kandidaturu za mesto lidera.
  • 26.03.2023
Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023