Vesti
Analiza

Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?

Prognoze koje su govorile da će održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova produbiti postojeću krizu – obistinile su se. Izlaznost koja je bila među najmanjima ikada zabeleženim na nekim izborima jasno je dovela u pitanje legitimitet svih odluka koje budu donosili novoizbarani predstavnici lokalnih sredina u narednom periodu.
Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?
Pripadnici Policije Kosova u Bošnjačkoj mahali uoči inauguracije Erdena Atića na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice (Foto Kim)

Taj izborni proces, ne samo da je produbio krizu, već je negativno uticao i na sve pomake koji su bili primetni u pregovorima od početka ove godine.

Specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetio je Prištinu, Severnu Mitrovicu i Beograd, uoči sastanka u Briselu glavnih pregovarača Petra Petkovića i Bekima Bisljimija, koji je završen bez rezultata. On je, odgovarajući na pitanje novinara u Severnoj Mitrovici, demantovao da se susreo sa novoizabranim gradonačelnicima na severu Kosova.

Uoči polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika u Severnoj Mitrovici na izborima koje su Srbi bojkotovali, oglasile su se ambasade zemalja Kvinte i izrazile zabrinutost zbog aprilskih lokalnih izbora na severu Kosova, uz ocenu da oni ne predstavljaju dugoročno stabilno političko rešenje za opštine ne severu, jer su ih Srbi bojkotovali.

U zajedničkom saopštenju, Kvinta je 19. maja pozvala strane “da hitno rade na obezbeđivanju stabilne, reprezentativne i participativne demokratije u ovim opštinama” i navela da pruža podršku dijalogu kojim posreduje EU, te istakla potrebu za hitnim napretkom oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole je razgovarao, u međuvremenu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

On je naveo da su, uprkos dogovoru postignutom u Ohridu, odnosi Kosova i Srbije krhki i da je neophodna politčka hrabrost kako bi se ispunile sve obaveze.

“Dogovor smatramo pravno obavezujućim, i to smo rekli Vučiću i on to nikada nije negirao”, saopštio je Šole. On je potvrdio da je administracija u Vašingtonu zainteresovana da produbi odnose sa Srbijom.

Neophodno je da se izbegnu provokacije i sukobi i da se nastavi rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je i iz Predsedništva Srbije nakon telefonskog razgovora predsednika Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika u američkom Stejt Departmentu Dereka Šolea.

S druge strane, predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke odnose američkog Senata Bob Mendez je ocenio da akteri u dijalogu Srbije i Kosova ne deluju zajednički s dobrom voljom u procesu normalizacije odnosa.

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sa Šoleom o dijalogu i lokalnim izborima održanim na severu Kosova u aprilu.

Nakon pojačane diplomatske aktivnosti tokom ove sedmice, nove političke tenzije između Beograda i Prištine usledile su nakon polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika Erdena Atića iz Kurtijevog Samopredeljenja u petak 19. maja.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hoveijer je uoči najavljenog polaganje zakletve, a nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem pozvao na izbegavanje sukoba i akcije koje mogu da dovedu do povećanja tenzija na severu, i poručio da SAD ne smatraju dobrom idejom da se nasilno pristupi zgradama opština na severu.

Međutim, Hovenijer je rekao i da, usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno, niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

Srpska lista je održala hitnu vanrednu konferenciju za medije, dok se u Beogradu obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ujedno i glavni pregovarač Beograda u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je kazao da “Aljbinu Kurtiju daju rok do 1. juna da prestane sa represijom nad srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije”.

U tom kontekstu, nabrojao je “eksproprijaciju zemlje u vlasništvu Srba na severu Kosova, hapšenja, lažne optužnice, uskraživanje prava na lečenje, obrazovanje i uskraćivanje elementarnih ljudskih prava srpskog naroda” i naglasio da će ukoliko se takve ili slične akcije nastave 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda, koji će “pravo da Srbi ostanu i opstanu na svojim ognjištima braniti svim sredstvima“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je na severu započela okupacija Aljbina Kurtija i Erdena Atića, navodeći da je od 45 hiljada upisanih birača izašlo 1 567, od kojih samo 13 Srba.

“Sram bilo Kurtija i međunarodnu zajednicu”, rekao je Petković i naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio Lajčaka na “sve posledice Kurtijevog ponašanja i provokacija koje mogu da se pretvore u najnoviju krizu, da žele da proteraju srpski narod i najotvorenije isprovociraju rat”.

Za sada nema nagoveštaja koji će biti naredni koraci i kada bi se glavni pregovarači ponovo sastali u Briselu.

Na osnovu poslednjih dešavanja i nove krize koja se nazire na severu Kosova, može se zaključiti da je međunarodna zajednica pred ozbiljnim izazovima da rešava novu potencijalnu krizu, ali i da, osim učestalih pregovora sa predstavnicima Beograda i Prištine, ne nudi jasno rešenje kojim bi se prevazišli brojni nagomilani problemi i sprečila dalja eskalacija, budući da se događaji razvijaju brzinom svetlosti.

Od postizanja dogovora 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu, prvo se sastaju pregovarači da usaglase stavove, dok se runde na najvišem politikom nivou zakazuju ukoliko se pregovarači prethodno usaglase.

Podsetimo, Beograd i Priština su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primenu.Ostale vesti

Pedeset dana, a ni sto sati
Zbog namere Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode početkom marta 2020. je održana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o tome, zakazana je na inicijativu poslanika opozicije nakon što je premijer Kosova najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.
  • 28.05.2023
Bliski susreti i politika reciprociteta
Iako su se Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) retorički posvetili borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova „koalicija nade“ nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra 2019. nije bila „lako (po)rođena“, istaknuto je u tekstu nemačkog lista Prese. Autor je primetio kako je očigledno da „večiti buntovnik“ Aljbin Kurti koji je u parlamentu bacao suzavac i bio borac protiv establišmenta, sada treba da vodi vlast na Kosovu koja je tek u poslednjem trenutku, dva dana pre isteka zakonskog roka, okončala koalicioni poker.
  • 21.05.2023
Kalif umesto kalifa, prvi put
Pokret Samoopredeljenje je odmah nakon dočeka Nove godine 2020. saopštio da će pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku. Predsednik Kosova Hašim Tači i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti su dogovorili konsultativni sastanak 6. januara.
  • 14.05.2023
Korak napred, nazad dva
Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je krajem oktobra 2019. saopštio da je obavio razgovore sa predstavnicima manjinskih, nealbanskih zajednica, i istakao da se raduje saradnji sa njima u novoj vladi. Nakon preliminarnih rezultata kosovskih izbora od 6. oktobra iste godine, najviše glasova dobila je njegova politička partija, pa se Kurtiju konačno ukazala prilika da bude mandatar za sastav sledeće kosovske vlade. Međutim, njeno formiranje nije bilo jednostavno.
  • 07.05.2023
’’Dobar prevarant’’
Prema prvim nezvaničnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koje su tokom večeri 6. oktobra 2019. objavili albanski mediji pozivajući se na stranačke izvore, Samooporedeljenje Aljbina Kurtija i koalicija oko DSK Ise Mustafe su osvojili po 30 odsto glasova. Na drugom mestu se nalazila stranka DPK Kadrija Veseljija sa 22 odsto, a koalicija koju je predvodio Ramuš Haradinaj je osvojila tek 10,58 odsto glasova. "Radio sam neko vreme s njim, on (Kurti) je dobar prevarant", poručio je odlazeći kosovski premijer. Nijedna stranka, kako se i očekivalo, samosatalno nije dobila potrebnu većinu za formiranje vlade.
  • 30.04.2023
Gde je i šta radi naš Nikomah?
Autor bestselera Rolf Dobeli 2020. godine objavio je "manifest o srećnom, smirenijem i pametnijem životu" naslovljen sa "Prestanite da čitate vesti". "Jednostavno", kaže Dobeli, "vesti narušavaju vaš duševni mir. Nije reč samo o besomučnom osećaju haosa, već i o trajno negativnim emocijama koje stalno izazivaju. Strah, uznemirenost, ljubomora, bes i samosažaljenje su danas dominantno izazvane vestima".
  • 28.04.2023