Vesti
Analiza

Bez sveobuhvatnog sporazuma u naredne tri godine

Tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su odgovorili na anketno pitanje u vezi sa rokom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda misli da do njega neće doći u naredne tri godine.
Bez sveobuhvatnog sporazuma u naredne tri godine
Ilustracija (Foto Pixabay)

U anketi, koju smo sproveli tokom aprila, je učestvovalo 150 ljudi.

Da do sporazuma Prištine i Beoghrada neće doći u naredne tri godine misli čak 74% anketiranih.

Oni koji veruju da će do sporazuma doći brže, podeljeni su između razmišljanja da će on biti postignut do kraja ove (13%), odnosno sledeće godine (13%).

Uz zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom istraživanju, pozivamo vas da odgovorite na novo anketno pitanje:

Kada će biti nastavljeni razgovori Prištine i Beograda o sveobuhvatnom sporazumu o normalicaji odnosa?

Svedoci smo da se, makar retorički, sa svih strana čuje da pregovore treba nastaviti što pre, a imenovan je i čitav niz međunarodnih posrednika (fasilitatora).

Nestabilna politička situacija na Kosovu i predstojeći izbori u Srbiji svakako ne idu u prilog njihovom brzom restartu.

Šta vi mislite? Anketno pitanje se nalazi na dnu početne strane našeg portala.

Prethodne ankete i njihove rezultate možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
  • 17.10.2022