Vesti
Analiza

Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu

Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Nova anketa

Budući da se bliži 1. septembar i početak nove školske godine, spremili smo za vas novo anketno pitanje:

Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Imate li pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u vašem neposrednom okruženju?" odgovorilo je 136 posetilaca našeg sajta.

Nešto manje od tri četvrtine njih (71%) smatra da nije dobro informisano o situaciji sa koronavirusom u njihovom neposrednom okruženju jer nadležni informacije ne objavljuju na vreme.

Oko petine učesnika ankete (18%) smatra da ima informacije, ali da one nisu tačne i pravovremene.

Samo deset odsto anketiranih smatra da nadležni i mediji rade dobar posao kada je u pitanju informisanje javnosti o prisustvu virusa kovid-19 u lokalnoj populaciji.

(Polu)prazna obećanja

O epidemiološkoj situaciji u srpskoj zajednici na centralnom Kosovu naša, ali i druge redakcije su tokom proteklih meseci nebrojeno puta pokušavale da dobiju informacije od najodgovornijih. Istim povodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije.

Pojedini lekari pokazali su, nažalost, da su bolje upoznati sa prirodom novinarskog posla i teorijom informacija nego sa problemima koje uzrokuje koronavirus na terenu.

Iako su nadležni više puta obećavali dnevni presek informacija u vezi sa epidemiološkom situacijom, do danas je sve ostalo na (polu)praznim obećanjima i sporadičnim varijacijama floskule da je "situacija pod kontrolom".

Još o istoj temi:

Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani

Na Infektivnom odeljenju KBC testiraju samo pacijente sa upalom pluća

"Epidemiološka situacija u Gračanici nije baš sjajna"

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja

UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19

Gračanica: Zaraženo osam osoba, građani neinformisani

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Dr Lazić: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali nije zadovoljavajućaOstale vesti

Hibridna forma ASO/ZSO
Da bi Asocijacija/Zajednica srpskih opština predstavljala centralni deo kompromisa između Kosova i Srbije, čini se da će biti potrebno njeno dalje pravno i političko osnaživanje. Opcije za Kosovo su prilično ograničene zbog presude Ustavnog suda Kosova od 23. decembra 2015. godine. Međutim, još uvek postoje šanse, uključujući i uspostavljanje ASO/ZSO kao hibridnog mehanizma, piše Ramadan Iljazi, viši istraživač u Kosovskom centru za bezbednosne studije (KCSS).
  • 23.01.2021
Oni su važni
Кosovske vlade su potrošile preko dve milijarde dolara na isplate ratnim veteranima (trenutno 46.000 njih) tokom protekle dve decenije. U pitanju je novac koji je Кosovo "zaradilo", pre svega, od Sjedinjenih Država, Evropske unije i MMF-a, piše ekspert za tranzicionu pravdu Nora Ahmetaj.
  • 20.01.2021
Kosovo: Događaji koji su obeležili 2020. godinu
Odlazeća godina ostaće upamćena po pojavi kovida-19, novog virusa koji je odneo brojne živote, promenio svakodnevicu građana, znatno oslabio privredu i ekonomiju. Međutim, politička nestabilnost, više promena vlasti i hapšenje nekadašnjih najuticajnih političkih lidera, svakako će ostati upamćeni na Kosovu. Ne treba zaboraviti ni brojne incidente i krađe zabeležene u srpskim sredinama.
  • 31.12.2020
Fejsbuk prijatelji ipak manje važni
Prema dostupnim podacima iz prošle godine, čak 89 procenata onih koji koriste internet u Srbiji ima nalog na Fejsbuku. Krajem septembra pitali smo vas: koliko prijatelja imate na (još uvek) najpopularnijoj društvenoj mreži, a koliko njih vam zaista nešto znači u stvarnom životu?
  • 21.12.2020
O Fondu za razvoj severa Kosova
Transparentnost u funkcionisanju Fonda za razvoj je u najmanju ruku upitna, i to u svim svojim fazama. U javnosti je jedino poznato da Fondom upravlja Upravni odbor od tri člana kojim predsedava Specijalni predstavnik Evropske unije. Međutim, ne postoji javni dokument koji opisuje razvojne ciljeve ili očekivane rezultate koji se žele postići sredstvima Fonda, niti postoje merljivi pokazatelji uspeha. Takođe nema informacija o modalitetima upravljanja Fondom, sistemom izveštavanja ili mehanizmima komunikacije sa građanima, piše u autorskom tekstu Dragiša Mijačić iz InTER-a.
  • 30.11.2020
O bezbednosti Srba na Kosovu iz perspektive Beograda
Nekome ko piše iz Beograda je teško da objektivno oceni bezbednosne prilike na Kosovu. U zavisnosti od toga kako se informiše, smatraće da je reč o prostoru na kome je sukob i dalje svakodnevnica, punom ekstremista, „lažnoj državi“, slučaju u kome je „zamrznuti konflikt“ najmanje loše rešenje. Tu je i problem pristrasnosti. Da bi se situacija sagledala objektivno, poželjno je da se o Kosovu ne razmišlja (samo) u kontekstu „kolevke Srpstva“. Uostalom, Srbi su tamo „ne-većinska zajednica“, važan deo kosovske multietničnosti, smatra izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE) Marko Savković.
  • 20.11.2020