Vesti
Analiza

Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu

Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Nova anketa

Budući da se bliži 1. septembar i početak nove školske godine, spremili smo za vas novo anketno pitanje:

Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Imate li pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u vašem neposrednom okruženju?" odgovorilo je 136 posetilaca našeg sajta.

Nešto manje od tri četvrtine njih (71%) smatra da nije dobro informisano o situaciji sa koronavirusom u njihovom neposrednom okruženju jer nadležni informacije ne objavljuju na vreme.

Oko petine učesnika ankete (18%) smatra da ima informacije, ali da one nisu tačne i pravovremene.

Samo deset odsto anketiranih smatra da nadležni i mediji rade dobar posao kada je u pitanju informisanje javnosti o prisustvu virusa kovid-19 u lokalnoj populaciji.

(Polu)prazna obećanja

O epidemiološkoj situaciji u srpskoj zajednici na centralnom Kosovu naša, ali i druge redakcije su tokom proteklih meseci nebrojeno puta pokušavale da dobiju informacije od najodgovornijih. Istim povodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije.

Pojedini lekari pokazali su, nažalost, da su bolje upoznati sa prirodom novinarskog posla i teorijom informacija nego sa problemima koje uzrokuje koronavirus na terenu.

Iako su nadležni više puta obećavali dnevni presek informacija u vezi sa epidemiološkom situacijom, do danas je sve ostalo na (polu)praznim obećanjima i sporadičnim varijacijama floskule da je "situacija pod kontrolom".

Još o istoj temi:

Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani

Na Infektivnom odeljenju KBC testiraju samo pacijente sa upalom pluća

"Epidemiološka situacija u Gračanici nije baš sjajna"

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja

UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19

Gračanica: Zaraženo osam osoba, građani neinformisani

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Dr Lazić: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali nije zadovoljavajućaOstale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022