Vesti
Analiza

Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu

Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Nova anketa

Budući da se bliži 1. septembar i početak nove školske godine, spremili smo za vas novo anketno pitanje:

Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Imate li pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u vašem neposrednom okruženju?" odgovorilo je 136 posetilaca našeg sajta.

Nešto manje od tri četvrtine njih (71%) smatra da nije dobro informisano o situaciji sa koronavirusom u njihovom neposrednom okruženju jer nadležni informacije ne objavljuju na vreme.

Oko petine učesnika ankete (18%) smatra da ima informacije, ali da one nisu tačne i pravovremene.

Samo deset odsto anketiranih smatra da nadležni i mediji rade dobar posao kada je u pitanju informisanje javnosti o prisustvu virusa kovid-19 u lokalnoj populaciji.

(Polu)prazna obećanja

O epidemiološkoj situaciji u srpskoj zajednici na centralnom Kosovu naša, ali i druge redakcije su tokom proteklih meseci nebrojeno puta pokušavale da dobiju informacije od najodgovornijih. Istim povodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije.

Pojedini lekari pokazali su, nažalost, da su bolje upoznati sa prirodom novinarskog posla i teorijom informacija nego sa problemima koje uzrokuje koronavirus na terenu.

Iako su nadležni više puta obećavali dnevni presek informacija u vezi sa epidemiološkom situacijom, do danas je sve ostalo na (polu)praznim obećanjima i sporadičnim varijacijama floskule da je "situacija pod kontrolom".

Još o istoj temi:

Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani

Na Infektivnom odeljenju KBC testiraju samo pacijente sa upalom pluća

"Epidemiološka situacija u Gračanici nije baš sjajna"

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja

UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19

Gračanica: Zaraženo osam osoba, građani neinformisani

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Dr Lazić: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali nije zadovoljavajućaOstale vesti

Nastava na daljinu iz ugla školskog psihologa
Izvođenje nastave i prenošenje znanja zahteva neposredan rad sa učenicima, postavljanje ciljeva i ishoda rada u nastavnom procesu i njihovo proveravanje kroz prisustvo i angažovanje učenika na času. Učenje na daljinu postalo je poseban izazov, kako za zaposlene u školi (učitelje, nastavnike, stručne saradnike), tako i za učenike i roditelje, smatra diplomirani psiholog i geštalt psihoterapeut Valentina Nikolić.
  • 25.09.2020
Od Briselskog sporazuma do Vašingtonskog dogovora
Posredovani pokušaji uređenja života, ili današnjim rečnikom kazano "normalizacije odnosa", između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji traju bezmalo dve i po decenije. Tačnije, još od vremena kada su prekaljeni, ali ne i tako uspešni, posrednici iz doba Jugoslovenske krize: Oven, Stolteberg, Mazovjecki, Ren i drugi pokušali da posreduju u postizanju dogovora o obrazovanju. Nakon toga su usledila manje ili više neuspešna nastojanja da se pronađu rešenja u različitim oblastima, od energetike do statusnih pitanja.
  • 23.09.2020
Građani nezadovoljni modelom nastave u školama
Nešto manje od 70 odsto posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi nezadovoljno je aktuelnim modelom nastave koji se trenutno primenjuje u školama.
  • 22.09.2020
Šta je potpisano u Beloj kući?
Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su 04. septembra 2020. godine, u Vašingtonu u Beloj kući, potpisali pisma o namerama nakon pregovora koje je organizovala administracija Donalda Trampa. Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI), „think tank“ iz Beograda, je objavio detaljnu analizu dokumenata koji su potpisani, i izneo ocene dogovorenih tačaka, kao i mogućih dobitaka i gubitaka. Presednik upravnog odbora CDDRI Dušan Lj. Milenković osvrnuo se na najvažnije.
  • 11.09.2020
Dijalog o strahu od kompromisa
Svako rešenje koje bi se rodilo iz briselskog procesa, na koncu će doći na superviziju u Savet bezbednosti, a u tom telu, ono, ako nije stvarni kompromis – nema nikakve šanse da dobije „zeleno svetlo“ svih pet članica najvišeg tela Ujedinjenih nacija, piše u autorskom tekstu politikolog Cvijetin Milivojević.
  • 31.07.2020
Civilno društvo u dijalogu BG i PR: Veliki potencijal, mali uticaj
"Uprkos brojnim vezama i kvalitetnim partnerstvima koja su uspostavljena, civilni sektor u Srbiji je na neki način "sam" jer su sa druge strane organizacije koje, budući posvećene nastavku i zaokruženju procesa izgradnje države Kosovo, teško mogu razumeti "naše" dileme i razlike u mišljenju. A potrebno nam je. Sa jasnim, deljenim razumevanjem toga šta je normalizacija, možemo biti ozbiljna grupa za pritisak, takva koja će dopreti do donosilaca odluka", piše u autorskom tekstu za RTV Kim izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković.
  • 13.07.2020