Vesti
Analiza

Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu

Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Nova anketa

Budući da se bliži 1. septembar i početak nove školske godine, spremili smo za vas novo anketno pitanje:

Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Imate li pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u vašem neposrednom okruženju?" odgovorilo je 136 posetilaca našeg sajta.

Nešto manje od tri četvrtine njih (71%) smatra da nije dobro informisano o situaciji sa koronavirusom u njihovom neposrednom okruženju jer nadležni informacije ne objavljuju na vreme.

Oko petine učesnika ankete (18%) smatra da ima informacije, ali da one nisu tačne i pravovremene.

Samo deset odsto anketiranih smatra da nadležni i mediji rade dobar posao kada je u pitanju informisanje javnosti o prisustvu virusa kovid-19 u lokalnoj populaciji.

(Polu)prazna obećanja

O epidemiološkoj situaciji u srpskoj zajednici na centralnom Kosovu naša, ali i druge redakcije su tokom proteklih meseci nebrojeno puta pokušavale da dobiju informacije od najodgovornijih. Istim povodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije.

Pojedini lekari pokazali su, nažalost, da su bolje upoznati sa prirodom novinarskog posla i teorijom informacija nego sa problemima koje uzrokuje koronavirus na terenu.

Iako su nadležni više puta obećavali dnevni presek informacija u vezi sa epidemiološkom situacijom, do danas je sve ostalo na (polu)praznim obećanjima i sporadičnim varijacijama floskule da je "situacija pod kontrolom".

Još o istoj temi:

Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani

Na Infektivnom odeljenju KBC testiraju samo pacijente sa upalom pluća

"Epidemiološka situacija u Gračanici nije baš sjajna"

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja

UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19

Gračanica: Zaraženo osam osoba, građani neinformisani

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Dr Lazić: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali nije zadovoljavajućaOstale vesti

Dijalog, znanje i društveni napredak
Skoro svi društveni odnosi, upravo suprotno potrebama, zasnovani su na neistini i neznanju. U takvom društvu nemoguće je doći do istine, a bez saznavanja istine i suočavanja sa njom nemoguće je krenuti dalje. Ostaje se u magnovenju u kojem su Albanci i Srbi, u najvećoj meri, spremni samo za svoje viđenje istine. Umesto da se protiv neznanja bore na svim nivoima, nosioci vlasti neznanje prisutno u masama zloupotrebljavaju za svoje dnevnopolitičke (često prizemne) interese. Ovakvo stanje, nažalost, odgovara kvazi elitama, uključujući i međunarodnu zajednicu, piše u autorskom tekstu dr Aleksandar Ćorac.
  • 12.02.2021
U kom pravcu ide Zapadni Balkan?
Svedoci smo da se Zapadni Balkan suočava sa mnogim izazovima, počevši od političkih, socijalnih, ekonomskih, pa do integracijskih. Zahvaljujući situaciji nastaloj usled pandemije kovida-19, došlo je do povećanja količine radikalizma ili nacionalizma, što se, hteli mi to ili ne, mora prihvatiti kao opasnost jer već započete pozitivne procese ponovo vraća na početak, piše doktor ekonomije i bivši presednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliu.
  • 11.02.2021
Čekajući pravi trenutak
Politika veoma često kreira pravi trenutak, ali i onaj kada nije baš idealno vreme da se nešto dogodi. Preko tri decenije traje najaktivniji deo konflikta između Srba i Albanaca i vrlo često se pomisli da je kraj blizu, ali se onda stvori novi procep i sve kreće iz početka. Pomirenje je težak i neophodan proces, kako bi sukobljena društva mogla da krenu napred. Kako god, smatram da je pogrešno čekati konačni sporazum kako bi se definisali odnosi, piše u autorskom tekstu novinar Idro Seferi.
  • 10.02.2021
Srbi i Albanci: Tuđi mač na kosovskom čvoru
Neće zvučati ohrabrujuće, ali pitanje Kosova i Metohije je od one vrste problema koji, jednostavno, nikada neće biti do kraja rešen, čak ni onda kada bi Srbija (tačnije, neka njena vlast) i de fakto i de jure priznala kosovsku nezavisnost, što se sada uzima kao ključ za konačno rešenje enigme tog tamnog vilajeta, navodi u autorskom tekstu novinar Ranko Pivljanin, aktuelni urednik i kolumnista na portalu Nova.rs.
  • 06.02.2021
Odgovornost
Koliko ste ljudi danas videli bez maske ili sa maskom koja prekriva samo usta ili visi ispod brade? Da li ste poštovali dva metra rastojanja u samoposluzi? Da li ste oprali ruke kako treba čim ste ušli u kuću? Da li ste odgovorni prema sebi u svojoj pandemijskoj svakodnevici i podjednako važno, da li ste odgovorni prema drugima, pita u autorskom tekstu Nenad Šebek, dugogodišnji novinar, konsultant za medije i građansko društvo.
  • 05.02.2021
Prve vakcine podelile javnost
Za vakcinaciju se u Srbiji, prema poslednjim izveštajima medija, prijavilo više od 850 hiljada ljudi, a vakcinisano je oko pola miliona. Krajem decembra, nakon prvih primena vakcine protiv kovida-19 u svetu, pitali smo vas da li ste opušteniji. Rezultati ankete su prilično izjednačeni, ali kao da se naslućuje "svetlo na kraju tunela".
  • 03.02.2021