Vesti
Analiza

Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu

Nešto manje od tri četvrtine posetilaca portala radiokim.net koji su učestvovali u našoj anketi naveli su da nemaju pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u njihovom neposrednom okruženju.
Bez adekvatnih informacija o kovidu na lokalu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Nova anketa

Budući da se bliži 1. septembar i početak nove školske godine, spremili smo za vas novo anketno pitanje:

Da li ste zadovoljni najavljenim modelom organizacije nastave u novoj školskoj godini?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Na pitanje "Imate li pravovremene i tačne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u vašem neposrednom okruženju?" odgovorilo je 136 posetilaca našeg sajta.

Nešto manje od tri četvrtine njih (71%) smatra da nije dobro informisano o situaciji sa koronavirusom u njihovom neposrednom okruženju jer nadležni informacije ne objavljuju na vreme.

Oko petine učesnika ankete (18%) smatra da ima informacije, ali da one nisu tačne i pravovremene.

Samo deset odsto anketiranih smatra da nadležni i mediji rade dobar posao kada je u pitanju informisanje javnosti o prisustvu virusa kovid-19 u lokalnoj populaciji.

(Polu)prazna obećanja

O epidemiološkoj situaciji u srpskoj zajednici na centralnom Kosovu naša, ali i druge redakcije su tokom proteklih meseci nebrojeno puta pokušavale da dobiju informacije od najodgovornijih. Istim povodom oglasilo se i Udruženje novinara Srbije.

Pojedini lekari pokazali su, nažalost, da su bolje upoznati sa prirodom novinarskog posla i teorijom informacija nego sa problemima koje uzrokuje koronavirus na terenu.

Iako su nadležni više puta obećavali dnevni presek informacija u vezi sa epidemiološkom situacijom, do danas je sve ostalo na (polu)praznim obećanjima i sporadičnim varijacijama floskule da je "situacija pod kontrolom".

Još o istoj temi:

Lečenje korone u srpskim sredinama: Bolnice uglavnom ćute, a i građani

Na Infektivnom odeljenju KBC testiraju samo pacijente sa upalom pluća

"Epidemiološka situacija u Gračanici nije baš sjajna"

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja

UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19

Gračanica: Zaraženo osam osoba, građani neinformisani

“Epidemiološka situacija u opštini Gračanica pod kontrolom”

Dr Lazić: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali nije zadovoljavajućaOstale vesti

Zajednica - Fantom začaranog kruga moći
Kada su 19. aprila 2013. godine, u Briselu, baronica Ketrin Ešton i srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali prvi sporazum između Beograda i Prištine, posle toga na Severu Kosova ništa nije bilo isto, piše Milivoje Mihajlović.
  • 27.09.2021
Zašto su razlike važne?
U vreme kada nadležni organi imaju mnogo poteškoća u borbi sa pandemijom na Kosovu se, kao i u nekim drugim zemljama, ove godine dva puta održavaju izbori. Za narod se može reći da je, u najmanju ruku, zbunjen i umoran od političkih zbivanja posledjnih godina, piše novinar Ljeart Hodža u nameri da pojasni zašto su predstojeći lokalni izbori drugačiji. I važni.
  • 20.09.2021
U svakom zlu postoji dobro
Često sedim i razmišljam koja je svrha mog života na Kosovu. Zašto sam iz Beograda došla u Prištinu i ovde započela nov život u svakom pogledu. Razmišljam o svemu kroz šta sam, kao pripadnica nacionalne manjine, prošla u Beogradu, a bilo je i lepih i ružnih trenutaka. Onda shvatim da sam zapravo u prednosti, jer razumem i saosećam sa ljudima na Kosovu, sa Albancima jer sam poreklom Albanka, a sa svima ostalima, jer nekada sam bila u njihovim cipelama, piše prevodilac i lektor Nora Bezera.
  • 13.09.2021
Digitalizacija - šansa za ekonomije u regionu
Prošle nedelje sam imao impresivan razgovor sa grupom inovativnih umova sa Kosova i iz Severne Makedonije. Bila je to razmena ideja sa mladim profesionalcima koji traže nove puteve, nove vizije. Ti kreativni ljudi traže mogućnosti, tako da njihov rad stvara korist za njih i društvo. Debata je bila deo #EUConnects 4 #FutureIsDigital kampanje koju moja kancelarija sprovodi tokom jula, piše Šef Kancelarije EU/Specijalni predstavnika EU ambasadora Tomaš Sunjog.
  • 30.07.2021
On zna gde ste
Ukoliko imate pametni telefon, on na svakih nekoliko minuta proverava vašu lokaciju. Blizu 60 odsto onih koji su učestvovali u našoj anketi svesno je te činjenice.
  • 25.07.2021
Beskrajno mirenje nepomirljivih
Kosovski Srbi smatraju da je proces dijaloga između Beograda i Prištine do sada generalno imao negativan uticaj na njihov svakodnevni život, da je obilovao odsustvom transparentnosti i objektivnih informacija o samom procesu, kao i nedostatkom predstavljanja njihovih autentičnih interesa. Sve napred navedeno predstavlja ključne nalaze istraživanja „Kosovski Srbi u procesu dijaloga“ koje su nedavno predstavili Aktiv i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).
  • 20.07.2021