Vesti
Analiza

Anketa: ZSO ne pre leta

Ubedljiva većina od 61% onih koji su odgovorili na anketu KIM radija o tome kada bi se moglo dogoditi formiranje Zajednice srpskih opština - smatra da se to može očekivati tek nakon maja.

Na anketno pitanje postavljeno 24. decembra prošle godine na sajtu KIM radija, o tome kada bi se moglo očekivati formiranje Zajednice srpskih opština, odgovorilo je 362 posetilaca sajta.

Očekivanje 12% anketiranih da će se to dogoditi već do kraja januara iznevereno je činjenicom da formiranje ZSO još nije na pomolu, a nešto veći postotak (20%) uveren je da će se ovo telo konstituisati do kraja marta.

Ubedljivo najveći broj ispitanika, njih 61%, uvereno da će se Zajednica srpskih opština formirati tek nakon maja, a zanimljivo je da je najmanji procenat (8%) onih koji su mišljenja da će se to ipak dogoditi pre leta.

Novo anketno pitanje na sajtu KIM radija glasi "Kakvu izlaznost očekujete na ponovljenim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica?", a ponuđeni odgovori su: manju, istu ili veću nego u prethodnom krugu.Ostale vesti

Pad zarad uzdizanja
U prvoj javnoj reakciji na smenjivanje svoje vlade u Skupštini Kosova marta 2020, Aljbin Kurti je naveo da je to bio „neophodan pad zarad potrebnog uzdizanja“, jer će „posle toga pobediti“.
  • 04.06.2023
Pedeset dana, a ni sto sati
Zbog namere Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode početkom marta 2020. je održana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o tome, zakazana je na inicijativu poslanika opozicije nakon što je premijer Kosova najavio da bi postepeno ukidanje takse počelo da se primenjuje od 15. marta.
  • 28.05.2023
Bliski susreti i politika reciprociteta
Iako su se Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) retorički posvetili borbi protiv korupcije, vladavini prava i ekonomskoj obnovi, njihova „koalicija nade“ nakon parlamentarnih izbora početkom oktobra 2019. nije bila „lako (po)rođena“, istaknuto je u tekstu nemačkog lista Prese. Autor je primetio kako je očigledno da „večiti buntovnik“ Aljbin Kurti koji je u parlamentu bacao suzavac i bio borac protiv establišmenta, sada treba da vodi vlast na Kosovu koja je tek u poslednjem trenutku, dva dana pre isteka zakonskog roka, okončala koalicioni poker.
  • 21.05.2023
Da li je na pomolu nova kriza na severu Kosova?
Prognoze koje su govorile da će održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova produbiti postojeću krizu – obistinile su se. Izlaznost koja je bila među najmanjima ikada zabeleženim na nekim izborima jasno je dovela u pitanje legitimitet svih odluka koje budu donosili novoizbarani predstavnici lokalnih sredina u narednom periodu.
  • 20.05.2023
Kalif umesto kalifa, prvi put
Pokret Samoopredeljenje je odmah nakon dočeka Nove godine 2020. saopštio da će pokušati da postigne koalicioni dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), kako bi nova kosovska vlada počela sa radom u što skorijem roku. Predsednik Kosova Hašim Tači i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti su dogovorili konsultativni sastanak 6. januara.
  • 14.05.2023
Korak napred, nazad dva
Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je krajem oktobra 2019. saopštio da je obavio razgovore sa predstavnicima manjinskih, nealbanskih zajednica, i istakao da se raduje saradnji sa njima u novoj vladi. Nakon preliminarnih rezultata kosovskih izbora od 6. oktobra iste godine, najviše glasova dobila je njegova politička partija, pa se Kurtiju konačno ukazala prilika da bude mandatar za sastav sledeće kosovske vlade. Međutim, njeno formiranje nije bilo jednostavno.
  • 07.05.2023