Vesti
Analiza

Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne

Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

U razvijenim zemljama još 2016. godine je oko 40 odsto roditelja je upotrebljavalo softverske alate sa ciljem da njihova deca bezbedno koriste internet, saopštila je konsultantska kompanija PvC. Malver, fišing, ransomver, DDoS napad... Zanima nas da li vi koristite nešto slično?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od ukupno 123 učesnika ankete, polovina (51%) je odgovorila da su aktuelne mere (pranje ruku, distanca, maske, vakcinacija) adekvatne.

Da su one preterane, smatra 29% ispitanika, a da su nedovoljne misli 20% učesnika ankete.

Trenutna epidemiološka situacija na Kosovu je vrlo stabilna, pa se nedeljama ne beleže smrti kao posledica kovida-19, a kliničke slike obolelih uglavnom su blaže. Posle dužeg vremena, i podaci o broju novozaraženih u Srbiji su trocifreni.

Ipak, lekari još uvek pozivaju na opreznost.

"Ostaju i dalje na snazi mere distance, higijene ruku, što nije vezano samo za kovid, već i respiratorne infekcije koje su karakteristične za hladniji period. To je deo opšte kulture", rekao je za RTV Kim prošle nedelje načelnik Odeljenja opšte medicine Doma zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.

Podsetimo, početkom godine je 57% učesnika jedne od prethodnih anketa na našem sajtu bilo uvereno da će pandemija korona virusa do kraja 2022. godine značajno oslabiti.Ostale vesti

Zašto je Aljbin stavio kravatu?
Centralna izborna komisija Kosova je 7. jula potvrdila konačne izborne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna 2017. godine.
  • 19.03.2023
Kako je osumnjičeni za upotrebu oružja postao najpopularniji političar na Kosovu
Kosovska opozicija je krajem proleća 2016. poručivala da će se maksimalno zalagati za sprečavanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, iako je to bio uslov za viznu liberalizaciju. Aljbin Kurti je tvrdio da je "Kosovo zemlja koja nema granice", a vladajuće partije pozivale su opoziciju na razgovor.
  • 12.03.2023
ZSO kao povod za unutrašnju političku borbu kosovskih Albanaca
Nakon odluke Ustavnog suda Kosova da pojedini delovi Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su 9. januara 2016. zatražili ostavku vlade.
  • 05.03.2023
Sezona suzavca: Zajednica ne prolazi
Samoopredeljenje i Aljbin Kurti su niz akcija uz upotrebu suzavca u Skupštini Kosova započeli u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine, protestujući tako protiv ZSO. Prethodno su, na istoj sednici, polivali vodom poslanike pozicije.
  • 26.02.2023
Tako je govorio Kurti: Hronologija jednog protivljenja
Protivljenje kosovskog premijera Aljbina Kurtija osnivanju Zajednice/Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu (ZSO) seže daleko u prošlost, a o "bosnizaciji severa" je govorio pre više od decenije. Ipak, ovaj političar, koga ni svi u Prištini ne percipiraju kao hrabrog i principijelnog, nedavno je promenio deo svog mišljenja pa sada, uz odricanje, sve ćešće pominje i mogućnost formiranja ZSO, ali pod njegovim uslovima. Radio Kim će od danas, 19. februara, nedeljom objavljivati analizu jedne političke pojave u nekoliko nastavaka "Tako je govorio Kurti" posvećen gotovo decenijskom protivljenju aktuelnog kosovskog premijera Kurtija osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).
  • 19.02.2023
’’Čekajući Srbe’’
Kosovska policija po treći put produžava rok za prijem policijskih službenika. Ovoga puta, taj rok je do 10. februara.
  • 01.02.2023