Vesti
Analiza

Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne

Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

U razvijenim zemljama još 2016. godine je oko 40 odsto roditelja je upotrebljavalo softverske alate sa ciljem da njihova deca bezbedno koriste internet, saopštila je konsultantska kompanija PvC. Malver, fišing, ransomver, DDoS napad... Zanima nas da li vi koristite nešto slično?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od ukupno 123 učesnika ankete, polovina (51%) je odgovorila da su aktuelne mere (pranje ruku, distanca, maske, vakcinacija) adekvatne.

Da su one preterane, smatra 29% ispitanika, a da su nedovoljne misli 20% učesnika ankete.

Trenutna epidemiološka situacija na Kosovu je vrlo stabilna, pa se nedeljama ne beleže smrti kao posledica kovida-19, a kliničke slike obolelih uglavnom su blaže. Posle dužeg vremena, i podaci o broju novozaraženih u Srbiji su trocifreni.

Ipak, lekari još uvek pozivaju na opreznost.

"Ostaju i dalje na snazi mere distance, higijene ruku, što nije vezano samo za kovid, već i respiratorne infekcije koje su karakteristične za hladniji period. To je deo opšte kulture", rekao je za RTV Kim prošle nedelje načelnik Odeljenja opšte medicine Doma zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.

Podsetimo, početkom godine je 57% učesnika jedne od prethodnih anketa na našem sajtu bilo uvereno da će pandemija korona virusa do kraja 2022. godine značajno oslabiti.Ostale vesti

Akcenat je ponovo na golim životima
"Srbi i Albanci nisu kadri da se dogovore, jer među njima postoje distanca i arogancija zbog kojih nijedna strana neće da popusti, a pošto nisu kadri da se dogovore, onda međunarodna zajednica treba da nametne rešenje", rekao je FoNetu novinar u penziji Fahri Musliju (Musliu) komentarišući poslednju krizu na severu.
  • 10.11.2022
Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine
Tokom "Foruma za žene, mir i bezbednost" koji je održan pre nekoliko sedmica u Prištini, pridružio sam se stotinama drugih koji su aplaudirali dok je predsednica Osmani dodelila ženama Ukrajine Predsedničku medalju za zasluge, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 04.11.2022
Manastirske vojvode Visokih Dečana i njihova sudbina
Manastirske vojvode predstavljaju počasno zvanje koje je srpska crkva dodeljivala čuvarima manastira albanske nacionalnosti u periodu osmanske vlasti na Кosovu i u Staroj Srbiji, a koji su zauzvrat u manastiru obavljali razne poslove i brinuli o njegovoj sigurnosti. Njihovo postojanje zabeleženo je u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji i Deviču, naveo je u autorskom tekstu za Kim istoričar Nemanja Dević.
  • 31.10.2022
Zaustavljen proces verifikacije diploma koči pravnike
Proces priznavanja diploma dogovoren Briselskim sporazumom između Beograda i Prištine mesecima se ne primenjuje, što onemogućava diplomcima traženje posla u insitucijama na Kosovu.
  • 27.10.2022
Istraživanje: Srbi sa severa se plaše mogućeg sukoba
Srbi sa severa Kosova ne veruju da ih bilo ko može potpuno zaštiti u slučaju međuetničkih oružanih incidenata koji bi mogli da izbiju povodom krize u vezi sa registarskim tablicama. Najviše poverenja imaju u delimičnu zaštitu od strane KFOR-a (42%), a mnogo manje njih takav vid pomoći očekuje od UNMIK-a (19,33%), Kosovske policije (18,66%) i Euleksa (15,33%). Kao najvažniji razlog za ovakve stavove, građani ističu nepostojanje volje, te želju i potrebu za održavanjem tenzija, rezultati su istraživanja NVO Humani centar Mitrovica (HCM).
  • 27.10.2022
Kontrolisani mediji i pozivanje na zajedničke vrednosti: Mir, brate, mir
Neupućenom i nepristrasnom pratiocu srpskih medija nekoliko dana nakon završetka posebne sednice srpskog parlamenta na kojoj je predstavljen i usvojen "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" nije lako da razluči da li se u Narodnoj skupštini raspravljalo o "najznačajnijem srpskom pitanju" ili o "najuspešnijem srpskom predsedniku u novijoj istoriji". Međutim, sasvim je jasno da se o svemu govorilo sa jakim emonitivnim nabojem što je neophodan preduslov za manipulacije. Sve što je u medijima kasnije objavljeno je prilično predvidljiva hronologija slučaja i događaja.
  • 19.09.2022