Vesti
Analiza

Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne

Na anketno pitanje na portalu radiokim.net koje smo vam postavili početkom avgusta, polovina učesnika (51%) je postojeće mere protiv kovida-19 u odgovoru ocenila adekvatnim.
Anketa: Postojeće mere protiv kovida-19 adekvatne
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Nova anketa

U razvijenim zemljama još 2016. godine je oko 40 odsto roditelja je upotrebljavalo softverske alate sa ciljem da njihova deca bezbedno koriste internet, saopštila je konsultantska kompanija PvC. Malver, fišing, ransomver, DDoS napad... Zanima nas da li vi koristite nešto slično?

Anketi možete pristupiti na dnu početne strane portala radiokim.net.

Od ukupno 123 učesnika ankete, polovina (51%) je odgovorila da su aktuelne mere (pranje ruku, distanca, maske, vakcinacija) adekvatne.

Da su one preterane, smatra 29% ispitanika, a da su nedovoljne misli 20% učesnika ankete.

Trenutna epidemiološka situacija na Kosovu je vrlo stabilna, pa se nedeljama ne beleže smrti kao posledica kovida-19, a kliničke slike obolelih uglavnom su blaže. Posle dužeg vremena, i podaci o broju novozaraženih u Srbiji su trocifreni.

Ipak, lekari još uvek pozivaju na opreznost.

"Ostaju i dalje na snazi mere distance, higijene ruku, što nije vezano samo za kovid, već i respiratorne infekcije koje su karakteristične za hladniji period. To je deo opšte kulture", rekao je za RTV Kim prošle nedelje načelnik Odeljenja opšte medicine Doma zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.

Podsetimo, početkom godine je 57% učesnika jedne od prethodnih anketa na našem sajtu bilo uvereno da će pandemija korona virusa do kraja 2022. godine značajno oslabiti.Ostale vesti

Borel: Rusija mora da prestane da koristi hranu kao oružje
Skoro godinu dana nakon potpisivanja u Istanbulu, Rusija je 17. jula odlučila da ne obnovi Inicijativu za crnomorsko žito (BSGI) koja Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Kako je istakao generalni sekretar UN, ova inicijativa je bila „svetionik nade u svetu kome je očajnički potrebna“.
  • 02.08.2023
Da ne bude - zar vam nismo rekli?

Sa jasnom namerom da ukaže na ekstremno loš odnos Prištine prema kosovskim Srbima, grupa iz lokalnog civilnog sektora, posetila je centar američke administracije početkom ove sedmice.

  • 23.07.2023
Kalif umesto kalifa, drugi put
Shodno prethodnim najavama, ubrzo po zatvaranju biračkih mesta 14. februara 2021. godine, postalo je jasno da je Samoopredeljenje ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Aljbin Kurti se „vraćao u sedlo“ iz koga je izbačen nepunih godinu dana ranije.
  • 09.07.2023
Mitrovica između Češke i Poljske
Grad na granici između Poljske i Češke kojeg deli reka, a spaja nekoliko mostova, bio je prošle sedmice glavna destinacija grupe predstavnika nevladinih organizacija i medija sa Kosova, u aranžmanu NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 06.07.2023
Začarani krug
Nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu za 14. februar 2021. momentalno su krenule pripreme za kampanju, a gotovo sva istraživanja javnog mnjenja su Pokretu Samoopredeljenje davala jasnu prednost nad ostalim učesnicima. Aljbin Kurti je obećavao „rad, obrazovanje, pravdu i zdravlje“ jer to „građani žele“.
  • 02.07.2023
Levičarske manipulacije, ideološko korito i izolacionistička geneza
Svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“ pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine, napisao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti na Fejsbuku sredinom septembra 2020. godine.
  • 25.06.2023