Vesti
Analiza

Anketa: Manja izlaznost zbog loše kampanje

Da će izlaznost Srba na parlamentarnim izborima 8. juna biti manja nego na prošlim lokalnim izborima, predvideli su i čitaoci našeg sajta.

Anketa: Manja izlaznost zbog loše kampanje

"Kako će loša kampanja srpskih partija uticati na izlaznost Srba na izborima 8. juna?" bilo je anketno pitanje na koje su odgovarali posetioci našeg sajta u proteklih deset dana.

Više od polovine anketiranih (56%) je upravo i odgovorilo da će zbog loše kampanje - izlaznost Srba biti manja, svaki peti (20%) se izjasnio za bojkot parlamentarnih izbora, dok su ostali smatrali da će Srbi glasati bez obzira na kampanju.

Dvoumljenje i povlačenje srpskih partija tokom izbornih aktivnosti, nepostojanje jasnih programa stranaka, nejasne poruke glasačima i potpun izostanak medijske kampanje - rezultirao da se na biralištima u srpskim sredinama pojavi u proseku 13 odsto manje birača nego na lokalnim izborima prošle godine.

Osim Parteša, gde je kod kuće ostalo 15,51%, najveći broj glasača je apstinirao u Gračanici (15,32%) i Ranilugu (14,03%). U Novom Brdu i Klokotu procenat onih koji nisu glasali se kreće od 12 do 13 odsto, međutim, u ove dve opštine, kao rezultat multietničkog sastava, tek nešto više od polovine izašlih glasača na parlamentarnim izborima se izjasnilo za partije kosovskih Srba. Najpribližnija izlaznost je bila u Štrpcu, sa 8,34% manje glasača nego lani.

Ukupni podaci o izlaznosti na Kosovu pokazuju da je, u odnosu na prošle lokalne izbore, ona manja za oko 4 procenta. Ako to uporedimo sa, u proseku 13 procenata od glasanja uzdržanih Srba, znači da je znatno veći postotak Albanaca bio od svojih stranaka upućen i motivisan da na glasanje izađe i izabere svoje predstavnike u Kosovskoj skupštini.

Na našoj anketi se izjasnilo stotinu čitalaca.Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019