Vesti
Analiza

Anketa: Manja izlaznost zbog loše kampanje

Da će izlaznost Srba na parlamentarnim izborima 8. juna biti manja nego na prošlim lokalnim izborima, predvideli su i čitaoci našeg sajta.

"Kako će loša kampanja srpskih partija uticati na izlaznost Srba na izborima 8. juna?" bilo je anketno pitanje na koje su odgovarali posetioci našeg sajta u proteklih deset dana.

Više od polovine anketiranih (56%) je upravo i odgovorilo da će zbog loše kampanje - izlaznost Srba biti manja, svaki peti (20%) se izjasnio za bojkot parlamentarnih izbora, dok su ostali smatrali da će Srbi glasati bez obzira na kampanju.

Dvoumljenje i povlačenje srpskih partija tokom izbornih aktivnosti, nepostojanje jasnih programa stranaka, nejasne poruke glasačima i potpun izostanak medijske kampanje - rezultirao da se na biralištima u srpskim sredinama pojavi u proseku 13 odsto manje birača nego na lokalnim izborima prošle godine.

Osim Parteša, gde je kod kuće ostalo 15,51%, najveći broj glasača je apstinirao u Gračanici (15,32%) i Ranilugu (14,03%). U Novom Brdu i Klokotu procenat onih koji nisu glasali se kreće od 12 do 13 odsto, međutim, u ove dve opštine, kao rezultat multietničkog sastava, tek nešto više od polovine izašlih glasača na parlamentarnim izborima se izjasnilo za partije kosovskih Srba. Najpribližnija izlaznost je bila u Štrpcu, sa 8,34% manje glasača nego lani.

Ukupni podaci o izlaznosti na Kosovu pokazuju da je, u odnosu na prošle lokalne izbore, ona manja za oko 4 procenta. Ako to uporedimo sa, u proseku 13 procenata od glasanja uzdržanih Srba, znači da je znatno veći postotak Albanaca bio od svojih stranaka upućen i motivisan da na glasanje izađe i izabere svoje predstavnike u Kosovskoj skupštini.

Na našoj anketi se izjasnilo stotinu čitalaca.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022