Vesti
Analiza

Anketa: Čitaoci predvideli dva ministarska mesta

U anketi sprovedenoj na našem sajtu više od polovine učesnika predvidelo je da će Srbi dobiti samo dva ministarska mesta.
Anketa: Čitaoci predvideli dva ministarska mesta

Naime, 54 odsto ili više od polovine ispitanika odgovorilo je da će srpskim poslanicima u novom sazivu kosovske vlade pripasti dva ministarska mesta, što se i dogodilo.

Aleksandar Jablanović će u narednom vladinom mandatu biti ministar za zajednice i povratak, dok će ministar za administraciju i lokalnu samoupravu biti Ljubomir Marić. Ove funkcije su u proteklom mandatu obavljali Dalibor Jevtić i Slobodan Petrović.

Svaki četvrti anketirani (27%) je smatrao da će Srbi dobiti tri ministarska mesta, koliko su imali u proteklom sazivu vlade, kada su osim dva pomenuta ministarstva imali i ministarstvo za rad i zapošljavanje, na čijem čelu je bio Nenad Rašić.

Zanimljivo je da su sva tri ministra iz proteklog saziva mandat preuzeli kao stranačke kolege (SLS), a završili u tri različite stranke.

U prošlom i u sadašnjem sazivu vlade mesto jednog od zamenika premijera pripalo je Srbima, s tim da je protekli zamenik premijera Petrović bio i ministar administracije i lokalne samouprave.

Anketno pitanje na koje će naši čitaoci moći da odgovaraju u narednom periodu je zapravo ponovljeno pitanje iz istog perioda protekle godine, nakon lokalnih izbora, a to je: Kada će biti formirana Zajednica srpskih opština?

Pre godinu dana više od 60 procenata ispitanika odgovorilo je da će do toga doći tek nakon maja meseca.Ostale vesti

Kako zvuči kada kažeš: Nikada više!
„Da, moji sunarodnici iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice, mi bi trebali ovo glasno i jasno reći: Nikada više neću dozvoliti da meni i mojoj porodici zapreti glad!“ Ovako piše Isak Skenderi iz NVO Glas Roma, Egipćana i Aškalija. Njegov tekst prenosimo u celosti.
  • 03.04.2020
Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019