Vesti
Analiza

Anketa: Čitaoci predvideli dva ministarska mesta

U anketi sprovedenoj na našem sajtu više od polovine učesnika predvidelo je da će Srbi dobiti samo dva ministarska mesta.

Naime, 54 odsto ili više od polovine ispitanika odgovorilo je da će srpskim poslanicima u novom sazivu kosovske vlade pripasti dva ministarska mesta, što se i dogodilo.

Aleksandar Jablanović će u narednom vladinom mandatu biti ministar za zajednice i povratak, dok će ministar za administraciju i lokalnu samoupravu biti Ljubomir Marić. Ove funkcije su u proteklom mandatu obavljali Dalibor Jevtić i Slobodan Petrović.

Svaki četvrti anketirani (27%) je smatrao da će Srbi dobiti tri ministarska mesta, koliko su imali u proteklom sazivu vlade, kada su osim dva pomenuta ministarstva imali i ministarstvo za rad i zapošljavanje, na čijem čelu je bio Nenad Rašić.

Zanimljivo je da su sva tri ministra iz proteklog saziva mandat preuzeli kao stranačke kolege (SLS), a završili u tri različite stranke.

U prošlom i u sadašnjem sazivu vlade mesto jednog od zamenika premijera pripalo je Srbima, s tim da je protekli zamenik premijera Petrović bio i ministar administracije i lokalne samouprave.

Anketno pitanje na koje će naši čitaoci moći da odgovaraju u narednom periodu je zapravo ponovljeno pitanje iz istog perioda protekle godine, nakon lokalnih izbora, a to je: Kada će biti formirana Zajednica srpskih opština?

Pre godinu dana više od 60 procenata ispitanika odgovorilo je da će do toga doći tek nakon maja meseca.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022