Vesti
Analiza

Anketa: Čitaoci kažu - Vučić sa Tadićem

Trećina posetilaca našeg sajta, koji su se u protekle tri nedelje putem ankete izjašnjavali o mogućim postizbornim koalicijama, smatra da će SNS u budućoj vladi sarađivati sa NDS.

Čak 35% se izjasnilo da, nakon izbora za parlament Republike Srbije,  naprednjaci neće biti u stanju da samostalno formiraju vladu, već da će poseći za koalicijom sa Novom demokratskom strankom Borisa Tadića.

Na anketno pitanje: “Da li će na izborima 16. marta koalicija oko SNS-a uspeti da osvoji broj glasova dovoljan za samostalno formiranje vlade?”, tek svaki peti čitalac se izjasnio potvrdno.

Zanimljivo je da je, za mogućnost koalicije sa Dačićem, Jovanovićem ili Koštunicom, u ukupnom zbiru glasala skoro polovina svih posetilaca našeg sajta.

Međutim, prema podacima RIK-a, na osnovu 99,44% obrađenih rezultata, koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom će u novom skupštinskom sazivu imati 158 od ukupno 250 poslaničkih mandata.

Iako to znači da će SNS biti potpuno u stanju da samostalno formira vladu, lider naprednjaka Aleksandar Vučić u svojim izjavama nakon objavljivanja preliminarnih rezultata ostavlja mogućnost saradnje sa ostalim partijama.

“Želim da čestitam svim našim političkim protivnicima na rezultatima koje su postigli i da kažem da smo mi spremni da mnogima pružimo ruku, da želimo da razgovaramo, da sarađujemo”, rekao je Vučić.

Ipak, za bilo koju odluku vlade koja iziskuje dvotrećinsku većinu, saradnja budućeg premijera Vučića sa koalicijom oko SPS-a, DS-om ili NDS-om biće neophodna. Ostaje da pratimo hoće li se potonja, koju je podržala većina naših čitalaca, pokazati kao najverovatnija.

Pošto je, na osnovu dosadašnje prakse, iskustva i najava, sigurno da će u vlasti učestvovati pripadnici partija nacionalnih manjina, naše anketno pitanje koje postavljamo u narednom periodu će se odnositi na to da li bi, i ko bi od tri veće partije mogao biti partner u vladi SNS-u.

Novo anketno pitanje je stoga: “Kakav će biti novi sastav vlade Republike Srbije?”, a ponuđeni odgovori su: 1. SNS samostalno, 2. SNS sa Dačićem, 3. SNS sa Đilasom, 4. SNS sa Tadićem, ili 5. SNS sa više partnera.Ostale vesti

Skupo gorivo i odricanje od automobila
Cene goriva rastu, pa se jedan deo vozača odlučuje na štednju (11%), pokazuju rezultati ankete na sajtu radiokim.net. Ipak, mnogo više ljudi kaže da ništa neće menjati, jer ne može da se odrekne svojih automobila.
  • 28.05.2022
SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022