Vesti
Analiza

Anketa: Čitaoci kažu - Vučić sa Tadićem

Trećina posetilaca našeg sajta, koji su se u protekle tri nedelje putem ankete izjašnjavali o mogućim postizbornim koalicijama, smatra da će SNS u budućoj vladi sarađivati sa NDS.
Anketa: Čitaoci kažu - Vučić sa Tadićem

Čak 35% se izjasnilo da, nakon izbora za parlament Republike Srbije,  naprednjaci neće biti u stanju da samostalno formiraju vladu, već da će poseći za koalicijom sa Novom demokratskom strankom Borisa Tadića.

Na anketno pitanje: “Da li će na izborima 16. marta koalicija oko SNS-a uspeti da osvoji broj glasova dovoljan za samostalno formiranje vlade?”, tek svaki peti čitalac se izjasnio potvrdno.

Zanimljivo je da je, za mogućnost koalicije sa Dačićem, Jovanovićem ili Koštunicom, u ukupnom zbiru glasala skoro polovina svih posetilaca našeg sajta.

Međutim, prema podacima RIK-a, na osnovu 99,44% obrađenih rezultata, koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom će u novom skupštinskom sazivu imati 158 od ukupno 250 poslaničkih mandata.

Iako to znači da će SNS biti potpuno u stanju da samostalno formira vladu, lider naprednjaka Aleksandar Vučić u svojim izjavama nakon objavljivanja preliminarnih rezultata ostavlja mogućnost saradnje sa ostalim partijama.

“Želim da čestitam svim našim političkim protivnicima na rezultatima koje su postigli i da kažem da smo mi spremni da mnogima pružimo ruku, da želimo da razgovaramo, da sarađujemo”, rekao je Vučić.

Ipak, za bilo koju odluku vlade koja iziskuje dvotrećinsku većinu, saradnja budućeg premijera Vučića sa koalicijom oko SPS-a, DS-om ili NDS-om biće neophodna. Ostaje da pratimo hoće li se potonja, koju je podržala većina naših čitalaca, pokazati kao najverovatnija.

Pošto je, na osnovu dosadašnje prakse, iskustva i najava, sigurno da će u vlasti učestvovati pripadnici partija nacionalnih manjina, naše anketno pitanje koje postavljamo u narednom periodu će se odnositi na to da li bi, i ko bi od tri veće partije mogao biti partner u vladi SNS-u.

Novo anketno pitanje je stoga: “Kakav će biti novi sastav vlade Republike Srbije?”, a ponuđeni odgovori su: 1. SNS samostalno, 2. SNS sa Dačićem, 3. SNS sa Đilasom, 4. SNS sa Tadićem, ili 5. SNS sa više partnera.Ostale vesti

Portal radiokim.net unapređen, nova anketa
Ubedljiva većina od 71% onih koji su odgovorili na anketno pitanje o novom izgledu portala radiokim.net smatra da je on unapređen. Spremili smo novu anketu.
  • 29.03.2020
Srbi na Kosovu u dvostrukoj izolaciji
Kako su Srbi na Kosovu i Metohiji preživeli dvadeset godina izolacije, može li nas njihovo iskustvo nečemu naučiti
  • 27.03.2020
Nasilje u porodici: Porodični ili društveni problem
Nasilje u porodici je agresivno ponašanje člana porodice prema drugom članu ugrožavanjem njegovog ili njegnog telesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva. Ono se primenjuje u različitim oblicima i uključuje fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko nasilje.
  • 26.01.2020
Napadi, zidovi, trpljenje i život
Кosovska policija prikriva detalje o najnovijim planovima za napad na manastir.
  • 20.11.2019
Mali Šengen: Dobra ideja, sumnjivi potpisnici
Sama ideja o „malom Šengenu“ nije loša, olakšala bi život i građanima, a pre svega privredi. Problem je, međutim, u političkim odnosima između, s jedne strane Beograda, a s druge strane Tirane i Skoplja, piše Dinko Gruhonjić za Dojče vele.
  • 11.10.2019
Kako Kosovo dočekuje Evropski dan jezika?
Dvojezični naziv ulice sa naslovne fotografije se nalazi u severnom delu Kosovske Mitrovice i jedan je od onih koji su ostali iz nekih prošlih vremena. Odoleo je svim neprijatnim događajima koji su se na Kosovu desili, podsećjući nas da dvojezičnost nije nova tema iako se na nju iznova vraćamo. Ko danas putuje po Kosovu može primetiti da su brojni natpisi na srpskom jeziku na jugu precrtani dok na severu samo ti i postoje, izuzev zaostalih iz vremena Jugoslavije poput ovog sa fotografije.
  • 26.09.2019