Vesti
Analiza

Anketa: Bez ZSO ove godine

Ubedljiva većina od 90% onih koji su odgovorili na treći put ponovljeno anketno pitanje RTV Kim o tome kada bi se moglo dogoditi formiranje Zajednice srpskih opština, smatra da se to neće desiti tokom 2017. godine.
Anketa: Bez ZSO ove godine
Ilustracija (Foto printskrin)

Po treći put ponovljena anketa na našem sajtu vezana za formiranje Zajednice srpskih opština završena je vrlo jasno. Čak 90% od 102 anketirana učesnika smatra da ZSO neće biti formirana ove godine. Svega 1% smatra da bi to moglo da se dogodi tokom predstojećeg leta, dok 9% anketiranih formiranje Zajednice srpskih opština očekuje do kraja 2017.

Pitanje "Kada će biti formirana ZSO?" postavili smo vam i decembra 2014. godine. Tada je u našoj anketi učestvovalo 249 posetilaca sajta radiokim.net, a glasali ste ovako: do kraja februara 2015 - 2%, do kraja maja 2015 - 8%, tek nakon maja 2015 - 90%.

Na isto anketno pitanje, postavljeno 24. decembra 2013. godine na našem sajtu, o tome kada bi se moglo očekivati formiranje Zajednice srpskih opština, odgovorilo je 362 posetilaca sajta, a njih 61% je tada smatralo da će ZSO biti formirana nakon maja 2014. godine.

Očekivanje 12% anketiranih da će se to dogoditi već do kraja januara 2014. tada je iznevereno činjenicom da formiranje ZSO (kao ni sada) nije bilo ni na pomolu, a nešto veći postotak anketiranih bio je uveren (20%) da će se ovo telo konstituisati do kraja marta 2014. Tada je najmanji procenat (8%) ispitanika smatrao da će se to ipak dogoditi pre leta 2014. godine.

Na osnovu ove tri ankete, sprovođene u periodu od decembra 2013. do maja 2017, jasno je da posetioci našeg sajta sve manje veruju da će ZSO biti formirana u doglednoj budućnosti. Shodno tome, iako se o ZSO formalno govori kao "o jednom od najvećih postignića briselskih razgovora Prištine i Beograda", usmerenje javnosti na ovu temu kroz vreme konstantno opada, pa je u anketi s kraja 2013. učestvovalo 362 anketiranih, krajem 2014. na pitanje je odgovorilo 249 učesnika, dok je u anketi od prošlog meseca (april 2017.) učestvovalo nešto više od 100 ljudi.

 

link za poslednju anketu:
http://www.radiokim.net/anketa/?Iid=14

link za anketu iz 2014:
http://www.radiokim.net/anketa/?Iid=11

link za anketu iz 2015:
http://www.radiokim.net/anketa/?Iid=4Ostale vesti

SPC na Кosovu za vreme komunizma: ’’Valja nama biti ovde’’
Кrajem septembra 1988, u vreme duboke krize u pokrajini Кosovo, u sarajevskom „Oslobođenju“ je objavljen intervju sa igumanom manastira Visoki Dečani ocem Justinom. Za naslov teksta novinar je odabrao jednu od rečenica koje je iguman izgovorio, sažimajući u njoj generacijsko iskustvo sveštenika i monaha Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Кosovu: „Valja nama biti ovde“.
  • 09.05.2022
Štetni efekti potencijalnog bojkota nastupajućeg popisa na Kosovu
Uprkos činjenici da bi vršenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo da suštinski predstavlja statistički proces, u praksi se, naročito u postkonfliktnim društvima, pretvara u arenu za etnopolitičke manipulacije i mahinacije, kao i „prebrojavanje krvnih zrnaca”. Odbijanje učešća u popisivanju dela stanovništva u Srbiji i na Kosovu tokom 2011, neodržavanje istog u Severnoj Makedoniji, te i dalje aktuelne rasprave oko rezultata prikupljenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju da tranzicione demokratije Zapadnog Balkana još uvek nisu zrele da sprovedu funkcionalno i procesno neometano prikupljanje statističkih podataka, piše politikolog Igor Marković, viši istraživač i projektni menadžer u NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.
  • 09.04.2022
Da na Kosovu neće biti aprilskih izbora pretpostavilo više od pola anketiranih
Da će kosovski Srbi na aprilskim izborima koje je raspisala Republika Srbija glasati u rubnim gradovima Centralne Srbije odgovorilo je 57% učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 24.03.2022
Pekar, lekar, apotekar može, ali političar nikako
Više od polovine građana iz srpskih sredina na Kosovu smatra da je bezbednije raditi ono što drugi kažu, nego misliti svojom glavom. Isto toliko njih tvrdi da je mnogo lakše ćutati, nego se boriti protiv sistema i nepravdi, neki su nalazi istraživanja "Građani u politici" koje će uskoro biti objavljeno u okviru inicijative Open za 2021/22. Prema možda najporaznijem nalazu ove studije čak 70 odsto ispitanika smatra da je politka devijantno zanimanje i da se profesija "političar" u folklornom miljeu srpske zajednice na Kosovu percipira kao "nečasno" zanimanje, piše Miodrag Miki Marinković iz Centra za afirmativne društvene akcije (CASA).
  • 07.03.2022
’’Naša snaga je naše jedinstvo: Putin je izabrao rat. Ostajemo ujedinjeni sa Ukrajinom’’
Ovo je opasan trenutak za Evropu i za slobodoljubive ljude širom sveta. Pokrećući svoj brutalni napad na narod Ukrajine, Vladimir Putin je takođe izvršio napad na principe koji podržavaju globalni mir i demokratiju. Ali, narod Ukrajine je otporan. Decenijama su imali demokratiju, a njihova hrabrost inspiriše svet. Sjedinjene Američke Države zajedno sa svojim saveznicima i partnerima širom sveta će nastaviti da podržavaju ukrajinski narod dok on brani svoju zemlju, napisao je u autorskom tekstu ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.
  • 02.03.2022
Koronavirus će iz pandemije preći u endemiju, ali će trajati
Pandemija korona virusa će do kraja 2022. godine značajno oslabiti smatra 57 odsto učesnika ankete na portalu radiokim.net.
  • 01.03.2022