Browsing: Analiza

Uprkos relativno uspešnom kraju 2023. godine i primeni vizne liberalizacije za vlasnike kosovskih pasoša, odnosno ukidanju i najavi ukidanja režima nalepnica za kretanje vozila širom Srbije i Kosova, kao i čitavom moru tradicionalno lepih želja razmenjenih tokom novogodišnje i ostalih prazničnih noći, nije mnogo trebalo da svečarsku prvu polovinu meseca u životima Srba na Kosovu zamene uobičajeno sivilo, neizvesnost i tenzije. Poneka lepa vest brzo je „nestajala“ u mnoštvu drugih, mnogo manje pozitivnih ali, reklo bi se, uobičajenih.

Najpoznatiji, najnezavisniji i najozbiljniji lider Srba na Kosovu, Oliver Ivanović, ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici. Ni istine, ni pravde. Ni šest godina nakon zločina nema ozbiljnih istraga, nema optužnice – ne zna se ko su direktni izvršioci, ko nalogodavci. Nema je ni u Beogradu, ni u Prištini, ni pred Euleksom koji bi bar zbog procesa koji je vodio protiv Olivera Ivanovića, imao poseban interes da takođe sazna istinu.

Prema odluci Odbora Centralne banke Kosova od 1. februara stupa na snagu uredba prema kojoj će evro biti jedina valuta u platnom sistemu na Kosovu. Shodno njoj, srpski dinar više neće moći da se koristi. To je izazvalo brojne reakcije srpskih zvaničnika, dok su Srbi na Kosovu paket briga i problema sa kojima se suočavaju dopunili još jednim.

Tragični događaji u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kada je učenik od 13 godina ubio devetoro đaka i školskog čuvara, i u selima Malo Orašje i Dubona, gde je mladić ubio devetoro mladih u prvim danima maja, protesti “Srbija protiv nasilja”, kao i navodi o izbornoj krađi u Beogradu obeležili su 2023. godinu.

Dok se u ostatku Evrope i sveta razmišljalo o nastavku globalne demokratske recesije i svemirske trke, činjenici da je Indija prestigla Kinu po broju stanovnika, zauzimanju Nagorno Karabaha od strane Azerbejdžana, građanskom ratu u Sudanu, strahovima i mogućnostima u vezi sa veštačkom inteligencijom, kontraofanzivi Ukrajine koja je mnogo koštala a malo rezultata dala, napadu Hamasa na Izrael i globalnom zagrevanju uz temperature koje su oborile sve rekorde, na Kosovu je, iz ugla Srba koji tu žive i rade, u 2023. godini gotovo sve stalo u 24. septembar i malenu Banjsku.

Ulazak Srbije na šengensku belu listu 2009. godine u Beogradu je dočekan uz slavlje i olakšanje. To je značilo slobodu kretanja kroz Evropu, kraj noćnim morama od višečasovnih redova i maltretiranja na pragovima konzulata – da se građani koji imaju srpski pasoš konačno osete kao – ljudi.

Navršen je i peti mesec od nasilnog ulaska novih albanskih gradonačelnika u tri opštine na severu u kojima većinu čine Srbi. Između isteranih organa Republike Srbije koje Priština i zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju nelegalnim i novih kosovskih samouprava bez Srba, za koje se i sama Priština slaže da su nelegitimne, trpe građani. Sve teže mogu da dobiju dokumenta koja su u nadležnosti dva sistema.

Za manje od godinu dana, dve su ključne odluke koje je donela Srpska lista: postavljanje barikada kojima je prethodio izlazak Srba iz kosovskih institucija i bojkot lokalnih izbora na severu Kosova. Od obe je u međuvremenu odustala, bez ispunjavanja prethodno postavljenih uslova, a na „sugestiju“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svakog 17. oktobra širom sveta obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, dan koji su Ujedinjene nacije priznale 1992. godine. Svake godine uzimamo u obzir napredak postignut u iskorenjivanju siromaštva, izazove koji ostaju, i šta činiti dalje.

Tragični sukob u Banjskoj 24. septembra je, malo je reći, dodatno antagonizovao Prištinu i Beograd, a Srbe na Kosovu još jednom opteretio besnim ratom narativa, poluoinformacija i dezinformacija, te pokazao da se njihov položaj ne shvata ni na Trgu Majke Tereze, ni na Andrićevom vencu. Niti to onima koji borave u zgradama na pomenutim adresama pada na pamet.

Skoro godinu dana nakon potpisivanja u Istanbulu, Rusija je 17. jula odlučila da ne obnovi Inicijativu za crnomorsko žito (BSGI) koja Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta. Kako je istakao generalni sekretar UN, ova inicijativa je bila „svetionik nade u svetu kome je očajnički potrebna“.

Sa jasnom namerom da ukaže na ekstremno loš odnos Prištine prema kosovskim Srbima, grupa iz lokalnog civilnog sektora, posetila je centar američke administracije početkom ove sedmice.

Shodno prethodnim najavama, ubrzo po zatvaranju biračkih mesta 14. februara 2021. godine, postalo je jasno da je Samoopredeljenje ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Aljbin Kurti se „vraćao u sedlo“ iz koga je izbačen nepunih godinu dana ranije.

Grad na granici između Poljske i Češke kojeg deli reka, a spaja nekoliko mostova, bio je prošle sedmice glavna destinacija grupe predstavnika nevladinih organizacija i medija sa Kosova, u aranžmanu NVO Aktiv iz Severne Mitrovice.

Nakon raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu za 14. februar 2021. momentalno su krenule pripreme za kampanju, a gotovo sva istraživanja javnog mnjenja su Pokretu Samoopredeljenje davala jasnu prednost nad ostalim učesnicima. Aljbin Kurti je obećavao „rad, obrazovanje, pravdu i zdravlje“ jer to „građani žele“.