Vesti

Američki Dan nezavisnosti i proslavljanje uspeha Kosova

Povodom obeležavanja 237. godišnjice nezavisnosti SAD, ambasador Trejsi Džejkobson je sinoć u Prištini rekla da poslednjih godinu dana koliko se ona nalazi u misiji, smatra izuzetnim, podsećajući okupljene goste da je na Kosovo stigla pred kraj nadgledane nezavisnosti.
Američki Dan nezavisnosti i proslavljanje uspeha Kosova
Detalj sa prijema u Prištini (Foto KIM)

Naglašavajući da je glavni povod sinoćnje proslave američki Dan nezavisnosti, ambasador Trejsi Džejkobson je dodala da se "istovremeno mogu proslaviti i uspesi Kosova".

"Evropska unija je prošle nedelje objavila da će sa Kosovom otovoriti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Sledeće nedelje će se premijeri Srbije i Kosova još jednom sastati da razmotre primenu dogovora o normalizaciji odnosa. Danas 100 zemalja priznaje Kosovo", navela je u pozdravnom govoru ambasador Džejkobson.

"Iako je puno toga urađeno, pred Kosovom stoje novi izazovi u vidu razvoja demokratije, uključujući završetak izborne reforme, jačanje vladavine prava i privlačenje investicija", rekla je njena ekselencija, obećavajući da će SAD podržati Kosovo na putu evropskih integracija.

U ime Kosova, domaćici prijema se zahvalila predsednica Atifete Jahjaga.

"Večeras ne slavimo samo vašu nezavisnost, već i vašu posvećenost miru, slobodi, ravnopravnosti i razlikama. Ovog važnog dana za vašu zemlju i američki narod, mi se radujemo i razvoju i jačanju veza našeg prijateljstva, koje će biti dugoročno i stalno, jer se zasniva na zajedničkoj posvećenosti koju obe nacije visoko cene. Vi ste nam pomogli da dođemo u situaciju da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Naše vrednosti i ideale inspirisali su očevi koji su stvorili Ameriku kao državu slobodnih ljudi", kazala je Jahjaga.

Prijemu u rezidenciji ambasadora SAD na Kosovu, uz zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera koji danas odlazi sa Kosova, prisustvovali su predstavnici lokalnih i centralnih institucija Kosova, međunarodni i predstavnici civilnog društva, kao i druge javne ličnosti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017