Vesti

Aleksandar Vulin: KFOR kreće na opasnu stranu

Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je Beograd uputio protest međunarodnoj zajednici zbog toga što KFOR na severu Kosova blokira "alternativne puteve" što je nazvao "izlaskom iz okvira mandata".
 • 01.08.2012
 • 19:48 h > 19:50 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1422
Aleksandar Vulin: KFOR kreće na opasnu stranu
Aleksandar Vulin (Foto KIM)

"KFOR-u nije pametno da koristi međuperiod u vlasti Srbije jer u Beogradu postoje adrese za razgovor", ocenio je Vulin u izjavi za agenciju Beta.

Po njegovim rečima, KFOR je blokadom puteva za kamione teže od tri tone "u ozbiljnoj opasnosti da izgubi legitimitet i poverenje" kosovskih Srba i da "ugrozi njihovu egzistenciju".

Blokada "alternativnih puteva" dovešće do nestašica robe i nemogućnosti snabdevanja hranom i lekovima, kazao je Vulin.

"KFOR je blokadom alternativnih puteva izašao iz svog mandata i time što nije konsultovao UNMIK koji je po Rezoluciji 1244 najviša vlast na KiM, pokazao je da se uputio na veoma opasnu stranu, i plašim se da će time dovesti do potpunog gubitka poverenja kosovskih Srba i u KFOR", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da "nas KFOR uvodi u veoma opasnu situaciju", i da će građani, ukoliko se KFOR "ne vrati u okvire mandata", biti primorani da preispitaju poverenje i u KFOR.

Međunarodna zajednica mora da pokaže da joj je stalo do mira što je Srbija dokazala, rekao je Vulin.

Na osnovu prošlogodišnjeg sporazuma tadašnjeg komandanta KFOR-a Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislava Stefanovića, postignutog posle 25. jula i pokušaja Prištine i Specijalnih jedinica ROSU da preuzimu prelaze Brnjak i Jarinje, trebalo je da se teretni saobraćaj ograniči na vozila nosivosti tri tone, ali je važenje tog sporazuma bilo do sredine septembra.

Međunarodne snage na Kosovu KFOR i dalje drže u blokadi "alternativne puteve" za kamione na severu Kosova.

Blokiran je "alternativni put" od Raške, preko Tresave, ka Kosovu i zabranili kretanje kamionima sa robom nosivosti preko tri tone, dok se putnički saobraćaj odvija i dalje.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017