Vesti

AKC: Neistorijski podaci uzrok rasprave

Iako je namera organizatora debate u Alternativnom kulturnom centru (AKC) u Gračanici bila da se razgovara na temu „Uloga umetnosti i kulture u poimanju istorije“, rasprava se uglavnom vodila o knjigama koje je tom prilikom predstavio Forum za civilne mirovne službe.
 • 21.11.2012
 • 00:12 h > 05:48 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1014
AKC: Neistorijski podaci uzrok rasprave
Debata u AKC-u (Foto KIM)NVO „Forum za civilne mirovne službe“ (ZFD) predstavila je knjige „Uvažavanje budućnosti" i “MOnuMENTI–promenljivo lice sećanja” u okviru debate „Uloga umetnosti i kulture u poimanju istorije“, koju je u AKC-u u Gračanici organizovala NVO „Herc“.

Sadržaj sedam članaka različitih albanskih autora iz Prištine, zasnovan na ličnim stavovima, te predstavljanje navodno neistorijskih podataka i pokušaj sinteze kulturnih nasleđa više zajednica u jednoj od knjiga, izazvali su žučnu raspravu na debati u AKC-u.

Profesor istorije Zorica Velić je istakla da je glavni problem srpske zajednice u kulturološkom smislu to što se negira da na Kosovu postoji srpsko kulturno nasleđe.

„Imamo mnogo problema u poimanju istorije u kulturološkom smislu naročito imajući u vidu dve totalno različite kulture koje su nespojive. Treba ostaviti da svaka  zajednica neguje kulturu onakvu kakva jeste i da ne treba uticati na bilo koji način na kulturu druge zajednice. Za srpsku zajednicu je jako važno da u kulturološkom smislu nastavi da postoji kakva je i do sada bila ovde, a problem je što albanska zajednica negira da ovde postoji kulturno nasleđe Srba“, kazala je Velićeva za KIM radio.

Pisac Živojin Rakočević je kazao da poštuje pravo da se publikuju različita slikovna i literarna izdanja, ali da treba izbegavati zadiranje u tuđu kulturu ili izgrađivanje sinteze različitih kulturnih nasleđa.

„Zašto bih se petljao u nečije nasleđe, ako ono kulturološki i identitetski ne pripada mojoj grupi? Da bismo to razumeli moramo da shvatimo da na ovom prostoru postoje otomansko, albansko i srpsko kulturno nasleđe kao tri dominantne grupe u poslednjih, da kažem, 300 godina. 20. vek je vek velikih ideologija kada se nastoji da se napravi sinteza tradicionalnih nasleđa“, kazao je Rakočević na debati.

Dragana Milutinović, koordinator ZFD-a je za KIM radio kazala da su intelektualci iz Prištine u knjizi „Uvažavanje budućnosti" iznosili samo lične stavove koji su zasnovani na činjenicama do kojih su sami autori došli. Namera je bila, kako navodi Milutinovićeva, da se inicira rasprava sa temom „Suočavanje sa prošlošću“, a ne da se kreira istorija.

„U pitanju su lični stavovi, a ne istorijske činjenice. Ukoliko postoji interesovanje, mogli bismo da dovedemo autore ovih članaka pa da se raspravlja o tim stavovima. Zadatak nije bio da se iznesu zvanični podaci, već da se inicira debata“, istakla je Milutinovićeva.

Bojan Teofilović, ispred CPT-a je istakao da su fotografije oličenje stanja društva u kojem su spomenici nastali.

„Imate ovde spomenike koji su građeni u, da kažem, prvoj polovini 20. veka, spomenike iz vremena socijalizma i komunizma u bivšoj Jugoslaviji i svi oni pokazuju same društvene tokove i svest društva u trenutku u kojima su nastajali“, istakao je Teofilović.

U AKC-u je od 15. novembra otvorena izložba nemačkog fotografa Marka Krojača, na kojoj su predstavljene samo neke od 500 fotografija napravljenih u protekle dve godine, a tematika su spomenici iz perioda nakon Drugog svetskog rata na prostoru Zapadnog Balkana.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018