Browsing: Vesti

Srbi i Albanci, ne dele iste stavove oko brojnih pitanja, ali su saglasni da je nedavni “referendum” u četiri opštine bio neuspešan, zaključeno je na debati pod nazivom “Referendum na severu – Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promena znak neuspeha” u Medija centru u Čaglavici. Ipak, “neuspeh” doživljavaju različito.

U Strazburu su juče, sa 406 glasova ‘ZA’, evroposlanici usvojili izveštaj Matijaža Nemaca čime je Evropski parlament praktično odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Iako proces nije konačan, nada je za ove jedine preostale Evropljane kojima je za putovanje i dalje potrebna viza. Za Dragišu Mijačića, koordinatora radne grupe Nacionalnog konventa za EU za poglavlje 35 – ovo je jedan od najpozitivnijih trenutaka u poslednjih nekoliko godina.

Na centralnom Kosovu je osvanula sunčana sreda. Nažalost, oblaci će tokom popodneva početi ozbiljnije da se gomilaju, pa se sutra ponovo očekuju kiša i zahlađenje.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je u telefonskom razgovoru sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem žaljenje zbog neuspeha referenduma o opozivu albanskih gradonačelnika u četiri većinske srpske opštine na severu Kosova i ponovo apelovao na održavanje novih izbora, saopštila je Jelisejska palata.

Italijansko osoblje iz hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog tima prvog bersaljerskog puka raspoređeno u Regionalnu komandu Zapad misije KFOR-a izvršilo je inspekciju lokacije toksičnog industrijskog materijala poznatog kao „Evrostil“ (Eurosteel) u opštini Peć. Nije otkrivena opasnost po zdravlje.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da je sastankom delegacija Beograda i Prištine tokom pošle nedelje u Briselu smanjen jaz po pitanju upotrebe dinara na Kosovu, ali da će zbog razlika koje su ostale ponovo ugostiti glavne pregovarače.