Browsing: Vesti

Uprkos kritikama na račun Javnog servisa Kosova (RTK) u međunarodnim izveštajima o tome da je zapaljivo i pozivajući se na neproverene tvrdnje izveštavao pred Martovsko nasilje, zbog čega se i smatra jednim od uzroka ovog nasilja, RTK je i na dan Martovskog nasilja, ali sada dvadeset godina kasnije – objavio kontroverzan, manipulativan, neprofesionalan, pristrasan i nepotpun tekst.

„Samo mi recite, da li ste se vi zakleli na Ustav Aljbinu Kurtiju, jeste ili niste“, upitao je danas opozicioni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta svog kolegu iz vladajuće koalicije, Gorana Rakića. „Očigledno imate mentalnu dijareju. Nikada nisam bio poslanik u Skupštini Kosova“, odgovorio mu je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi i to u dva manata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da “nema poseban komentar” na pisanje medija u regionu “da je spreman za kapitulaciju”, te da je po pitanju Kosova, “suština u tome da predaje neće biti”.

U Ohridu u Severnoj Makedoniji pre godinu dana postignut je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Iako ga strane nisu potpisale, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju ga obavezujućim. Analitičari sa Kosova i Srbije koji su govorili za Kim radio imaju podeljena mišljenja, dok jedni smatraju da je nejasan i neprihvatljiv, drugi ocenjuju da je doneo olakšice na terenu.

Centralna izborna komisija obaveštava građane sa pravom glasa da je počeo rok za promenu biračkog centra u opštinama za glasanje za ili protiv smene gradonačelnika u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici, u kojima će 21. aprila 2024. godine održati izbori.

“Кosovski fenomeni”, nova je knjiga Đorđa Jevtića novinara, publiciste i pisca iz Sušice. U Domu kulture u Gračanici sutra će biti održana promocija.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM najoštrije protestuje zbog izveštavanja sajta Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom jeziku koji, kako navode, krivotvori činjenice i netačno obaveštava javnost o činjenicama vezanim za martovski pogrom, navodi se u saopštenju.

Pre dvadeset godina tokom martovskog nasilja u Lipljanu je ubijen Nenad Vesić, povređeno je više osoba, zapaljeno 27 srpskih kuća. Te večeri su, nakon višečasovnog nasilja, evakusani lipljanski Srbi, uz pratnju međunarodnih snaga ili pojedinaca iz međunarodnih misija.

“Umesto da zalečimo stare rane koje još bole, suočavamo se sa pokušajima da se ovaj tragični događaj (martovski pogrom) relativizuje od strane onih koji imaju moć da oblikuju javno mnjenje i od kojih se očekuje da daju odmerene i odgovorne izjave”, naveo je zamenik Ombudsmana Srđan Sentić povodom godišnjice ovog događaja.

Sve što je pripadalo Srbima pogođeno je u srce. U rasponu od blistavih ostvarenja srednjeg veka do izolovanih staraca u gradovima stradala je čitava jedna civilizacija. Nastupio je pogrom ili srpska Vartolomejska noć.

Navršava se godinu dana od postizanja Sporazuma o putu normalizacije koji su Kosovo i Srbija zaključile u Ohridu u Severnoj Makedoniji.