Browsing: Vesti

Na sednici Centralne izborne komisije, razgovaralo se o radu sekretarijata i izveštaju Saveta CIK-a. Na sastanku je rečeno da svi birački centri u četiri severne opštine ispunjavaju zakonske kriterijume za svoju lokaciju. U manjem broju njih, ne postoji olakšan pristup za osobe sa posebnim potrebama.

Bivši američki diplomata Šon Berns potvrdio je danas, na suđenju četvorici vođa OVK u Hagu, da je Glavni štab OVK, 1998-99, odlučivao o oslobađanju otetih Srba i Albanaca. Po optužnici, članovi tog štaba Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići odgovorni su za ratne zločine nad kidnapovanima u desetinama pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji.

Sinoć je u okviru 71. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održana promocija gračaničkog festivala Grafest u okviru koga su bila prikazana tri pobednička filma u protekle tri godine: „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića i Igora Vukovića, „Na veslu priča: pozdrav pesniku“ Rastka Šejića i „A Istok reka teče“ Jelene Radenović.

Na Kosovu 5. aprila počinje popis stanovništva, kako bi se stekao precizan uvid u socijalne i društvene uslove života građana, koji će u okviru popisa popunjavati sedam upitnika, uključujući i onaj o šteti pričinjenoj tokom sukoba 1998. i 1999 godine.

Kina nastavlja da pruža nepokolebljivu podršku i poštovanje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, rekao je danas, u razgovoru sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić, kineski ambasador u Beogradu Li Ming i izrazio nezadovoljstvo odlukom Političkog komiteta Parlamentarne skupštine o preporuci za prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope.

Stihovi o zavičaju, običajima, porodici i svakodnevici na Kosovu objavljeni juna 2023. u zbirci pesama „Sve je to život“ pesnikinje iz Prilužja Marine Mitrović, ispraćeni su toplim aplauzima publike večeras na promociji u Domu kulture „Gračanica“.

Kompanija „Elektrosever“ saopštila je da je počela sa distribucijom računa po utrošenoj električnoj energiji u četiri opštine na severu Kosova, a svojim korisnicima je, kako je navedeno, omogućila niže cene struje na Kosovu.

“Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa željom Prištine da bude primljena u članstvo te međunarodne organizacije jeste nagrada međunarodne zajednice Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom, brutalno fizičko i insitucionalno maltretiranje i obespravljivanje srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Prigodnim programom, u Kosovskoj Mitrovici obeležen je Dan OŠ “Branko Radičević”. Ujedno, obeleženo je 68 godna postojanja i rada ove prosvetne ustanove. Ovaj datum ustanovljen je kao Dan škole, jer je 27. marta 1824. rođen veliki romantičarski pisac čije ime ona nosi.