Browsing: Vesti

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je telefonom sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom o međudržavnim odnosima i evropskoj integraciji Kosova, kao i o članstvu Kosova u Savetu Evrope, saopšteno je medijima iz kabineta premijera.

Popis stanovništva na Kosovu počeo je 5. aprila. Radio Goraždevac piše da u albanskoj zajednici nisu zabeleženi veći problemi, dok sever Kosova, gde uglavnom živi srpska zajednica gotovo da uopšte ne učestvuje na popisu. Bošnjačka zajednica se suočavala sa problemima tehničke prirode.

U porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu je tokom prethodna dva dana organizovan humanitarni bazar. Prikupljena sredstva su namenjena za radove pri ovoj crkvi, prvenstveno za izgradnju trema u porti.

Folklorni ansambl narodnih igara i pesama Kosova “Venac” iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, nastupio je pred zaječarskom publikom.

Položaj romske zajednice, nakon “dekade Roma” u Evropi na Kosovu nije bitno poboljšan, jer se finansijska sredstva usmerena na rešavanje problema i poboljšanje života te zajednice i dalje uglavnom obezbeđuju od donatora, a ne iz fondova nadležnih centralnih i lokalnih insitucija, rekao je u emisji “Slobodno srpski” direktor NVO “Nevo Koncepti” Osman Osmani.

Saga o prijemu Kosova u Savet Evrope otvara niz pitanja o stručnosti i sposobnosti nosilaca najviših vlasti i uopšte o strategiji Srbije kada je reč o pregovorima o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Možda je došlo vreme da se preispita i revidira postojeća strategija: pustite me da kupujem vreme, lažem i varam Evropu

Na centralnom Kosovu će prvi radni dan u ovoj sedmici biti pretežno sunčan i topao.

Organizacija „Outdoor in“ objavila je na svom Fejsbuk profilu je da bi ovogodišnja sezona penjanja na via ferati Berim trebalo da počne nakon vaskršnjih praznika, a detaljne informacije vezane za organizaciju penjanja biće uskoro objavljene.

Fotografije Branislava Nušića kazuju da su Srbi u drugoj polovini 19. veka izgradili velelepnu crkvu u centru grada, a danas taj isti narod nema dozvolu ni da obnovi svoju drevnu svetinju.