Browsing: Vesti

Kosovska policija je tokom prošle godine uhapsila devet lica pod sumnjom da su izvršili ratne zločine na Kosovu i istima je određena mera pritvora. Kosovsko tužilaštvo je iste godine podiglo 15 optužnica, podaci su Fonda za humanitarno pravo predstavljenih na konferenciji u Prištini koja je za temu imala suđenje za ratne zločine.

U Banjalučkom Banskom dvoru u organizaciji Arhiva Kosova i Metohije, Doma kulture „Gračanica“, Galerije umetnosti „Priština“ i Arhiva Republike Srpske kao ustanove domaćina, a povodom Dana Arhiva Republike Srpske, otvorena je izložba fotografija „Slike života, fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica“.

Ne postoji politička volja da se krene u brže rešavanje pitanja nestalih lica tokom rata na Kosovu 1999. godine, poručili su predstavnici Resursnog centra za nestala lica iz Prištine i Udruženje porodica „Kosmetski stradalnici“ iz Beograda, uoči obeležavanja Nacionalnog dana žrtava prisilnih nestanaka (27. aprila) u Prištini.

Navršilo se 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Tada je to bio istorijski sporazum koji je trebalo da označi početak suživota dva naroda na Kosovu i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Međutim, već 11 godina čeka se implementacija ključnog dela sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština.